Olot ja té hissades dues estelades

Comparteix-ho amb els teus amics:

Ahir, diada de Sant Jordi, la Xarxa d’Entitats de la Garrotxa, amb la col.laboració de l’Ajuntament d’Olot, va hissar dues estelades a dues de les entrades més significatives de la ciutat: la Rodona i la Solfa. Durant l’acte simbòlic d’hissada de l’estelada de la Rodona, la XEG (coordinadora d’entitats que pretén coordinar els calendaris de les seves activitats, unir esforços i recursos i organitzar activitats de forma conjunta) va llegir un manifest a favor de la simbologia de l’estelada; així, s’hi diu que l’estelada simbolitza el desig de poble català d’aconseguir la màxima sobirania a partir de la representació del triangle blau i l’estel blanc. Durant l’acte, la presidenta d’Òmnium Cultural de la Garrotxa, Núria Torres, va agrair la col.laboració de l’ajuntament d’Olot i de les associacions de veïns que s’hi havien afegit. Després, el campaner Xavier Pallàs va fer el repic de la campana Llibertat. Finalment, l’alcalde d’Olot va agrair la tasca feta per la XEG, no només en aquest i altres actes, sinó en els seus esforços per coordinar entitats ben diverses.

5

20

19

17

L’acte va estar acompanyat per la colla de timbals Dum Dum Dum de Sant Joan les Fonts i va acabar amb el cant d’Els Segadors, himne nacional de Catalunya. La XEG està formada per entitats d’índole tan diversa com Òmnium Cultural de la Garrotxa, ANC d’Olot, Estelada 2014, Idesga, Pehoc, Alba Associació de Dones de la Garrotxa, Muralla 15, CCOO i UGT, entre d’altres.

MANIFEST PLANTADA D’ESTELADES – SANT JORDI 2014

Avui, 23 d’abril, diada de Sant Jordi, reivindiquem la nostra identitat cultural però també la nostra identitat social i política com a nació. Sabem que ha arribat l’hora d’unir esforços i voluntats, d’ajuntar-nos amb una única veu per defensar la democràcia i la llibertat. De celebrar festivament una acció conjunta per a anar construint el país que volem.

Avui la nostra ciutat participa d’un moment simbòlic: estarà engalanada amb dues flamants Estelades que mentre onegin al vent mostraran a veïns i visitants l’esperit de la nostra terra i de la nostra gent.

L’Estelada és unaa bandera històrica de Catalunya i es compon de la Senyera (quatre barres vermelles sobre fons groc) a la qual s’hi afegeix un triangle blau amb un estel blanc, que simbolitzen la humanitat i la llibertat (inspirat en els colors i les banderes de la revolució americana, francesa i cubana). L’Estelada simbolitza la lluita de Catalunya i dels Països Catalans per la seva llibertat.

En paraules de Vicenç Albert Ballester, a qui es considera que fou el seu inspirador o creador, l’Estelada és la Senyera a la qual s’hi ha afegit un signe de rebel•lió (el triangle amb l’estel), que s’eliminarà quan s’hagi assolit l’objectiu de la independència de Catalunya.

Actualment, l’Estelada és un símbol present al carrer, a les façanes de les cases i, també, a les festes populars. Cal destacar que al costat del Poble de Catalunya, amb els lemes de “Som una Nació. Nosaltres decidim” i “Catalunya, nou Estat d’Europa”, l’Estelada fou la gran protagonista a les manifestacions del 10 de juliol de 2010, de l’11 de setembre de 2012 i a la Via del 2013.

Amb aquest símbol volem que es visualitzi que una gran majoria dels olotins i de les olotines estem a favor del dret a decidir el destí del nostre poble i que, molts d’aquests olotins i olotines, a més, volen també que Catalunya esdevingui un estat lliure i sobirà.

 Fotos de Josep Rua