Olot combat la plaga del tigre de 800 plataners amb un tractament més efectiu

Lourdes Casademont: Un operari injectant el tractament fitosanitari a un dels plataners afectats pel tigre, a Olot.
Comparteix-ho amb els teus amics:

Es tracta d’injectar un producte fitosanitari a la saba dels arbres per matar els insectes

https://vimeo.com/143211114

L’Ajuntament d’Olot ha iniciat un nou tractament fitosanitari per combatre la plaga del tigre que afecta als plataners de la ciutat. Fins ara s’utilitzaven canons per escampar un producte químic que obligava als veïns a tancar les finestres mentre es feia el tractament però ara han optat per un nou sistema que resulta ser més eficient. Es tracta d’injectar un producte fitosanitari a la saba dels arbres afectats que actua com un verí i mata els exemplars. El tractament es va començar el juny passat i es concentrarà en els 800 plataners que estan situats a la zona urbana i que provoquen molèsties als veïns per l’elevada concentració d’insectes. Cada primavera s’haurà de repetir el tractament.

Lourdes Casademont: Un operari injectant el tractament fitosanitari a un dels plataners afectats pel tigre, a Olot.
Lourdes Casademont: Un operari injectant el tractament fitosanitari a un dels plataners afectats pel tigre, a Olot.

La ciutat té un total de 1.400 plataners però el tractament, que s’ha començat a aplicar aquest estiu se centra en els 800 que hi ha a la zona urbana. “El tigre es reprodueix molt ràpidament amb les altes temperatures i cal controlar-lo per evitar que la plaga es propagui”, explica Marc Arimany, tècnic del Consorci de Medi Ambient i Salut Pública de la Garrotxa SIGMA.

Fins ara es feien fumigacions amb canons que obligaven als veïns a tancar les finestres perquè el tractament químic anava a tot arreu. Ara amb aquest sistema nou, que permet injectar el tractament fitosanitari directa a la saba dels arbres, és molt més efectiu. Quan el tigre menja la saba que hi ha a les fulles de l’arbre, el tractament actua de verí i mata l’insecte.

La plaga del tigre, present a altres ciutats on hi ha plataners, debilita els arbres i fa que perdin vigor. Amb aquest tractament es maten els exemplars però no els extermina. “Sempre en queda algun exemplar i per això s’ha de repetir cada primavera”, afegeix Arimany.

El cost del tractament és de 4.500 euros, el doble que l’anterior que rondava uns 2.200 euros. El consistori, però, defensa que aquest és un tractament molt més eficient i menys perjudicial per l’entorn.