Molta expectació en la presentació de la novel·la de Gerard Quintana “Entre el cel i la terra” a Olot

Comparteix-ho amb els teus amics:

El passat divendres, Gerard Quintana va ser al Cafè Art Fontanella XII a Olot per presentar la seva novel·la “Entre el cel i la terra”, de la mà de l’escriptora i presidenta de l’Associació Garrotxa Cultural, Sílvia Vilacoba i de la periodista de TV3 Mariona Comellas, que va llegir diferents fragments.

Després de l’obertura de l’acte, per part de l’editor i membre de l’entitat, Josep Oliveras, durant més d’hora i mitja, es va establir una conversa combinada amb lectures, per conèixer no només aspectes particulars i a la vegada filosòfics -com l’amor, la llibertat i els límits- que conformen l’essència de la novel•la, també d’altres, com els musicals, pictòrics o històrics que l’embolcallen.

Hi va haver temps per saber com se sent en Gerard Quintana en aquesta faceta d’escriptor, que com ell diu a vegades, un intrús en el món literari, i personals, en relació al procés polític que estem vivint, on se sent especialment a prop dels presos i exiliats. I com no, ens va fer espòiler, desvetllant alguns dels projectes futurs en aquest àmbit.

Sinopsi de Entre el cel i la terra

Barcelona, 1952. En Pachi Saura fa més d’un any que s’ha traslladat a la ciutat per estudiar a l’Escola de Belles Arts. Instal·lat en un cau prop de la Plaça Real, mira de construir la vida que ha somiat lluny dels dictats familiars. Els primers mesos comparteix el plaer de l’existència i de la música, una de les seves grans aficions, amb algunes noies del barri que li fan de model a canvi de pocs diners. A través de la seva mirada transforma la misèria que l’envolta en petits tresors, en una recerca quasi obsessiva de la bellesa. Però dues dones marcaran per sempre el seu destí: la Neus, casada per agraïment, a qui en Pachi rescata de la càrrega de la Guàrdia Civil durant la vaga general del 12 de març de 1951. I l’Àngels, filla d’un editor exiliat a França, intel·ligent i d’una bellesa andrògina per la qual sent una atracció que va molt més enllà de la pulsió entre sexes.

Un profund secret els uneix, però hauran de passar molts anys perquè la veritat els trobi i descobreixin la seva resposta.

La felicitat depèn de la qualitat dels records o de la fortalesa per suportar-los?

L’art és una forma de concentrar-se en la bellesa i defugir l’horror, o és una eina per transformar la realitat?

Sabran algun dia els vencedors el que és la derrota?

I finalment, la gran pregunta, si l’amor ho és tot, per què ha de tenir límits?

Entre el cel i la terra és una novel·la que deixa sense alè en un magnífic exercici literari que sorprendrà.

Els secrets només són presents als ulls de qui els guarda i els veu créixer invisibles, fins que s’alcen com murs al seu voltant.