Olot es va conscienciar ahir en una concentració, sobre la problemàtica dels refugiats

Comparteix-ho amb els teus amics:

Ahir al vespre, prop de 200 persones es varen reunir davant les escales de Sant Esteve a Olot en suport als refugiats. L’acte estava convocat per la plataforma Garrotxa Acull. La Principal reivindicació d’ahir al vespre és la total oposició a les devolucions “en calent” que han acordat Europa previ pagament a Turquia perquè es faci càrrec dels refugiats.

CeGRO_6W8AUJ-Ni

CeGKVRUUsAAeKBv

https://vimeo.com/159921960

POBLES EUROPEUS DESPERTEM!

O ens impliquem amb la solidaritat, els drets de les persones i dels pobles o el futur imminent està abocat a repetir i patir una crua versió d’Europa: la de les guerres més sagnants de la història humana. La mateixa Europa insensible i covarda que veu cada dia camps de refugiats i famílies sota la pluja i el fred envoltades de policies, de tanques i de filferros, la que ja no veu els nens ofegats a les platges. Els europeus sabem que o bé construïm un món integrat o solidari o l’espiral de discriminació i confrontació ens arrossega a la barbàrie prou coneguda.

La història diu que de les ferides de la primera guerra mundial en va néixer la declaració universal de drets humans, de les runes de la segona guerra la força i l’encert d’un espai comú de prosperitat i benestar. Allò més genuí que porta avui Europa al món és el respecte als drets humans i la integració econòmica com alternativa al conflicte.

La llibertat, la igualtat, la informació, l’educació, la cultura, el respecte a les minories, el benestar, la seguretatcom a persones i com a col·lectius. El dret d’asil i l’acollida als fugitius de les guerres com element bàsic de la dignitat humana en les situacions de risc per la vida.

Els refugiats arribats des de l’any passat representen el 0’2 % de la població europea. La cancellera alemanya mesos enrere posava en valor efectes positius, si bé finalment s’ha decantat per la por dels discurs xenòfob. Els refugiats de la república a Mèxic i a tot el continent americà van tenir un impacte catalitzador i reconegut. Ara Europa necessitava refrescar un mercat esgotat, millorar el desequilibri demogràfic, famílies que donin vida a habitatges abandonats, professionals i gent treballant i cotitzant per pagar pensions aquest mateix final de mes; assistents per atendre la població envellida i gran, consolidar el discurs de la integració social i econòmica, per aquest ordre, a través de la diversitat per sobre de les disputes de mercats o d’estats.

El discurs positiu per l’ alto el foc a Síria, l’embargament de les exportacions d’armes, i que l’electorat percebi i rebi el discurs de l’acollida dels refugiats com el que és, demostració de fortalesa i confiança. La garantia contra la xenofòbia i el fanatisme: la confiança de la prosperitat compartida. Per tal que Turquia sigui part de la construcció comuna del nostre futur; però la de la informació lliure, no la que assalta diaris per emmordassar la opinió; la que respecte a les dones i les minories, no la que bombardeja Rojava i la seva heroica revolta contra el fanatisme i el patriarcat obscur.

Ara que els governs es senten febles davant del discurs de la por cal que les persones, els pobles i les comunitats locals despertem de l’estupefacció i la paràlisi dels dirigents europeus per tenir protagonisme i redreçar les previsions en aquest moment incert. Aquest dies volen accions compromeses i a l’arrel per capgirar la tebior dels dirigents i recuperar el camí d’una història comuna solidària i esperançada: la única possible. – 18-03-16 – Carles S.

Fotos: @xagaza / @PAH_Garrotxa