Opinió: Revalorar el nucli antic

Comparteix-ho amb els teus amics:

De les primeres passejades per Olot una de les coses que em va encuriosir va ser veure que el nucli antic d’Olot no té ni aquells carrerons estrets, ni aquell traçat urbà com desordenat dels centres medievals d’altres ciutats, així que vaig anar a cercar-ne alguna explicació. Doncs bé, resulta que el dos de febrer de 1428 hi va haver el darrer d’un seguit de terratrèmols conegut com el terratrèmol de la candelera. Va tenir un efecte prou devastador per Olot com perquè la ciutat optés per la construcció d’una nova vila, en un nou emplaçament, i amb una nova planta urbana, 5 carrers longitudinals i 9 de transversals. Dubto que hi hagi cap altre capital de comarca amb un traçat urbà al nucli antic igual, i per tant, crec que Olot, només per planta, ja és una ciutat única i singular al país.

Ara fa uns dies vaig quedar amb unes veïnes del nucli antic per fer un cafè, volia que m’expliquessin com eren les fàbriques de fideus del carrer dels Sastres, la conversa va derivar en els records d’un barri viu i dinàmic, en una mena de cafè-acrucis, un recorregut virtual per diferents bars entranyables,“colmadus” de tota la vida, per edificis singulars que s’han perdut, un recorregut pel nucli antic resseguint els noms de cases i blocs. Ca l’emmascarat, Cal Carboner, Ca la Morena, Can Lel, Can Tané, Can Gelada o Ca l’Esquena, aquest darrer, un edifici rehabilitat al costat del 6t7, que està per entrar-hi a viure, que ha sabut conservar l’estructura original, però que actualment és en mans d’una multinacional que el manté buit i tancat. Especulació un altre cop?

El darrer esfondrament al nucli antic, el de Can Els Republicans del carrer Ferrerons, ha servit per tornar a posar damunt la taula la necessitat de trobar un desllorigador a la situació d’una bona part del barri vell d’Olot. Jo no sóc ni urbanista, ni arquitecte, però més enllà d’una planta única també hi ha altres detalls que destaquen, com les voreres. Crec que a les voreres d’Olot hi podem trobar tot el sortit de pavimentació possible, en alguns llocs en un estat deplorable, fet que no deriva de la crisi. És com si a la ciutat dels detalls tot s’hagi anat arreglant així, amb detallets, que posats en conjunt i en context s’esdevenen més aviat pedaços. És cert que hi ha coses que s’han fet bé, però també fa la sensació que no hi hagi hagut un projecte únic de ciutat, ni un consens en aquest sentit, com si cadascú haguera anat a la seva.

El nucli antic és on Olot fa vida, o hi fa la que pot, és, o hauria de ser, un dels pols d’atracció de la ciutat. Sóc conscient que la situació del barri és complexa, però penso que tot depèn, sobretot, de voluntat política, el nucli antic mereix una política de consens. Una política que sàpiga posar en valor allò que tenim; un traçat urbà únic, edificis singulars, i una història que defineix la ciutat. Podem seguir l’exemple de Can Batet, un negoci del carrer Sant Rafael, que ha sabut posar en valor el nom de l’espai que ocupa, de la mateixa manera que ha fet la penya AOAPIX amb la seva seu, Can Boquica, recuperant i posant en valor el nom del local explicant-ne l’origen amb una petita placa. La trobareu just sota la plaça camp d’en Mas. Jo visc a l’edifici de Can Masias. Revitalitzar el nucli antic, conservar-ne i revalorar el seu patrimoni, el físic i l’immaterial, ho podem convertir en el nostre particular viatge a Ítaca. Tenim gent molt ben preparada per aconsellar-nos i fer-ho bé, tenim joves amb empenta i un teixit associatiu molt dinàmic, només cal escoltar-nos, obrir-nos i apostar en positiu per un nucli antic que s’ho val.

Sisu Casadevall. Veí del Nucli antic d’Olot

IMG_20160524_133557