Mieres crearà una comissió oberta per modificar el POUM i acollir càmpings

Cedida per Enric Domènech: Un instant durant la consulta popular que s'ha realitzat a Mieres.
Comparteix-ho amb els teus amics:

Comptarà amb un consultor ambiental independent i hi podran participar tots els veïns

Cedida per Enric Domènech: Un instant durant la consulta popular que s'ha realitzat a Mieres.
Cedida per Enric Domènech: Un instant durant la consulta popular que s’ha realitzat a Mieres.

El passat 20 de desembre Mieres va realitzar una consulta popular per saber si els veïns volien o no càmpings al municipi. En total hi van participar 127 de les 270 persones que podien votar, un 47,03%. Un 52,75% van votar a favor de replantejar el model turístic del municipi i obrir-lo a nous projectes com els càmpings, mentre que un 43.20% va votar-hi en contra i la resta, gairebé un 4%, van votar en blanc. Des d’un principi, l’equip de govern del consistori va explicar que el referèndum només seria vinculant si s’arribava al 50% de participació però, finalment, després d’analitzar les dades, l’equip municipal ha assenyalat que actuaran “com si fos vinculant” perquè una gran part dels veïns van apostar per un canvi. “Ens va sorprendre molt la resposta de la ciutadania i valorem molt positivament la participació”, ha explicat Domènech.

Per tot això, i després d’analitzar-ho en profunditat durant diverses setmanes, l’equip de govern ha decidit crear una comissió específica i oberta a tot el poble que permetrà extreure una proposta per modificar el POUM i així acollir càmpings a la vila. “Està oberta a tothom que tingui ganes de sumar-s’hi. També som conscients que hi ha molta gent que hi està en contra i, per això, volem que tots els condicionants i qüestions dels que no hi estaven d’acord puguin incloure’s al projecte”, ha comentat l’alcalde.

El batlle ha deixat clar que modificar el POUM no significarà “barra lliure” per encabir-hi qualsevol aspecte. Per garantir que es té en compte l’impacte que poden generar els càmpings sobre el medi ambient de la vila – una crítica que mantenien gran part dels veïns que ja van assistir a una primera assemblea per tractar el tema- el procés comptarà amb la presència d’un consultor ambiental independent. “Tothom que vulgui pot formar part de la comissió. Notificarem i publicarem la seva creació ara, a finals de gener, i convidem a tothom que s’hi sumi”, ha assenyalat l’alcalde. Per formar-hi part només cal posar-se en contacte amb la regidoria d’Urbanisme i Medi Ambient de la vila que s’implicarà i gestionarà aquesta comissió específica de treball.

“De la comissió s’elaborarà una proposta de modificació del POUM que després ha de passar per ple i anar a Urbanisme”, ha explicat l’alcalde. Per això, Domènech ja ha assenyalat que el procés per modificar el Pla d’Ordenació Urbanística Múnicipal (POUM) serà un procés llarg. “El resultat no serà immediat, en un mes no tindrem càmpings a la vila. Modificar un POUM en menys de mig any és molt complicat”, ha comentat.

D’altra banda, Domènech ha explicat que de cara al pròxim 2017 tenen previst repensar i revisar tot el POUM del municipi. “Es fa cada deu anys i el que tenim nosaltres és del 2006. Com equip de govern tenim ganes i creiem que cal fer una revisió però no volíem fer-ho ara, per no barrejar les coses”, ha explicat l’alcalde.

En aquest sentint, per consolidar la modificació general del POUM, l’equip de govern vol fer-ho mitjançant un procés participatiu, seguint l’exemple de Viladamat. Un poble que ha rebut la felicitació de la comissió d’Urbanisme per la gestió del seu propi POUM. “És un model molt vàlid i digne, si sabem que alguna cosa funciona no cal inventar la sopa d’all”, ha comentat l’alcalde de Mieres, qui manté un bon diàleg amb la població de l’Alt Empordà, on també governa la CUP.

D’altra banda, Domènech també ha explicat que emmirallant-se amb Viladamat i Capellades tenen previst tirar endavant un reglament de participació ciutadana perquè els veïns puguin tenir més veu en les decisions del dia a dia del municipi. “Fer-los més partícips, habilitar un consell de poble amb entitats de la vila i assemblees de poble”, ha conclòs Domènech.

Comparteix-ho amb els teus amics: