Marc Guerrero analitza a Olot el paper que Catalunya pot tenir a Europa

Comparteix-ho amb els teus amics:

La plataforma Estelada 2014 va preparar per dissabte una nova xerrada, aquesta vegada amb Marc Guerrero, membre de la direcció nacional de CDC i fins fa poc vicepresident del Partit Liberal Demòcrata Europeu.

Guerrero, que el 2014 va publicar Reiniciant Europa, va explicar dissabte que Europa està en crisi perquè el seu projecte està segrestat per una immensa burocràcia i per la incapacitat dels estats de cedir sobirania política. I en aquest sentit, Catalunya, com un estat mitjà que serà a la Unió Europea, pot ajudar a construir un projecte de futur. Per això, considera Guerrero que és molt important tenir sentit de pertinença a Europa (la demos) i és necessari iniciar les reformes necessàries que ens facin sentir partíceps d’un projecte comú, obert i de valors, com ara les llistes compartides i l’elecció directa dels líders europeus, cosa que ara no passa. Si no es fa, si no existeix un lideratge fort, correm el risc de veure com augmenten els populismes i els autoritarismes, com ja estem veient en alguns països de la UE.

MarcGuerrero1

En aquest punt, Guerrero va abordar la resposta europea a la crisi dels refugiats sirians i iraquians, i va proposar tres temes de reflexió: la necessitat de la immigració per mantenir l’estat del benestar a la UE; la responsabilitat de la crisi siriana; i els canvis en els equilibris de forces després del conflicte del Golf. En aquest sentit, Catalunya, com a exemple del moviment democràtic pacífic més important dels darrers anys, és un actiu: “com més presència tinguem, com més ens expliquem, millor per a Europa, perquè la independència de Catalunya serà positiva per a la UE pels valors que representa i com a exemple de democràtica radical”.

Després de la xerrada hi va haver un enriquidor debat per part dels assistents amb el convidat. Tot i que la xerrada va ser seguida per poc públic atesa la gran quantitat d’actes que hi havia dissabte a la tarda-vespre a Olot, va ser, però, molt interessant. La propera xerrada d’Estelada 2014 és la presentació del darrer llibre de Joan Canadell, empresari i cofundador del Cercle Català de Negocis, Potencial d’estat. L’acte es durà a terme el proper dijous 7 d’abril, a 2/4 del 8 del vespre, a la sala d’actes de l’IMPO, al c. Bisbe Lorenzana, 15, davant la Teisa, d’Olot, i està organitzat conjuntament per Estelada 2014, Cambra de Comerç de Girona, Joves Empresaris de la Garrotxa i Cercle Euram Garrotxa, amb la col.laboració de l’Ajuntament d’Olot i el Consell Comarcal.