Opinió: Vot de la por versus vot de la petulància

Comparteix-ho amb els teus amics:

La campanya electoral està a punt de finalitzar i en espera de quin serà el resultat, crec que resulta útil situar una de les característiques que més ens ha cridat l’atenció: la utilització de la por i de la petulància com argument polític.

Els partidaris de l’immobilisme, és a dir de no veure la necessitat de cap canvi a l’actual sistema constitucional, han centrat tota la seva argumentació en contra dels partidaris del trencament amb la resta d’Espanya, en les conseqüències catastrofistes que aquest trencament afectaria la població. Des de la pèrdua de les pensions fins a la fuita de capitals. El mateix Josep Borrell, amb un estudi seriós que posa al descobert les manipulacions dels dirigents rupturistes, ha deixat clar que Catalunya continuaria tenint un paper important en el context econòmic europeu, encara que n’hi hauria un dur procés d’adaptació.

Per la seva banda, els partidaris de la ruptura han construït un imaginari idil·lic on gràcies al convenciment de milions de catalanes i catalans no passarà absolutament l’endemà del 27. Ningú s’atrevirà a fer fora Catalunya de l’euro; les exportacions a la resta del món compensaran a la pèrdua del mercat espanyol; seria impossible fer fora el Barça de la Lliga perquè aquesta perdria el pes que li dóna la tradicional rivalitat amb el Madrid i fins i tot he sentit un polític que si els bancs ens abandonen, ja vindran d’altres, aquesta persona deia de Xina(!), i tot s’arreglarà.

En aquesta divisió tan extrema on ha caigut la societat catalana, és molt difícil que les veus que parlen de negociació es facin sentir. De fet les enquestes donen una polarització on qui més reben són quins presenten una via de sensatesa per no caure en un pou ple d’incertituds. Tant de bo s’equivoquin i el poble de Catalunya no llanci per la borda tot el capital de convivència i de progrés que ens ha fet superar el franquisme i un intent de cop d’estat.

Per Julio Clavijo

Envie’ns el teu article d’opinió a: info@elgarrotxi.cat