Presentació de la novel·la “A favor o en contra”,  de Toni Coromina

Comparteix-ho amb els teus amics:

Aquest dissabte, 14 de febrer, es presenta a Olot la novel·la A favor o en contra. Dietari d’un perruquer somiatruites, del periodista vigatà Toni Coromina. L’acte tindrà lloc a les set del vespre a la Casa-Museu Can Trincheria i comptarà amb la presència de Carles CVervelló (poeta i editor), Manel Fortis (escriptor i membre de l’Associació Garrotxa Cultural) i de l’autor, Toni Coromina.

00109022015
Toni Coromina

L’obra, publicada per Témenos Edicions és un assaig novel·lat, un retrat fictici del futur immediat que ens espera; però també és una invitació a la lectura crítica de la premsa quotidiana a través de les converses i debats produïts a les perruqueries de la cadena Àgora Hair Fashion, una pròspera multinacional de la moda i la imatge creada per Abel Caminal, misteriosament desaparegut l’any 2023. Recollint l’esperit de les antigues barberies, aquest home ha bastit -amb només vuit anys- una flamant xarxa de serveis conformats amb ingredients tan variats com la l’estètica, la filosofia, la dialèctica i el debat.

Un any després de desaparèixer, la Clara, una antiga amant seva, rep per correu el dietari secret de l’Abel on aquest aboca els seus pensaments des que el 2015 va engegar el negoci i on transcriu les converses a la carta dels clients amb els perruquers sobre temes tan diversos com l’independentisme, la privatització de la policia, la sanitat, l’ensenyament, la desaparició de l’ONU, el racisme i la immigració, la religió, la prostitució, el futbol, les presons, les tradicions nadalenques, la guerra, la música, la literatura…

El títol de la novel·la, “A Favor o en contra”, fa referència a la pregunta que els antics barbers de Catalunya feien als seus clients per saber si mentre els tallaven els cabells havien de donar-los la raó en les seves reflexions polítiques i preferències futbolístiques, o si preferien que els portessin la contrària mentre conversaven. Un debat a la carta, on el client sempre tenia la raó, o no, depenent del que haguessin acordat al principi.

Toni Coromina ha publicat amb Albert Om el llibre Rebotiga d’il·lustres (un recull de retrats periodístics de personatges populars anònims), El que la sigue la persigue (la biografia del grup musical El Último de la Fila), i Cafè Vic: retrat d’una generació de rebels i bromistes, sobre les facècies de la generació contracultural a Osona. Ha treballat a la premsa comarcal; ha escrit guions d’humor per a la ràdio, la televisió i la premsa quotidiana. Des de 1992 col·labora a La Vanguardia, on escriu articles d’opinió i reportatges culturals.