Olot recupera un nou passeig als marges del riu Fluvià

Comparteix-ho amb els teus amics:

Es tracta d’un tram de prop de 800 metres, des del Jardí dels Nius a la bàscula de Les Tries. Amb aquesta nova actuació, Olot guanya una nova zona de passeig resseguint el pas del riu per la ciutat.

A principis d’any van començar les obres per adequar un itinerari de passeig als marges del riu Fluvià al seu pas per Olot. L’actuació s’ha concentrat en un espai de 780 metres que s’inicia al Jardí del Nius -sota del Parc dels Nius- i fins a l’alçada de la bàscula de Les Tries.

La finalitat bàsica del projecte és adequar un itinerari d’ús públic seguint la traça del riu Fluvià, i així consolidar el riu com un eix paisatgístic de relació amb la ciutat sense perdre el seu caràcter natural i de connector biològic. Els treballs han consistit en el desbrossat de la zona, que fins al moment estava molt embardissada i poc accessible, i la recuperació de l’antic corriol al marge del riu.

El nou camí per a ús de vianants té una amplada de 1’80 metres de paviment de sauló i amb una rigola lateral de basalt que reforça la cuneta exterior per garantir la correcte recollida d’aigua. L’actuació ha estat molt respectuosa amb l’entorn, posant en valor elements que després de la neteja han quedat el descobert, trams d’empedrat que han estat restaurades, i afloracions de colades basàltiques els talusos. En els trams de mes del 6-8 % s’ha aplicat sauló sòlid a la part amb més desnivell del recorregut per tal de garantir una millor estabilitat i un bon manteniment. S’ha instal·lat una nova barana de protecció en les zones de camí que cal garantir una millor seguretat. “Són obres agraïdes perquè hem passat d’un corriol ara posar el camí en el lloc que li pertocava i hem guanyat unes molt bones vistes de més alçades” ha explicat Martirià Figueras, paisatgista responsable de l’actuació. Segons Figueras, “ara podem gaudir de més coses, com les colades basàltiques i petits paviments que havien quedats coberts de vegetació i terra per donar-li un caràcter més consolidat i d’accés d’ús públic”.

Aprofitant aquesta actuació, també s’ha renovat el mobiliari urbà del parc del nius. Les antigues taules de fusta s’han substituït per nous elements: al Parc dels Nius s’han instal·lat dues taules amb bancs sense respatller mentre que al Jardí dels Nius s’hi ha col·locat tres unitats més perquè puguin fer-se servir com a zona de lleure i descans.

El regidor d’Infraestructures, Josep Gelis, ha explicat que “en el moment de decidir en quin punt del riu Fluvià començàvem actuar, vàrem escollir aquest tram ja que, en ser entre la zona de Les Tries i la Rodona, ajudava a esponjar i més visibilitat al barri de Sant Miquel. Aquest és el perquè hem començat per aquí donat que dins del projecte del PIAM de Sant Miquel un dels aspectes que es contempla és que el barri el barri vagi guanyant nous espais”.

“És un projecte que sobrepassa el tram que s’ha condicionat, és un projecte de mandat, pretén recuperar el riu per la ciutat amb petits trams d’un itinerari conjunt pensat perquè pugui anar des de Sant Roc a les Tries” ha afirmat el regidor de Medi Ambient de l’Ajuntament d’Olot, Josep Guix. L’alcalde Josep M. Corominas ha fet una crida a “passejar per aquest entorn magnífic perquè tothom se’l faci seu: esportistes, persones que volen descobrir un nou entorn”. Corominas ha assegurat que “la voluntat és anar ampliant els trams de riu seguint el tram que es va fer des del Pont del Palau a Can Collell i el que avui ja és una realitat. Ara quedarà pendent unir els dos trams en un futur pont a la zona del Moli d’en Climent, tot i donat el pressupost encara no té data”.

L’actuació forma part d’una fase del projecte d’integració ambiental i paisatgística de l’ús social del riu Fluvià dins d’Olot que contempla diferents solucions per condicionar un itinerari d’ús públic que ressegueixi tota la traça del riu Fluvià per la ciutat. L’abast total del projecte és de 14’8 quilòmetres de longitud des de l’àrea del Tussols-Basil a la font de les Tries.

Info i fotos: Ajunt Olot

Comparteix-ho amb els teus amics: