MURS al Festival Lluèrnia

Comparteix-ho amb els teus amics:

MURS, la instal·lació de l’Agència Talaia al Festival Lluèrnia que es podrà veure al Firal a partir de la posta de sol

L’Agència Talaia presenta MURS, una instal·lació de denúncia contra la securitització de les fronteres a la Unió Europea i l’Espai Schengen. Dins el marc de Lluèrnia, el Festival del foc i la llum d’Olot, des de la Talaia apostem per la cultura com a eina de protesta i resistència. El proper dissabte dia 9 de novembre a partir de la posta de sol, podreu veure MURS al Firal de la capital de La Garrotxa.

Més de 1.000 quilòmetres de mur han estat construïts arreu d’Europa, la majoria d’ells, amb motiu de frenar les rutes migratòries provinents de l’Àfrica o l’Orient Mitjà. Segons l’ACNUR, només la guerra de Síria ja ha provocat més de cinc milions de persones refugiades. Els murs físics, però, són només la punta de l’iceberg d’unes polítiques frontereres que maten persones sota les ordres d’una Europa Fortalesa que regula més en funció dels interessos del lobby armamentístic que no de la Declaració Universal pels Drets Humans.

A més dels murs, la Unió Europea i l’Espai Schengen també asseguren les seves fronteres mitjançant grans operacions al Mar Mediterrani dutes a terme per Frontex, l’Agència Europea de la Guàrdia de Fronteres i Costes. L’Agència, amb capacitat de generar contractes a empreses privades, ha augmentat el seu pressupost de forma abismal des de la seva creació, passant de 6’2 milions d’euros l’any 2005 a 302 milions d’euros el 2017.

L’Espai Schengen, on l’Estat Espanyol entra l’any 1991, exigeix als estats membres un reforç de les seves fronteres externes erosionant la pròpia governabilitat de les decisions en matèria de migració. La securitització de les fronteres ha provocat l’assumpció de la gestió migratòria des d’una perspectiva de defensa a través de la coacció i l’armament del militarisme.

Per tot això, des de la Talaia considerem urgent posar el focus en aquests no llocs de silencis i violències i en aquest cas, ens servim de l’art i les experiències visuals per construir aquest simbolisme. A partir de l’informe del Centre Delàs titulat Aixecant Murs: Polítiques de la por i securitització a la Unió Europea, d’Ainhoa Ruiz Benedicto i Pere Brunet, les dades extretes ens han aportat la informació necessària per tal de construir un mur basat principalment en les tanques de Ceuta i Melilla. Amb 34 metres de llarg, sis d’altura i una doble tanca amb concertina i filat tensat, el Firal, d’Olot esdevindrà el proper dissabte 9, un gran mur de denúncia contra l’Europa fortalesa.

A més, durant La Fumarola, els dies previs al Festival Lluèrnia, la Talaia durà a terme una xerrada de la mà d’en Martí Albesa. Dijous 7 les 19h, al Casino d’Olot, el fotoperiodista farà un recorregut pels punts fronterers més actius de l’Estat Espanyol i quina gestió n’està fent actualment el PSOE. Des de les tanques de Ceuta i Melilla fins l’ofec professional de Salvament Marítim.