Olot impulsa la primera setmana dedicada a l’emprenedoria

Comparteix-ho amb els teus amics:

Tindrà lloc del 23 al 27 de novembre amb l’objectiu de donar visibilitat a noves idees i projectes. La Setmana de l’Emprenedoria forma part de les actuacions de l’Institut Municipal de Promoció d’Olot per ajudar i donar resposta a les necessitats de les persones que decideixen crear el seu propi negoci.

IF

L’Institut Municipal de Promoció d’Olot (IMPO) atén, cada any, una mitjana de 350 persones que demanen informació o bé realitzen consultes sobre temes relacionats amb l’emprenedoria. La majoria d’aquestes persones participen, més tard, d’accions formatives, reben assessorament individualitzat o mentoratge,i segons el seu perfil i necessitats assisteixen a esdeveniments com el Fòrum d’Oportunitats Empresarials o presenten candidatura als Premis 100% Emprenedors, entre altres projectes.

A l’any 2014, des de l’IMPO es van atendre 384 persones que, després del seguiment realitzat, van decidir crear 19 negocis nous. En els primers deu mesos d’aquest any, s’han realitzat 217 atencions i s’han creat 22 noves activitats. La major part dels projectes engegats durant l’any passat es van dedicar al sector del comerç (12), al servei a les persones (4), serveis professionals (2) i hostaleria (1). En el que portem de 2015, en canvi, més de la meitat corresponen a serveis professionals (13), serveis a les persones (5), comerç (2), restauració (1) i activitat formativa (1). A la presentació que ha tingut lloc aquesta tarda al Saló de Sessions de l’Ajuntament, la regidora d’Empresa i Ocupació, Núria Zambrano, ha explicat que “el perfil de la persona emprenedora també ha variat aquest darrer any. Tot i que es manté l’edat mitjana de l’emprenedor (la majoria té menys de 45 anys) el que varia és la seva formació i sobretot situació laboral”.

Al 2014, de les persones que es dirigien a l’IMPO un 46% eren homes i un 54% dones mentre que aquest 2015, els homes han pujat 2 punts (situant-se en el48% del total) respecte al 52% de dones. En relació a la seva situació laboral, el canvi ha estat més significatiu donat que al 2014, un 50% dels emprenedors estaven en actiu i un 50% aturats, mentre que actualment hi ha un 67% de persones actives inscrites al servei respecte a les 33% d’aturades. En relació alnivell de formació, al 2014 un 41% eren universitaris i al 2015 un 40%, mentre que el que s’ha produït és un traspàs entre els estudis primaris i secundaris: durant el 2014 un 31% dels emprenedors havia cursat estudis primaris i un 28% secundaris i el 2015 aquest percentatge s’ha situat en el 21% d’estudis primaris i un 39% de secundaris.

Per tant, els dos aspectes a destacar que han variat més en els darrers temps, és que el perfil emprenedor que passa pel servei ha variat bàsicament en dos aspectes, tenen una major formació i la seva situació laboral és majoritàriament en actiu.

L’atenció a les persones que busquen feina, la creació de llocs de treball i el suport als que decideixen tirar endavant el seu negoci són els objectius amb els que es treballa des de l’Àrea d’Empresa i Ocupació de l’Institut Municipal de Promoció d’Olot. L’alcalde, Josep M. Corominas, ha subratllat que “una de les principals obsessions que tenim com a equip de govern és crear ocupació, ajudar que es formin empreses i estar al costat de les persones que tenen voluntat d’engegar un negoci”.Corominas ha afegit que “també treballem per crear les condicions necessàries per afavorir l’aparició de projectes emprenedors, on es trobi el suport i l’acompanyament necessari per fer-los realitat incrementant el màxim possible les seves probabilitats d’èxit”.

Aquest mes de novembre, s’amplia l’acompanyament del’IMPO dirigit a les persones emprenedores amb la creació de la “1a Setmana de l’Emprenedoria”. Del 23 al 27 de novembre, s’han programat activitats formatives sobre la utilització de les TIC a l’empresa; com dur a terme una activitat sense començar de zero i aprofitant l’experiència del servei de Reempresa; una sessió informativa del que cal saber sobre les cooperatives i les novetats fiscals que cal tenir presents per al 2016. També comptarà amb una tertúlia sobre l’evolució de les TIC a les empreses i com enfoquen el seu futur, una sessió d’interemprenedoriadins la industria del sector plàstic, una xerrada de l’autora del llibre “Working happy” Txell Costa i un debat entre Joves Empresaris de la Garrotxa i estudiants dels instituts de la comarca per parlar d’emprenedoria.

La conferència del periodista i fundador de la ONG Sonrisas de Bombay, Jaume Sanllorente, obrirà el dilluns 23 de novembre la “1a Setmana de l’Emprenedoria”. En un acte que començarà a les 19.30h al saló de descans del Teatre Principal, Sanllorente explicarà la seva experiència a l’hora de crear i gestionar una entitat d’aquestes característiques i les alternatives emprenedores que estan oferint. La Setmana de l’Emprenedoria finalitzarà amb la “conversa amb Didac Lee” CEO d’Inspirit, una jornada de networking que donarà a conèixer l’activitat de les empreses a la comarca. Els Premis 100% emprenedors també tindran una exposició que s’instal·larà al túnel de l’antic cinema Colon.

La Setmana de l’Emprenedoria pretén fomentar la reflexió i donar visibilitat a idees i iniciatives emprenedores i projectes empresarials que amb el suport de tots podran créixer creant noves activitats i generant ocupació. Les activitats estan obertes a tothom.