Mor als 77 anys l’actriu Amparó Baró

ACN L'actriu Amparo Baró en una imatge d'arxiu
Comparteix-ho amb els teus amics:

L’actriu catalana de cinema, teatre i televisió Amparo Baró ha mort aquest dijous als 77 anys a Madrid, segons l’Acadèmia del Cinema Espanyol. Natural de Barcelona, on va néixer l’any 1937 i va començar les seves primeres passes en el món del teatre, Baró va desenvolupar gran part de la seva carrera professional a Madrid. Al cinema, va obtenir un Goya a la millor actriu de repartiment el 2007 pel seu paper a ‘Siete meses de billar francès”, de la directora Gracia Querejeta i en el món de la televisió es va fer molt popular arran de la seva interpretació del personatge de ‘Sole’ a la sèrie ‘7 vidas’ de Telecinco, pel qual va rebre diversos reconeixements, i pel seu paper a ‘El internado’.

ACN L'actriu Amparo Baró en una imatge d'arxiu
ACN L’actriu Amparo Baró en una imatge d’arxiu

Amparo Baró va debutar en el món del teatre a Barcelona al costat del també actor Adolfo Marsillach i Soriano, quan va substituir per malaltia l’actriu Amparo Soler Lear en l’obra ‘Las precioses ridículas’ de Molière. Aquest va ser l’inici d’una prolífica carrera teatral, que la va portar a formar la seva pròpia companyia el 1965 amb la qual va repassar els clàssics del segle d’Or. Baró va participar també en produccions com ‘La dama boba’, ‘Los bacantes’ o ‘Leticia y los peces rojos’, entre moltes d’altres.

Amb el temps, Baró es va dedicar també al cinema, protagonitzant pel·lícules destacades com ‘Carta a Sara’ (1957), Margarita se llamí mi amor’ (1962), ‘El elegido’ (1985), ‘Soldadito español’ (1989), ‘Boca a Boca (1995) o ‘Siete mesas de billar francés’ (2007). Precisament el seu paper en el film dirigit per Gracia Querejeta li va valdre el seu primer i últim Goya com a actriu secundària. La pel·lícula que també es va endur el guardó a la millor protagonista femenina per Maribel Verdú.

A la televisió, el seu paper més conegut va ser la interpretació del personatge ‘Sole’ a la sèrie ‘7 vidas’ de Telecinco, paper pel qual va rebre diversos premis de l’Acadèmia de la Televisió, i posteriorment va aparèixer a ‘El internado’. Precisament la seva interpretació a aquestes sèries televisives li van valdre nombrosos premis com el TP d’Or i guardons de l’Acadèmia de Televisió i la Unió d’Actors.

Nombroses mostres de condol
L’Acadèmia de Cine espanyol al seu compte oficial de Twitter, ha estat dels primers a mostrar el condol per la mort de Baró: “El nostre record a aquesta extraordinària actriu”, ha piulat.

Els companys de ‘7 vidas’ també s’han mostrat tristos per la mort d’Amparo Baró. Javier Cámara l’ha qualificada de “mare”, motiu pel qual ha explicat que “s’ha quedat orfe, com tota la família dels còmics”. “Fins sempre! Quina tristesa”, ha conclòs. De la seva banda, Toni Cantó ha piulat que “se’ns n’ha anat una gran actriu, millor persona i gran amiga. Amparo Baró: descansa en Pau Sole!”. També Santi Millan ha tuitejat: “Descansa en pau, Amparo. Aquí se’t trobarà tant a faltar…”. Finalment Tristán Ulloa ha utilitzat la mateixa xarxa social per afirmar que es queda “amb l’últim que va veure d’ella: el seu enorme treball a l’obra ‘Agost'”.

Comparteix-ho amb els teus amics: