Vídeo: Més de 100.000 persones omplen la platja de Blanes en l’inici del 45è Concurs Internacional de Focs d’Artifici

ACN La platja de Blanes s'ha omplert de gom a gom per veure el tret d'inici del 45è Concurs Internacional de Focs d'Artifici de la Costa Brava.
Comparteix-ho amb els teus amics:

La pirotècnia basca Valecea-Pir ha inaugurat el certamen que s’allargarà fins diumenge i preveu atreure més d’un milió d’assistents

ACN La platja de Blanes s'ha omplert de gom a gom per veure el tret d'inici del 45è Concurs Internacional de Focs d'Artifici de la Costa Brava.
ACN La platja de Blanes s’ha omplert de gom a gom per veure el tret d’inici del 45è Concurs Internacional de Focs d’Artifici de la Costa Brava.

ACN – L’empresa i fàbrica pirotècnica més antiga de tot Espanya, la Valecea-Pir, originària d’Àlaba (País Basc), ha estat l’encarregada d’aixecar el teló del 45è Concurs Internacional de Focs d’Artifici de Blanes, un dels certàmens clau de l’estiu de la Costa Brava. Durant vint minuts, la companyia ha demostrat el seu gran domini dels colors – amb una paleta de 24 tonalitats- i la seva originalitat davant dels més de 100.000 assistents que han omplert la platja d’aquest localitat selvatana. Des de Protecció Civil han explicat que s’han fet 14 assistències, tres d’elles derivades dels focs d’artifici. El certamen s’allargarà fins diumenge i des de l’ajuntament esperen superar el milió d’assistents.

[youtube url=”https://www.youtube.com/watch?v=oGOhjO6ACp4&feature=em-uploademail” width=”560″ height=”315″]

Llum, colors i originalitat que han despertat multitud d’opinions entre els assistents. Mentre uns criticaven la manca de ritme i de grans focs d’artifici, els altres en destacaven els colors i les figures originals que s’ha empescat la companyia basca per sorprendre el públic exigent de Blanes.

D’aquesta manera, amb vint minuts de focs, l’empresa Valece-Pir – que ha repetit per segona vegada com a participant al certamen- ha arrencat el 45è Concurs Internacional de Focs d’Artifici que durant quatre nits ompliran el cel nocturn de Blanes. Cada nit, els participants tindran 20 minuts per demostrar la seva força i destresa. El dilluns 27 de juliol està previst que els membres de la Comissió Tècnica i del Jurat popular de 48 persones donin a conèixer el seu veredicte puntuant cada un dels participants segons cinc aspectes: la riquesa i la varietat de colors, el ritme de l’espectacle, la originalitat, si el foc aquàtic ha estat prou lluït i la potenciació de l’escenari natural des d’on els tiren els focs com també el conjunt artístic dissenyat durant tota la “tirada”.

“Ens fa molta il·lusió i és un orgull que ens invitin a un concurs com aquest”, ha explicat el gerent de Valece-Pir, Aitor Valdecantos Martínez, la cinquena generació d’una empresa dedicada a la pirotècnica des del 1876. Es tracta de l’empresa del sector més antiga de tot Espanya i la única a Europa que ha inventat, registrat i fabrica bateries automàtiques. “Generalment tothom d’aquest àmbit les compra d’Àsia, nosaltres fabriquem més del 80% de tot el que utilitzem des de les metxes passant per les carcasses i fins als petards. A més, utilitzem materials biodegradables i d’altres com plàstics que es cremen ells mateixos reduint al mínim les escombraries i la contaminació”, ha assegurat.

I és que dins de l’empresa compten amb químics i un laboratori on es dediquen a buscar noves fórmules. Des de la companyia, el gerent subratlla que són reconeguts arreu d’Europa pels seus colors brillants i la seva candela romana, és a dir, els focs de mitja altura. “Disposem d’una paleta de 24 colors per fer els focs d’artifici mentre que tot allò que es compra des de Xina o Àsia només té set colors”, ha ressaltat. Uns colors com el vermellós, el taronja, el lila o el blau – el més difícil de tots- que han estat molt presents aquesta nit.”Creiem que no es valora suficient la feina i el que suposa crear i fabricar focs d’artifici, no és igual comprar i disparar que fabricar i disparar”, assenyala Valdecantos.

