Nou paquet de mesures per frenar l’expansió de la Covid-19

Comparteix-ho amb els teus amics:

Les mesures entraran en vigor a les 12.00 h de la nit del dijous al divendres i tindran una vigència de 15 dies

El Govern aprovarà dimarts que ve un decret llei que inclourà ajuts directes per valor de 40 milions d’euros adreçats als establiments que hagin patit un major impacte en la facturació

El Govern de la Generalitat ha presentat avui un nou paquet de mesures per frenar l’expansió de la Covid-19 davant l’empitjorament de les dades registrat durant els darrers dies. Les noves mesures entraran en vigor a les 12.00 h de la nit del dijous al divendres i tindran una vigència de 15 dies.

En aquest moment, els risc de rebrot a Catalunya se situa en 362,16 punts, mentre que la taxa de contagi és d’1,37.

Ajuts directes adreçats als establiments que hagin patit un major impacte en la facturació

El proper dimarts el Govern aprovarà un decret llei que inclourà ajuts directes per valor de 40 milions d’euros adreçats als establiments que hagin patit un major impacte en la facturació i per als quals la restauració sigui l’única font d’ingressos, així com una línia extraordinària d’avals per cobrir necessitats de liquidat a curt termini a partir de 12.000 €.

Canvis en els contractes de lloguer dels locals

La consellera Meritxell Budó ha avançat que s’han adoptat un seguit de mesures encaminades a alleugerir les mesures a sectors econòmics del país “Govern proposarem la incorporació al Codi Civil català de la clàusula rebus sic stantibus que és clàusula que regula el canvi imprevisible de les circumstàncies en els contractes. Això ho fem per veure de quina manera podem acompanyar els negocis que veuran aturada la seva activitat econòmica i no podran fer front al lloguer del local”.

Budó ha explicat que “aquesta norma apel·la a la renovació del contracte per les parts, d’acord amb el principi de conservació dels contractes. Si la renegociació és rebutjada per una de les parts o fracassa, la part afectada per la crisi pot acudir al jutge per tal que aquest adapti el contracte a les noves circumstàncies”.

La consellera també ha informat que el Govern “treballa en la línia d’acompanyar a tots aquells sectors afectats per aquestes mesures. Hi ha el sector de la restauració, també el sector de l’oci nocturn que porta set mesos sense poder desenvolupar la seva activitat econòmica”.

Ajornament competicions esportives no professionals

El que fa referència al món de l’esport que depèn de la Secretaria General de l’Esport i de l’Activitat Física del Departament de la Presidència, la consellera Budó ha anunciat que, a instàncies de Salut i Interior, “s’ha decretat l’ajornament de la competició esportiva prevista durant els propers 15 dies, a excepció de la competició estatal, internacional i professional”. Meritxell Budó ha afegit que “els equips no podran competir els caps de setmana però mantindrem els entrenaments, les instal·lacions esportives restaran obertes i també els gimnasos amb aforament del 50%”.

La consellera Budó ha subratllat que “la pràctica esportiva és segura, que els protocols que s’han establert des del Govern s’estan aplicant. Hi ha incidència en el món de l’esport molt baixa de casos. Però hem de contribuir que la mobilitat es redueixi. Si aturem durant 15 dies competicions esportives que comporten mobilitat el cap de setmana estem reduint el factor de la mobilitat” .

Reduir els desplaçament i la interacció social

D’altra banda, el conseller d’Interior, Miquel Sàmper, ha volgut incidir en el canvi de paradigma de com ens hem de relacionar a partir d’ara amb aquesta coexistència amb la Covid-19 i a partir de la nova resolució. Pel que fa als desplaçaments, el conseller ha avançat que “han de ser mantenint la distància, que siguin els mínims possibles i amb el menor temps possible. També hem de valorar amb qui ens podem relacionar i tenir en compte la bombolla de convivència”.

Sàmper ha especificat que segons els criteris mèdics, “formen part de la mateixa bombolla de convivència tots els que vivim sota el mateix sostre i també els nostres cuidadors, amb una possible ampliació amb qui tenim relació de convivència de manera estable, segura i tancada”, ha afegit.

El titular d’Interior també ha explicat que “hem fet una millora en la coordinació policial. Les policies locals de cada poble i cada ciutat informaran diàriament als mossos d’esquadra del nombre d’efectius afectats per la Covid-19, persones identificades i denunciades, així com el incompliments, denúncies a locals, locals tancats, i altres incidents rellevants”.

Cultura i comerç

El conseller d’Interior, Miquel Sàmper, ha informat que pel que fa al món de la cultura, hi haurà una reducció del 50%, sempre s’haurà d’estar assegut i en seient preassignat, tant en teatres, cinemes o concerts i el tancament serà a les 23 h.

