Operatiu policial a un bloc ocupat de Figueres on els veïns tenen punxades la llum i l’aigua

Cedida per l'Ajuntament de Figueres: Efectius de la Guàrdia Urbana de Figueres al bloc on han actuat.
Comparteix-ho amb els teus amics:

Instal·len alarmes, una porta blindada i posen seguretat privada per evitar que tornin a connectar-se il·legalment als subministraments

Cedida per l'Ajuntament de Figueres: Efectius de la Guàrdia Urbana de Figueres al bloc on han actuat.
Cedida per l’Ajuntament de Figueres: Efectius de la Guàrdia Urbana de Figueres al bloc on han actuat.

Un total de 36 efectius dels Mossos d’Esquadra i Guàrdia Urbana de Figueres han dut a terme un operatiu policial a un bloc del carrer Ramon Mandri de Figueres. En aquest bloc, 19 dels 24 pisos estan ocupats des de fa mesos per famílies de fora de la ciutat que han desballestat tots els comptadors i estan connectats il·legalment a la llum i a l’aigua. El consistori assegura que això suposa un risc i que el bloc és un “focus de conflictes”. La policia ha custodiats els tècnics de les empreses mentre desconnectaven els subministraments. També s’han instal·lat alarmes, una porta blindada a l’entrada de l’habitació de comptadors i es mantindrà la vigilància policial per evitar que tornin a connectar-se il·legalment.

Els Mossos d’Esquadra i la Guàrdia Urbana de Figueres s’han personat aquest matí a primera hora al número 16 del carrer Ramon Mandri. Aquest és un bloc que es va fer el 2007 per destinar-lo a lloguer social. La promotora, però, va fer fallida i actualment està en mans del Banc Sabadell.

En 19 dels 24 pisos hi ha famílies que hi viuen de manera il·legal. Segons el regidor de Seguretat, Pere Casellas, són famílies de fora de Figueres que han vingut per un “efecte crida”. El regidor apunta que els Serveis Socials han estudiat alguns casos i han detectat que no són famílies sense recursos i que, fins i tot, algunes d’elles tenen propietats fora de la ciutat.

Dijous passat, l’ajuntament els va notificar un decret on els alertava que la situació amb què vivien als pisos era perillosa i comportava riscos, i els emplaçava a posar-hi solució. A l’edifici no queda ni un comptador, els veïns han desballestat tots els serveis i han fet connexions casolans poc segures per punxar la llum i l’aigua i no pagar ni un euro.

Davant d’aquesta situació, l’ajuntament ha decidit actuar. Per això, un total de 36 efectius policials han acompanyat els tècnics de les empreses subministradores de llum i aigua perquè desconnectessin tots els serveis i acabessin amb les connexions il·legals. A més, s’ha netejat el pàrquing del bloc, que estava inundat d’aigua i ple de deixalles.
“L’objectiu és perseguir el vandalisme i els incívics, i que ningú torni a connectar-se il·legalment a la llum ni a l’aigua”, ha manifestat Casellas.

El bloc, focus de conflictes

Des del consistori assenyalen que havien tingut diverses queixes de veïns de la zona alertant de cultius de marihuana i d’altres problemes de convivència. De fet, en cinc dels pisos no han pogut accedir-hi (tenen indicis que estan ocupats però no han pogut entrar) i sospiten que en algun moment no s’hagin usat els habitatges per cultivar-hi la droga.

El regidor de Seguretat ha remarcat que el bloc s’ha anat degradant amb el temps i que les famílies “han arrasat amb tot”. A més, sosté que l’ocupació dels pisos genera problemes de convivència amb la resta del barri i que és un “focus de conflictes”.

Mesures per evitar més connexions il·legals

Per evitar que les famílies puguin tornar a connectar-se il·legalment a la llum i l’aigua, la propietat del bloc –el Banc Sabadell- ha sufragat diverses actuacions. Per una banda, s’han instal·lat quatre alarmes de seguretat a la porta del garatge i també a l’entrada de l’habitació on hi ha els comptadors perquè s’activin si algú hi intenta entrar. En aquest indret també s’hi ha instal·lat una porta blindada per evitar l’accés.

A més, quatre guàrdies de seguretat privada vigilaran l’edifici (estan contractats per a un mes si calgués) i tant la Guàrdia Urbana com els Mossos d’Esquadra mantindran efectius a la zona en els propers dies.

Objectiu: tornar a destinar els pisos a lloguer social

L’objectiu d’aquest operatiu és que les famílies que ocupen els pisos hagin de regularitzar la seva situació. Segons apunta el regidor, això passaria o bé per posar-se d’acord amb el banc i pagar un lloguer i legalitzar els subministraments o bé marxant de l’edifici.

L’objectiu és, doncs, que els pisos es puguin destinar a la finalitat amb la que van ser construïts: el lloguer social. Casellas ha apuntat que els primers llogaters que van entrar a viure als pisos no van abonar les quotes i això va fer que la promotora es declarés en fallida. Ara que el bloc està en mans del Banc Sabadell, es vol rehabilitat i l’ajuntament demanarà que es deixi en mans de la fundació SER GI perquè gestioni els pisos i els destini a lloguer social.

“No podem permetre que aquest bloc segueixi degradant el barri i creant conflictes amb els veïns, en comptes de destinar-se a lloguer social per atendre les necessitats reals de Figueres”, ha manifestat l’alcaldessa, Marta Felip, que també ha estat present durant l’operatiu. ACN Figueres.