Nova ajuda de 426 euros als aturats de llarga durada

LA MONCLOA - ACN El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, aquest dilluns a la signatura de l'acord per a les ajudes als aturats de llarga durada
Comparteix-ho amb els teus amics:

El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, ha signat aquest dilluns a La Moncloa amb els secretaris generals d’UGT i CCOO, Cándido Méndez i Ignacio Fernández Toxo, els presidents de la CEOE, Joan Rosell i de Cepyme, Antonio Garmendi, i la ministra d’Ocupció, Fátima Báñez, les noves ajudes per a aturats de llarga durada. Són prestacions de 426 euros mensuals durant sis mesos que rebran aquelles persones que acumulin més d’un any sense feina i que no rebin cap altra prestació ni ingrés, a més de tenir càrregues familiars. Rajoy ha afirmat que la crisi “és en molts aspectes història, però no les seves seqüeles”, i “la recuperació econòmica no serà completa fins que no arribi a cada llar”.

LA MONCLOA - ACN El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, aquest dilluns a la signatura de l'acord per a les ajudes als aturats de llarga durada
LA MONCLOA – ACN El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, aquest dilluns a la signatura de l’acord per a les ajudes als aturats de llarga durada

La mesura arribarà entre 400.000 i 450.000 persones, tot i que a l’Estat hi ha 748.000 llars sense cap ingrés. L’obtenció d’una feina mentre es rep la prestació no suposarà que s’interromp el seu cobrament, sinó que els 426 euros es descomptaran del salari. La mesura costarà entre 1.000 i 1.200 milions d’euros a les arques públiques i farà la cobertura per desocupació fins al 65% al 2015.

Requerirà de la col·laboració de les comunitats autònomes, que són les administracions competents en matèria de formació per a l’ocupació, orientació, requalificació i el reconeixement de l’experiència laboral.

Segons els càlculs de les parts a l’Estat hi ha 2,2 milions de persones que porten més de dos anys sense feina i 3,3 de llarga durada. L’ajuda estarà condicionada a cursos de formació i orientació per reinserir-los al mercat laboral. Els qui s’hi apuntin hauran de signar un compromís d’activitat i en un mes els serveis d’ocupació hauran de dissenyar-los un itinerari laboral personalitzat i fer-los arribar les possibles ofertes de feina.

Hauran d’haver estat inscrits com a aturats a data d’1 de desembre del 2014 i haver deixat de rebre cap tipus de prestació abans de demanar la prestació. Això exclou les persones que reben el Prodi, el Prepara i la Renda Activa d’Inserció. L’executiu espanyol preveu tenir en marxa aquesta prestació durant 15 mesos. Això és entre el 15 de gener del 2015 i el 15 d’abril del 2016, tot i que avaluarà la mesura a principis del 2016 per estudiar la possibilitat d’una pròrroga.

Rajoy: “La crisi és en molts aspectes història, però no les seves seqüeles”

Després de la polèmica que va generar dijous quan va afirmar que “la crisi és història”, Rajoy ha volgut concretar aquest dilluns que efectivament ho és “el molts aspectes, però no ho són les seves seqüeles”. Segons Rajoy “la recuperació econòmica no serà completa fins que no arribi a cada llar, a cada persona que no té feina i a cada butxaca”, i “cal ser conscients que la recuperació no ha arribat a tots i a tots per igual”.

En tot cas ha volgut recordar els avenços macroeconòmics dels últims mesos perquè “no és el mateix” una caiguda de l’1,% del PIB al 2013 que un creixement de l’1,3 aquest any i un 2% al 2015, com tampoc ho és el fet que que es destrueixi ocupació a que les dades de l’última enquesta de població activa assenyalin que en els dos últims trimestres l’ocupació activa ha crescut en 553.000 persones.

El president espanyol ha assegurat que tots els esforços que ha hagut de fer la societat espanyola tindran, a partir d’ara, el seu fruit a través de la millora de l’economia, la reducció de l’atur i per “donar a la societat espanyola el dret que s’ha guanyat a pols a un futur en esperança”, però aquesta “esperança” ha d’arribar a tothom.