Sobre el comerç, Sàmper ha dit que hi haurà tancament en serveis de contacte excepte en perruqueries. La limitació dels comerços es veurà reduïda en al 30% i els centres comercials i les botigues de més de 400 m2 hauran de tenir control de l’aforament amb temps real. Pel que fa a espais comuns dels centres comercials romandran tancats.

En la mateixa línia que la consellera de la Presidència, Sàmper ha destacat que la clàusula Rebus suc stantibus no és menor. “Intentarem portar a terme aquesta modificació perquè implica que aquelles condicions que hi havien quan es va fer un contracte, per exemple de lloguer, en un moment determinat i que s’hagin modificat com a conseqüència d’una causa imprevisible i de dimensions molt considerables com és una pandèmia, possibiliti que les condicions s’adaptin al moment actual”.

El conseller ha posat en valor que “és un tema rellevant i empàtic que té la sensibilitat del Govern”.

Per finalitzar, Sàmper també ha mostrat “l’empatia del Govern amb la comunitat mèdica i científica que són els que prenen les mesures que nosaltres executem”.

L’atenció primària, bolcada en la detecció de casos

Per part seva, la consellera de Salut, Alba Vergés, ha afirmat que les mesures que es prenen avui són “doloroses, però necessàries i ha recalcat que “s’han de fer ara, amb la màxima anticipació possible a la situació que vindrà”. “És un esforç generalitzat perquè qui rep més l’impacte pugui recuperar-se el més aviat possible”. “Hem de ser un equip de 7 milions i mig de persones” en la lluita contra la Covid-19, ha destacat la titular de Salut.

Alba Vergés també ha volgut subratllar que “amb el confinament vam aconseguir rebaixar la incidència de casos Covid” però ha  remarcat que no estem en aquella situació”, tot i que hi ha “una velocitat de transmissió creixent”.  “Volem un esforç que sigui al màxim de curt en el temps, si bé no és l’esforç del mes de març”.

És per això, que la consellera ha fet una crida al conjunt de la societat per reduir les relacions socials: Ara és molt necessari que reduïm al mínim la interacció social. I això és dolorós però imprescindible. Tothom que pugui teletreballar ho ha de fer. Totes les trobades socials prescindibles s’han d’ajornar. Tota aquella activitat ajornable, l’hem de deixar per més endavant”.

Durant la seva intervenció, la titular de Salut també ha destacat el paper de la primària en aquesta pandèmia: L’atenció primària està plenament bolcada en la detecció de casos i la identificació de contactes, ocupant el 25% en la gestió de la Covid-19”. A més, ha indicat que “només la setmana passada s’han atès gairebé 20.000 sospites de COVID, de les quals un 12% de positives”.

La consellera també ha indicat que ara mateix estem a una xifra de 12.000 casos positius a la setmana, i això vol dir “més complexitat a l’hora de gestionar aquests casos” ja que cada cas implica el seguiment de tots els contactes per intentar tallar les cadenes de transmissió.

Vergés ha explicat que l’augment de casos també ha tingut afectació als centres hospitalaris. I en aquest sentit, ha detallat que en els últims 7 dies, han ingressat 753 persones als hospitals del país, cosa que representa un augment d’un 11% només de Covid-19. També ha concretat que 141 persones han ingressat a la UCI afectades per coronavirus SARS-COV-2, -un augment d’un 21%,- i ha alertat que l’ocupació de l’UCI d’algun centre ja s’acosta al 35%.

Avui tenim més de 1.000 persones hospitalitzades i 189 persones en llits de crítics per Covid-19” ha dit Vergés, que també ha assenyalat que en l’àmbit educatiu “hem fet un salt per sobre les 30.000 persones confinades”.

En la roda de premsa, la consellera de Salut també ha destacat que el sistema de salut ha multiplicat per 10 la capacitat de fer PCR. “Tenim capacitat diària de 30.000 PCR”. “Fins avui n’hem fet més de 2 milions, és a dir,  una prova a 1 de cada 4 catalans”. També ha explicat que s’ha fet una PCR a gairebé 93.000 persones amb els cribratges dirigits per detectar asimptomàtics en la comunitat, en l’àmbit escolat i també en el laboral. S’ha comptat amb 1 milió de testos antígens i ja repartits els primers 500.000. També s’ha incrementat un 50% els llits d’UCI que tenim estructuralment. De 600 a 900. I treballem per incrementar-los encara més. A més, s’estan fent PCR a totes les treballadores del sector residencial, més de 50.000”.

Finalment, la consellera ha indicat que la situació que ens trobem no és aïllada sinó que “es dona a tot Europa i també es veuen forçats a actuar”.

Consulta el paquet de mesures per frenar l’expansió de la Covid-19 (14.10.20)