Més d’un miler de persones donen suport al jutge Santiago Vidal a Girona

ACN Un instant duran l'acte de suport que s'ha fet a Santiago Vidal a l'Auditori de Girona.
Comparteix-ho amb els teus amics:

Girona (ACN).- Bany de masses. Més de 1.200 persones s’han reunit aquest migdia a l’Auditori de Girona en suport del jutge Santiago Vidal, que va ser sancionat pel Consell General del Poder Judicial per haver redactat una proposta de Constitució catalana. Personalitats de l’àmbit polític, de CDC, d’ERC o del PSC, membres dels sindicats Unió de Pagesos, UGT, CCOO i les líders de l’ANC i Òmnium han alguns dels assistents a l’acte, organitzat pel diari El Punt Avui i ‘unanovaconstitució.cat’. El magistrat, que s’ha emocionat durant el discurs, ha avançat que a final d’aquest mes de març explicarà si es suma algun partit polític o institució.

ACN Un instant duran l'acte de suport que s'ha fet a Santiago Vidal a l'Auditori de Girona.
ACN Un instant duran l’acte de suport que s’ha fet a Santiago Vidal a l’Auditori de Girona.

L’acte, organitzat pel diari El Punt Avui i l’entitat ‘unanovaconstitucio.cat’ amb el suport de la Fundació Llibreria Les Voltes, ha aplegat més de 1.200 persones a la sala principal de l’Auditori de Girona. Fins i tot ha calgut obrir una sala annexa perquè una trentena d’assisstents poguessin seguir el transcurs de l’esdeveniment. La trobada en suport al jutge Santiago Vidal ha aplegat personalitats del món de la política i de les entitats, tant gironines com d’arreu de Catalunya, i s’ha allargat durant unes dues hores.

En concret, hi han assistit les líders de l’ANC i Òmnium Cultural, Carme Forcadell i Muriel Casals; el coordinador nacional de CDC, Josep Rull; el president del sindicat d’Unió de Pagesos, Joan Caball; membres de CCOO i de la UGT; el primer secretari del PSC a les comarques gironines, Juli Fernàndez; alcaldes de la zona com el batlle de Girona, Carles Puigdemont, i l’alcalde de Llagostera, Fermí Santamaria (CiU); l’eurodiputat d’ERC Josep Maria Terricabras; la diputada republicana al Parlament Gemma Calvet; la candidata del PSC a l’alcaldia de Girona, Sílvia Paneque; el cap de la Fundació Llibreria Les Voltes, Joan Matamala; dirigents del diari El Punt Avui o el delegat territorial d’Interior a Girona, Albert Ballesta, entre molts d’altres.

Els assistents, carregats amb estelades i banderes catalanes no han parat de cridar lemes com ‘i-inde-independència’ durant tot l’acte. A més, han acompanyat els cants de la coral Poble que Canta que ha amenitzat l’esdeveniment. Durant l’inici, s’ha mostrat un vídeo de tot el procés que ha travessat el jutge durant els darrers mesos per haver redactat un esborrany de la Constitució catalana. Ara fa unes setmanes, el Consell General del Poder Judicial el va sancionar a tres anys de suspensió de sou i feina. Arran d’aquests fets, multitud de persones van sortir al carrer de forma espontània per mostrar-li el seu suport. L’acte d’aquest dissabte ha estat una mostra més amb el lema ‘No hi ha dret’.

L’alcalde de Girona, Carles Puigdemont, el sociòleg i membre del Consell Assessor per la Transició Nacional, Salvador Cardús, el director del diari ‘El Punt Avui’, Xavier Xirgu, o un dels caps de la Fundació Llibreria Les Voltes, Joan Matamala, han estat alguns dels quals han expressat – a sobre l’escenari- la “injustícia” que s’havia comès amb la suspensió del jutge Santiago Vidal. “Vivim un procés de regeneració ètica i construcció del país en els valors de la honestedat i la coherència”, ha explicat el batlle gironí, consistori que també ha ajudat a la organització de l’acte. Entremig de lectures de poemes de Miquel Martí Pol s’han anat succeint els discursos, tots ells en defensa de la figura del jutge, la seva valentia, esforç i treball per la construcció del nou “estat republicà català”.

Vidal donarà a conèixer el seu futur a finals de març

Abans de realitzar el seu discurs, l’empresari gironí i màxim accionista del diari ‘El Punt Avui’ ha lliurat un llapis de memòria al jutge amb totes les 5.000 mostres de suport que fins ara han anat recollint des del diari. “Moltes gràcies, realment després d’aquestes setmanes vull agrair especialment el suport d’en Joan Matamala i en Xavier Xirgu”, ha arrencat el magistrat Vidal.

A diferència d’altres actes on havia participat, el jutge ha explicat que aquest diumenge ha volgut portar un paper amb el discurs escrit i llegir-lo per no equivocar-se a causa de l’emoció. Un objectiu que no ha aconseguit complir ja que en alguns moments, el jutge no ha pogut suportar la pressió o la intensitat del moment i se li han trencat algunes paraules. “Un dels valors que sempre he volgut mantenir ha estat la independència. No he estat un jutge neutre però això no vol dir que no sigui imparcial”, ha assegurat tot fent referència als motius de la seva suspensió.

El magistrat ha comentat que mai s’hagués pensat que l’estat espanyol pogués arribar tant lluny- faltant als valors de la justícia i la llibertat- pel fet de tenir unes opinions, uns sentiments i apostar per un estat propi català. “Només els règims autoritaris són incapaços de comprendre aquest desig”, ha subratllat. Al mateix temps, el jutge ha volgut deixar clar que sigui quin sigui el seu futur, sempre treballarà per la independència. “Potser no em puc reintegrar a la justícia espanyola però treballaré a la justícia catalana”, ha exclamat arrencant els aplaudiments del públic.

Vidal ha anunciat que a finals del mes de març – després de realitzar unes vacances- donarà a conèixer quin serà el seu futur. “Encara no ho he decidit, em sento molt afortunat per l’allau de propostes que he rebut, no només de partits polítics sinó d’institucions”, ha comentat. Al mateix temps, Vidal ha volgut acabar el seu discurs llançant un missatge clar als partís polítics. “En aquest procés tots som igual d’importants, no hi ha ningú imprescindible, jo no sóc líder de res només de mi mateix i el que no es pot fer és posar en perill aquesta oportunitat que tenim – el que serà potser la única vegada- per disputes fraternals entre els partits”, ha sentenciat.

Membres del PSC i ICV són esbroncats

El magistrat ha deixat clar que ell entén i “respecta” les diferències “legítimes” entre les forces polítiques però ha assegurat que ara és l’hora d’anar tots units. “Ja ho he dit moltes vegades, el nostre pitjor enemic serem nosaltres mateixos”, ha subratllat. Per acabar, Vidal ha defensat que és una “persona humil” i ha agraït tot el suport que li han donat els seus pares, esposa i fills.

L’únic moment de tensió que s’ha viscut ha estat durant la fotografia de grup quan els assistents han esbroncat els membres del PSC i ICV que anaven essent cridats per pujar a l’escenari i fer-se la instantània de record. Per altra banda, el públic ha aclamat els representants republicans com Josep Maria Terricabras. Una situació que ha despertat la indignació d’algunes de les personalitats, com Teresa Forcades o el mateix Santiago Vidal, qui han demanat que no esbronquessin als polítics.