Olot tindrà el primer sistema de generació de calor, fred i electricitat energèticament sostenible del país

Comparteix-ho amb els teus amics:

El districte energètic que Olot ha començat a posar en marxa de forma pionera de la mà de Gas Natural i l’olotina Wattia oferirà una xarxa de fred i calor amb l’ajuda de quatre tipus d’energies -tres de renovables- a cinc edificis inclosos en l’anomenada illa energètica. De moment, només hi ha connectat el nou Mercat i de cara el 2015 es preveu que entri en funcionament la Sala d’Energies a l’edifici de l’Hospital Sant Jaume amb les dues calderes de biomassa que abastiran la xarxa. Els seus impulsors han explicat que les canonades s’han “sobredimensionat” per tal de poder oferir l’energia sobrant a empreses i particulars. Aquest sistema permetrà reduir un 20% la factura energètica.

CASADEMONT, LOURDES - ACN El plànol de la citat d'Olot amb els cinc edificis públics que es connectaran al districte energètic basat en energies renovables.
CASADEMONT, LOURDES – ACN El plànol de la citat d’Olot amb els cinc edificis públics que es connectaran al districte energètic basat en energies renovables.

L’anomenen ‘District Heating and Cooling Multienergie’ és pioner a l’Estat perquè utilitza tres energies renovables -fotovoltaica, geotèrmia i biomassa- i el gas natural per generar una xarxa de calor, fred i electricitat amb control automatitzat. El sistema es basa en la tecnologia experimentada en l’Edifici EspaiZero de l’empresa olotina Wattia -100% autosuficient energèticament-, soci del projecte juntament amb Gas Natural que és qui va guanyar el concurs per explotar-lo en els pròxims 15 anys. La idea és que puguin recuperar durant aquest temps els 800.000 euros que han hagut d’invertir en el projecte.

El que el fa més innovador, segons el cofundador de Wattia, Franc Comino, és que “totes les energies estan integrades i es combinen en funció de la necessitat energètica de cada moment”. Per això, el sistema estarà connectat a una estació meteorològica que oferirà informació a temps real amb 14 hores a la vista per ajustar la producció energètica segons el moment.

De moment només hi ha connectat el nou Mercat, inaugurat fa pocs dies, que compta amb una xarxa de calor i fred. En poc temps generarà electricitat a través de les plaques fotovoltaiques. Precisament la construcció d’aquest edifici, construït després d’enderrocar el vell, va permetre el disseny i construcció de la illa energètica. Així, en els subterranis d’aquest edifici hi ha els 24 pous geotèrmics a 100 metres de profunditat que van permetre aprofitar l’aigua del subsòl que es canalitza a través de les canonades i que serveix per escalfar o refredar les instal·lacions connectades.

La Sala de les Energies per al 2015

El següent pas serà construir la Sala de les Energies a l’edifici de l’Hospital Sant Jaume que és on es construiran les dues calderes de biomassa que alimentaran la xarxa, juntament amb les bombes de calor de l’energia geotèrmica i un sistema d’acumulació.

La sala es dissenyarà com a ‘showroom’ de manera que la gent podrà veure com funciona aquesta tecnologia juntament amb panells informatius on s’informarà de l’energia produïda i l’estalviada. “Serà molt enriquidor i creiem que interessarà a altrs punts de Catalunya”, ha assenyalat aquest matí Comino.

La construcció del “cervell” del districte energètic es preveu per al 2015. Tot dependrà de les tramitacions administratives que s’estan fent amb el nou pla d’usos de l’edifici de l’hospital de Sant Jaume perquè pugui encabir aquesta sala de les energies.

L’ajuda de la cooperativa La Fageda en la biomassa

Aquest és un projecte que encaixa amb les característiques de la comarca. No només perquè té capacitat geotèrmica per ser una ciutat de volcans sinó perquè és la comarca amb més concentració de bosc de tot Catalunya. Concretament, el 74,5% del territori, és a dir, un total de 54.670 hectàrees de bosc. Es calcula que cada any la comarca podria generar de forma rendible i sostenible 25.000 tones d’estella a l’any. Una matèria prima que també alimentarà el districte energètic amb l’ajuda de la cooperativa La Fageda que treballa amb persones amb discapacitats psíquiques. Els seus treballadors seran els encarregats de tallar la fusta que posteriorment es cremarà a les calderes de la illa energètica permeten al mateix temps tenir els boscos més nets.

La xarxa podrà oferir energia a particulars

El projecte preveu alimentar 5 edificis públics situats al centre -el Mercat, l’Hospital Sant Jaume, les residències geriàtriques del Montsacopa i la Caritat i el Museu Comarcal de la Garrotxa. En un futur, també es podria connectar a altres edificis de titularitat pública com ara la Biblioteca Municipal, la llar d’avis i la Fundació d’Estudis Superiors però això ja seria en una altra fase.

El projecte també preveu poder distribuir l’energia sobrant a particulars, ja siguin negocis i privats. Per fer-ho, però, caldrà tenir-los agrupats per nuclis per tal que tinguin una demanda energètica suficient com per fer arribar una canonada que connecti amb la xarxa.

Un 20% menys de factura energètica

Un dels atractius d’aquest sistema és que permet reduir les emissions de diòxid de carboni a l’atmosfera perquè no requereix l’ús de gasoil. Es calcula que aquests cinc edificis públics deixaran d’emetre 570 tones de C02 a l’any. A més a més, permet reduir la factura energètica en un 20%, és a dir, que el consistori tindrà un estalvi de 50.000 euros anuals de la factura.

Els impulsors destaquen que no es tracta d’arribar a l’autosuficiència energètica, és a dir al cost 0 de la factura energètica que seria impossible, sinó combinar les energies i aprofitar els beneficis que tenen per al medi ambient.

L’alcalde d’Olot, Josep Maria Corominas, ha assegurat que la ciutat està encantada de poder tenir un projecte pioner d’aquetes característiques que “marcarà i molt” el futur de la comarca. Per la seva banda, el representant de Gas Natural, José Luis Lloret, ha dit que ha estat un “projecte modèlic” i que és la primera vegada que l’empresa posa un marxa una xarxa d’aquestes característiques.

CASADEMONT, LOURDES - ACN (D'esquerra a dreta) El cofundador de Wat, Franc Comino; l'alcalde d'Olot, Josep Maria Corominas, i el representant de Gas Natural, José Luis Lloret, aquest matí a Olot.
CASADEMONT, LOURDES – ACN (D’esquerra a dreta) El cofundador de Wat, Franc Comino; l’alcalde d’Olot, Josep Maria Corominas, i el representant de Gas Natural, José Luis Lloret, aquest matí a Olot.