“Hem, fet reformes estructurals, algunes no compartides, però suposen bases per al futur, per a un creixement sostingut i estable”, ha afirmat abans d’assegurar que “ara” el seu executiu pot fer “coses que no va poder fer mesos enrere” i mostrar-se “convençut” que “cada vegada podrem fer més coses en benefici del conjunt de les persones”.

Segons el president espanyol la prestació de 426 euros mensuals busca una integració laboral efectiva i no donar ajudes per pal·liar situació personal en molts casos d’extrem duresa. “El nostre compromís és que ningú es quedi enrere en la sortida de la crisi”, ha dit.

Cepyme demana que els poders territorials acompanyin les iniciatives de l’executiu espanyol

També ha pres la paraula el president de Cepyme, Antonio Garamendi, ha afirmat que l’acord posa de manifest “el bon funcionament del diàleg social” com a instrument de millora de les condicions de vida dels ciutadans. Segons Garamendi, l’acord “representa un obligat compromís de solidaritat” en un moment de recuperació econòmica però també d’alts índex de desocupació. En aquest marc ha recordat que els poders territorials “han de contribuir sempre i en la mateixa direcció” a les iniciatives econòmiques que activa l’executiu espanyol.

Méndez: “És una iniciativa imprescindible davant una situació insostenible”

El secretari general d’UGT, Cándido Méndez, ha destacat “l’esforç” de totes les parts a l’hora d’acordar la mesura i ha recordat que per a UGT aquesta és una iniciativa “imprescindible” davant una situació “insostenible”. “Tots som conscients que la recuperació econòmica no trucarà a la porta de milions de llars espanyoles i en particular de les persones que van incloses en aquesta mesura”, ha dit.

Segons Méndez, aquesta mesura suposa suport econòmic i una ajuda per al retorn a l’ocupació. “Els beneficiaris d’aquest pla són persones durament colpejades per la pobresa sobrevinguda i l’increment de la desigualtat i per a UGT aquest programa ha de contribuir en termes reals a l’augment real de la cobertura per desocupació en 2,5 punts per cada 100.000 persones acollides a aquest pla”.

Rosell: “És una reacció” a una “greu emergència” social

El president de la CEOE, Joan Rosell, s’ha mostrat convençut que el 2015 es creixerà per sobre del 2%, un fet “molt esperançador” que demostra que es va en una direcció “bastant correcta” malgrat que es ve d’una situació “molt difícil” on hi ha moltes persones en una situació “de greu emergència”. Segons Rosell, aquesta mesura és “una reacció” a aquesta emergència que permet actuar “junts” per pal·liar, també, el malestar a nivell social.

En aquest sentit ha afirmat que la recuperació, la caiguda del dèficit i els preus del petroli permeten posar en marxa iniciatives que abans no es podien fer. “Des del món empresarial veiem amb satisfacció aquest programa” perquè “guanyem gairebé 10 punts en la cobertura per desocupació”, ha dit Rosell, que ha recordat que la mesura ha d’anar acompanyada de la formació perquè aquestes persones es puguin reinserir al mercat laboral.

Toxo: “Ha de permetre recuperar l’ocupació als qui ho passen pitjor”

El secretari general de CCOO, Ignacio Fernándz Toxo, també s’ha felicitat per un acord que arriba “després d’anys de sequera” i que suposa “facilitar condicions d’accés a l’ocupació a les persones que pitjor ho estan passant en aquesta crisi”. Segons Toxo, principalment són “caps de família” que majoritàriament es beneficiaran dels itineraris que els han de permetre tornar al mercat laboral.

El secretari general de CCOO s’ha mostrat esperançat que es “compleixin les previsions” perquè els ciutadans puguin recuperar la situació en què es trobaven abans de la crisi. “La qualitat d’una democràcia també es valora en termes de la capacitat de l’estat de facilitar la vida a les persones que ho estan passant pitjor”, ha dit abans de recordar que la cohesió social “ha saltat pels aires” durant aquesta crisi.

En tot cas, Toxo ha demanat un cop més que es recuperi la renda mínima per poder activar l’economia. “Necessitem impulsar la demanda interna”, ha dit abans de recordar que “és imprescindible tancar un acord entre sindicat i organitzacions empresarials per facilitar la negociació col·lectiva i impulsar el creixement amb un renovat creixement dels salaris” perquè puguin impulsar la demanda interna.