MES es presenta en societat amb un primer objectiu d’afavorir “el canvi a governs d’esquerres” en els ajuntaments

ACN Jordi Martí, excap del grup municipal del PSC a l'Ajuntament de Barcelona, durant la seva intervenció en el congrés fundacional de MES.
Comparteix-ho amb els teus amics:

El projecte MES, fruit de la fusió de Moviment Catalunya i NeCat, ja és una realitat. Aquest dissabte s’ha celebrat el congrés fundacional de la formació, on s’han debatut i aprovat els estatuts i s’ha escollit el Consell Polític. “No tenia sentit continuar jugant per separat” ha assenyalat Jordi Martí, expresident del grup municipal del PSC i una de les cares visibles de la formació, que aspira a fer un bon paper a les pròximes cites electorals, la més pròxima el 24 de maig. MES vol “facilitar el canvi a govern d’esquerres” als ajuntament i consells comarcals i estenen la mà a dialogar. De moment, ja s’han tancat 45 llistes electorals amb ERC, 3 amb ICV i 3 amb només membres de MES.

ACN Jordi Martí, excap del grup municipal del PSC a l'Ajuntament de Barcelona, durant la seva intervenció en el congrés fundacional de MES.
ACN Jordi Martí, excap del grup municipal del PSC a l’Ajuntament de Barcelona, durant la seva intervenció en el congrés fundacional de MES.

Per una qüestió relativa als estatuts de transició per a la creació del nou partit, el que haurà d’esperar és que es faci públic el nom dels membres de la junta de direcció, que seran nomenats pel Consell (amb 56 membres), el qual també designarà les funcions de cadascú. Sembla, però, més que probable que tindran un paper destacat les quatre persones que han atès els mitjans aquest dissabte després de la trobada: Jordi Martí, Pere Almeda (NeCat), l’exalcaldessa de Roses Magda Casamitjana (NeCat) i l’exlíder del PSC a Girona, Pia Bosch (Moviment Catalunya). Segons ha pogut saber l’ACN, la junta ha d’estar ratificada, com a molt tard, a mitjans de febrer.

En el decurs de l’assemblea fundacional s’ha aprovat per unanimitat el codi ètic i els eixos programàtics de MES, que no només té aspiracions per a les municipals sinó també per a les eleccions al Parlament, avançades al 27 de setembre. En una atenció als mitjans posterior a l’assemblea, Jordi Martí ha assenyalat que l’objectiu de MES “no és només per recuperar tota la gent que podria venir del PSC”.

“Molts ciutadans”, ha prosseguit, “se senten orfes i busquen un referent polític que defensi per igual la màxima ambició nacional, la igualtat social i la regeneració democràtica”, ha indicat. “Ens sembla que aquest actor no hi és”, ha afirmat Martí per afegir que “les enormes expectatives que anem generant auguren que això que ha començat, petit i modest, en poc temps pot esdevenir un actor fort i contundent en el panorama polític català”, assegura.

Per la seva banda, Pere Almeda, procedent de NeCat, ha declarat que “estem en moment de canvi i de procés constituent” i que, per això “les forces d’esquerres han de tenir la capacitat de marcar agenda política i d’imposar els temes que preocupen”. Pel que fa la sessió d’aquest dissabte, ha indicat que ha servit per fer efectiva la “fusió” de les dues formacions i que s’ha escollit el consell i els òrgans de direcció. Ha anunciat que en la pròxima trobada “atribuirem funcions sobre com s’organitza el partit”.

Tant Nova Esquerra Catalana (NeCat) -impulsada per l’exconseller socialista d’Educació i ara eurodiputat Ernest Maragall-, com Moviment Catalunya -on en són membres, entre d’altres, els exconsellers Castells, Tura i l’antiga dirigent del PSC a Girona, Pia Bosch-, han proposat nou noms que formaran part de la junta de direcció de la formació i es fixa en un any el termini.

Llistes per a les municipals

Amb el lema “Més per a tu, Més per al país. Moviment d’Esquerres”, MES s’ha fundat amb un objectiu clar i primerenc de retornar els governs d’esquerres a molts ajuntaments, bé amb llista pròpia o formant part d’una candidatura amb altres forces. Jordi Martí ha agafat com a referència “les llistes dels 80 i 90” els quals “tothom identificava com aquells que en sabien de transformar pobles i ciutats al seu país”, ha dit.

La responsable de l’àmbit municipal de MES i membre del comitè de confluència, Magda Casamitjana, ha assenyalat que s’està negociant a 200 municipis. Unes negociacions que ja han donat per tancades 45 llistes amb ERC, 3 amb ICV i 3 en què MES concorre individualment. “Les esquerres juntes poden fer molt més,i parlarem amb qui calgui per ser forts municipalment parlant”, ha assenyalat la també ex-alcaldessa de Roses, qui ha dit que no es tanca en absolut la porta a la CUP o Podem.

Extensa i variada representació política

L’assemblea fundacional de MES ha comptat amb una àmplia i variada representació d’altres partits polítics. Entre el públic hi havia el coordinador general de Convergènia, Josep Rull; el secretari general adjunt d’ERC Parlament, Lluís Salvadó; el secretari general d’ICV, Josep Vendrell; Antoni Font, vicesecretari general d’Unió o el dirigent de Súmate, Eduardo Reyes. També han estat representades entitats com l’Assemblea Nacional Catalana (ANC), de la mà del seu vicepresident Jaume Marfany, i d’Òmnium Cultural, en aquest cas per la president, Muriel Casals, que s’asseia al costat de l’exconsellera de Salut, Marina Geli.

Es dóna el cas que Geli ha estat l’encarregada d’obrir la sessió i ha expressat que”avui és un dia molt especial, tornem a començar. Amb gent d’abans i amb gent nova”. Seguidament ha parlat Ernest Maragall, qui ha volgut remarcar que “això no és el PSC ressuscitat”. “MES”, ha continuat, “representa l’esperança; representem la radicalitat democràtica que molts esperen”, ha subratllat. En l’assemblea s’ha aprovat una resolució demanant que Marina Geli pugui mantenir la seva acta com a diputada, però no com a adscrita al PSC.