Música per a nadons i commemoració de l’any Shakespeare, novetats a l’Ateneu de Banyoles

Foto de l’Ateneu Gospel.
Comparteix-ho amb els teus amics:

L’equipament consolida l’aposta per l’Ateneu Gospel, un curs i cor estable de gospel que, actualment, té una quarantena de components

Foto de l’Ateneu Gospel.
Foto de l’Ateneu Gospel.

Estimulació musical per a nadons de sis mesos a dos anys i commemoració de l’any Shakespeare. Són les principals novetats que destaquen de la programació de cursos formatius de l’Ateneu – Centre Municipal d’Estudis Musicals de Banyoles de gener a juliol de 2016. L’equipament continua apostant per una programació àmplia i de qualitat, en la qual hi tingui cabuda un ampli espectre de població i de sensibilitats.

Així, una de les principals novetats és el curs Música en família, estimulació musical per a nadons, que va dirigit a nadons de sis mesos a dos anys acompanyats de la mare i/o el pare. L’objectiu és enfortir i afavorir el vincle emocional entre la família i el nadó mitjançant la música. La professora del curs, Eneida Ruscalleda, amb una àmplia experiència i trajectòria en aquest àmbit, utilitza cançons, jocs de falda i moixaines, danses, audicions i manipulació d’instruments, entre d’altres, per fer descobrir als pares una nova manera de comunicar-se amb els fills, tot integrant la música en la vida quotidiana. El curs serà els dissabtes de 10:30 h a 11:15 h en sis sessions, els dies 2, 9, 16 i 30 d’abril i el 7 i 14 de maig.

L’Ateneu – CMEM també se suma als actes de celebració de l’any Shakespeare, i ho fa a través d’un dels seus cursos més emblemàtics, Qui té por de la clàssica?, curs d’audició musical. És una proposta amb un públic fidel, que a cada edició en suma de nou, i que vol fer descobrir la música clàssica sense que es requereixin coneixements previs. Per al 2016 proposa dos cicles, el primer dedicat a Joseph Haydn i el segon dedicat a l’escriptor anglès William Shakespeare. El cicle Haydn a Londres estarà dedicat a les obres que l’autor va compondre en la seva etapa londinenca, La Creació (23 de gener), Haydn, el pare del quartet de corda? (Quartet ‘L’alosa’) (6 de febrer) i Les simfonies de Londres (5 de març). Per altra banda, el curs fa un homenatge a l’escriptor William Shakespeare en l’any del quatre-cents aniversari de la seva mort. Així, el mes d’abril —el de la seva mort—, s’inicia el cicle Any Shakespare: somnis d’una nit d’estiu, en la qual es treballarà Felix Mendelssohn, Somni d’una nit d’estiu (2 d’abril), Henry Purcell, The Fairy Queen (7 de maig) i Benjamin Britten, A middsummer’s night dream (4 de juny).

La programació formativa de l’Ateneu – CMEM es completa amb tres apostes de continuïtat respecte el semestre anterior. En primer lloc, Ateneu Gospel, curs permanent i cor estable de gospel, dirigit per Dani Alonso. La pertinença al grup està plantejada com un curs permanent de gospel en el qual els seus membres reben formació setmanal mentre treballen el repertori d’espirituals negres i himnes gospel (dimarts de 21 h a 22:30 h). Actualment, el grup té quaranta membres estables i, de fet, ja es va presentar en societat el diumenge 20 de desembre, en l’exitós concert que els Zion Gospel Spirit van fer a l’Auditori de l’Ateneu de Banyoles.

Aquest 2016 també continua el curs Els dilluns, música, un curs d’iniciació musical per a adults que, sota la batuta de la professora Meritxell Pubill, proposa una iniciació per descobrir la música en un marc lúdic, assequible, creatiu i gratificant a través del cant, la percussió corporal, instruments o audicions, entre altres recursos (dilluns de 10 h a 11:30 h).

Per últim, continua el curs Musicoteràpia i dansa moviment teràpia, en aquesta ocasió amb les professores Lourdes Zarzuela, Isabel Bernal i Mabel Salguero. És una proposta dirigida a persones amb discapacitat intel·lectual i a les seves famílies, que convida a treballar, a través de la música, aspectes com ara la comunicació, la concentració, la memòria o les habilitats socials (dissabtes de 9 h a 12 h).

PROPOSTES D’ESTIU

Per altra banda, l’Ateneu – CMEM organitza dues iniciatives formatives per al mes de juliol. Que comenci!, casal d’estiu d’arts escèniques, organitzat conjuntament amb l’Aula de Teatre de Banyoles i dirigit a nens i nenes d’entre 5 i 14 anys. Els detalls es concretaran durant el mes d’abril, juntament amb la resta d’oferta de Lleure per a tothom. Per altra banda, Banyoles acull la primera edició catalana de l’Ethno, l’Ethno Catalonia, un programa de Jeunesses Musicales International que promou la preservació i difusió de les músiques d’arrel entre els joves i que, en aquesta ocasió, estarà organitzat per Joventuts Musicals de Catalunya. La iniciativa està present a més d’una dotzena de països (Suècia, Noruega, Escòcia, Flandes, Austràlia, Canadà o l’Índia, entre d’altres). Es viurà entre els dies 9 i 17 de juliol. Un esdeveniment del qual se’n donaran detalls més endavant.