Palamós aplica un sistema que l’hi permetrà reduir la despesa elèctrica en més de 30.000 € l’any

Foto: imatge del canvi de lluminàries d'alguns carrers de la vila.
Comparteix-ho amb els teus amics:

Durant l’any passat l’Ajuntament de Palamós va implantar un sistema d’informació energètica que durant el primer any de funcionament li ha permès reduir la despesa que té el municipi en subministrament elèctric en més de 30.000 euros.

Gràcies a la implantació d’aquest element de control, basat en un programa informàtic específic, s’ha pogut realitzar una anàlisi acurat de tots els punts de subministrament elèctric que depenen de l’Ajuntament de Palamós.

Foto: imatge del canvi de lluminàries d'alguns carrers de la vila.
Foto: imatge del canvi de lluminàries d’alguns carrers de la vila.

D’aquesta manera es realitza un seguiment acurat de forma contínua de tots els paràmetres de consum energètic de cadascun dels subministraments, detectant sobreconsums i altres defectes, possibilitant actuar d’una manera àgil per solucionar-los.

Seguiment i control de potències, tarifes i períodes facturats
Abans de la implantació d’aquest sistema, l’Ajuntament de Palamós ja va fer un ajust aproximat de potències i tarifes dels subministraments elèctrics, però la posada en funcionament del sistema d’informació energètica ha permès un ajust molt més acurat d’aquests conceptes, fent servir a més a més dades històriques de cadascun dels punts de subministrament per a poder fer aquests ajustos de manera més precisa.

Per altra banda, amb aquest seguiment també es permet el control exhaustiu dels preus i períodes facturats, fet que ha permès detectar errades per valor de més de 8.000 €, per tant, l’estalvi anual produït en el primer any d’implantació d’aquest element de control ha suposat un estalvi global del 5,7% de la facturació anual del municipi en electricitat.

Programa de millores per a l’estalvi energètic
La incorporació d’aquest sistema d’informació energètica forma part del programa de millores que l’Ajuntament de Palamós segueix aplicant amb l’objectiu de fomentar l’estalvi energètic en la il•luminació de carrers i equipaments públics.

En els darrers anys s’han realitzat tasques de substitució de lluminàries en fanals d’un ampli nombre de carrers de la vila, on s’han substituït les lluminàries equipades amb làmpades de vapor de mercuri de 250 W, per d’altres equipades amb làmpades molt més eficients amb potències inferiors a 70 W. Aquest sistema redueix la despesa en kWh i CO2, sense disminuir en cap cas la qualitat de l’enllumenat dels carrers.

En aquest procés de reducció de la despesa energètica també s’ha canviat pel sistema LED la il•luminació de diversos equipaments municipals com ara el de la biblioteca municipal “Lluís Barceló i Bou”. Les noves lluminàries LED instal•lades en aquest equipament tenen un consum global d’energia de 17.784 kWh a l’any, que en comparació amb el vell sistema d’il•luminació que es va substituir suposa una reducció global de despesa energètica d’aproximadament el 70%.

Tots aquests canvis suposen un estalvi energètic i econòmic molt important per a Palamós els quals permeten amortitzar la inversió realitzada en poc més de dos anys de funcionament i que han permès contenir en gran mesura l’increment de la despesa energètica tot i les pujades reiterades que hi ha hagut en aquest sector.

Ajuntament de Palamós