Més de 150 persones assisteixen a l’estrena del documental ‘Memòries de l’Institut Montsacopa’

Comparteix-ho amb els teus amics:

L’audiovisual, que s’ha projectat per primer cop aquesta divendres als Cines Olot, repassa els cinquanta anys d’història de l’Institut Montsacopa a través del testimoni de diferents professors i alumnes que han passat per les seves aules

Imagen

Aquest divendres 12 de novembre de 2021 s’ha estrenat per primer cop el documental ‘Memòries de l’Institut Montsacopa’; una obra impulsada per l’Ajuntament d’Olot i dirigida per Tània Ribas de Zeba Produccions. L’estrena ha aplegat a més de 150 persones; entre professors i exprofessors, membres de la comunitat educativa olotina i garrotxina, l’equip de govern de l’Ajuntament d’Olot, regidors del Consistori i veïns i veïnes de la ciutat. La presentació, que ha estat oberta a tot el públic i amb entrada gratuïta, ha generat una gran expectació entre la ciutadania i la comunitat educativa de la ciutat.

Imagen

Per primer cop, un documental repassa la història del que va ser el primer institut de secundària de la ciutat i de La Garrotxa a través de 25 testimonis així com de les experiències i records de professors i alumnes que han passat per les seves aules.

Una història marcada per un edifici amb moltes problemàtiques, però també, per un camí ple de canvis socials i educatius que han fet que cada etapa fos única i irrepetible. Des de les revolucions que van marcar els 70’s i l’esperit rebel dels 80’s, passant pels canvis que va implicar l’arribada de l’ESO, fins a l’entrada dels Cicles Formatius i les noves tecnologies. Un centre que ha viscut molts canvis en pocs anys, i que, no obstant això, ha sabut mantenir l’esperit cultural que sempre l’ha caracteritzat.

Aquest nou documental – que arriba després del ‘Memòries de la Unió Esportiva Olot’ – s’inclou a la sèrie “Memòries de…” que produeix l’Ajuntament d’Olot amb l’objectiu de recuperar la memòria històrica de la ciutat. A més, la publicació del documental coincideix amb la commemoració el 50è aniversari d’aquest centre educatiu.

La celebració del centenari de la Unió Esportiva Olot ha estat un dels anteriors treballs que han entrat a formar part de la col·lecció que ja ha fet memòria dels 70 anys de l’aiguat d’Olot, la “Guerra Civil a la capital de la Garrotxa”, “Quan anàvem a Marina”, “Aquells meravellosos 60”, la creació i evolució del barri de Sant Roc, els 60 anys de la Fira del Dibuix, el 125è aniversari de la Policia Municipal, la història de les Festes del Tura i el recorregut històric que ha tingut la tradició dels Reis Mags a la ciutat des de principis del segle XIX.

La història de l’Institut Montsacopa

L’Institut Montsacopa, el primer institut d’Olot i la Garrotxa, es va crear en temps de la Segona República. El 4 d’octubre de 1932, una vuitantena d’alumnes van començar a l’edifici del Carme les classes de batxillerat al “Col·legi Municipal de Segona Ensenyança” (un any més tard ja s’anomenaria “Institut Elemental de Segona Ensenyança”) que, l’any 1939, va ser dissolt pel franquisme.

Amb el pas dels anys, es van succeir diferents institucions d’ensenyament secundari. Tot i les denominacions que va adoptar, per la població d’Olot sempre va ser conegut com “l’institut”. Durant el curs 1969-70 va obrir portes l’actual edifici. Era el nou “Instituto Nacional de Enseñanza Media” que, a partir de 1977, es va anomenar “Montsacopa”.

Info i fotos: Ajunt. Olot