D’altra banda, el gerent ha assenyalat que el món de la fabricació i de la mostra de focs d’artifici és molt més potent a Itàlia, França o Àustria; països on ells exporten gran part del material que creen i on han notat un augment de les vendes des del 2010.

A part del concurs selvatà, la companyia té previst participar en dos concursos més aquest 2015 i, a més, enguany ha aconseguit el premi del públic al Festival Internacional d’Art Pyrotechnique de Courchevel. Ara fa dos anys, la companyia va guanyar el piromusical de clausura del Festival Internacional de la Aste Nagusia Donostia el 2013 i la Concha de Bronce en el 47è Concurs Internacional de Donostia que es va fer el 2012.

Més de 100.000 persones omplen la platja de Blanes

En total, el regidor de Cultura i Festes de l’Ajuntament de Blanes, Quim Torrecillas, ha explicat que l’inici del concurs ha atret a més de 100.000 persones; una xifra similar a la de l’any passat. “La nostra valoració és molt positiva, no podria ser d’altra manera. Esperem que dia a dia vagi pujant el nivell i anem millorant”, ha explicat el regidor qui no ha dubtat en assenyalar que l’espectacle d’aquesta nit era “millorable”. “El ritme i el soroll, un dels aspectes que valora el jurat, ha estat fluix, els focs aquàtics han estat correctes però no s’ha omplert tot l’espai tot i que si que han destacat en originalitat perquè s’han vist dos o tres propostes originals”, ha comentat.

A part d’ells, aquest any el concurs compta amb pirotècnies vingudes de Nàpols, l’anomenada Fireworks Lieto, la granadina Accitana Maria Angustias – guanyador del concurs els anys 2013 i 2014- i la valenciana Global Foc Caballer FX.

Catorze incidències

D’altra banda, aquest 2015, l’Ajuntament de Blanes ha previst un dispositiu de seguretat amb 200 persones cada nit i, per primer cop, s’han incorporat tres vigilants d’explosius – els mateixos vigilants que treballaven al certamen fins ara que han realitzat un curs específic en aquest àmbit- que s’encarreguen de custodiar tot el material pirotècnic i controlar l’accés a la zona de Sa Palomera, des d’on les empreses pirotècnies tenen previst llançar més de 2,2 tones de petards i coets durant aquests propers quatre dies. En principi, des de l’ajuntament esperen que del 23 al 26 de juliol, un milió de persones s’apropin a la platja de Blanes per seguir aquest reconegut concurs, espectacle estrella de les Festes Majors de Santa Anna de la localitat.

Aquesta primer nit, uns 200 efectius de diferents cossos – policia local, bombers (GRAE), tècnics sanitaris, mossos i unitats aquàtiques, Guàrdia Civil, equips de suport d’emergència, logística i intervenció- han estat treballant perquè tot funcionés a la perfecció dins d’un dispositiu especial. Una altra de les novetats d’aquesta 45a edició és la figura dels sanitaris mòbils, una ambulància que té com objectiu atendre els casos de ferits no greus.

En total, el cap de Protecció Civil de Blanes, Josep Lluís Pouy, ha explicat que s’han registrat catorze incidències durant la nit, tres d’elles derivades dels focs d’artifici ja que es tractaven de persones que tenien problemes als ulls per elements estranys o externs com cendra. Dos de les catorze incidències han hagut de ser traslladades a l’Hospital Comarcal de la Selva, situat a Blanes. Un d’elles era per una dona d’uns 50 anys que presentava una possible fractura del maluc i una altra senyora que tenia problemes respiratoris ja que s’havia deixat la seva medicació a casa.

Pel que fa a la resta d’incidències, cap d’elles ha estat greu. Segons Pouy, algunes persones havien patit lipotímies, d’altres es queixaven de dolors abdominals, ferides a les cames i una persona en concret a la qual li ha picat una abella i era al·lèrgica a aquests insectes. La persona més petita a la qual han atès els serveis d’emergències era un infant de sis anys i la més gran una persona de 93 anys.

Des d’aquest dimecres, la zona de Sa Palomera, des d’on els llencen els petards, s’ha barrat totalment al públic. També s’ha instal·lat una àrea restringida – a la Plaça Catalunya de la vila i els accessos a la platja- i s’han delimitat dues grans zones de seguretat a la platja i al mar on s’ha senyalitzat amb dotze boies.