Presentació dels dos primers volums de les obres literàries complertes de Josep Berga i Boix

Comparteix-ho amb els teus amics:

Els dos primers dels quatre volums que recolliran les obres literàries completes de Josep Berga i Boix ja estan enllestits. Són El perfil pedagògic de Josep Berga i Boix. Les memòries de l’Escola de Belles Arts d’Olot, a cura de Joan Sala Plana i M. Assumpció Arnau, i La mort dels polítics. Articles, costums, tradicions i records, a cura de Margarida Casacuberta.

El primer volum se centra en el vessant pedagògic de Berga i Boix i la seva tasca al capdavant de l’Escola de Belles Arts d’Olot, que queda reflectida en les memòries anuals de l’escola que redactava per a l’Ajuntament d’Olot i per a la Diputació de Girona. Aquest material és inèdit, així com la llista amb els noms dels prop de dos mil alumnes que van passar per les seves mans. La primera memòria que es conserva és del curs 1889-1890, i la darrera, del 1911-1912.

berga i boix volum1

El segon volum recull articles de més o menys llargada referits, com indica el títol, a costums, tradicions, records, així com a crítica política i artística. Alguns d’aquests textos ja han aparegut en recopilacions anteriors de Berga i Boix, però d’altres mai no han aparegut en cap compilació i no s’havien tornat a publicar des de la seva primera aparició en premsa. Es tracta d’un total de noranta-sis articles que Berga i Boix va publicar a la premsa des de l’inici de la seva col•laboració al setmanari El Montsacopa el juliol de 1884 sota el pseudònim de “Silvino”, fins al 14 de desembre de 1918, en què va aparèixer el seu darrer article a El Deber.

berga i boix volum 2

Els dos volums es presenten aquest divendres 12 de desembre en un acte obert a tothom i gratuït, a les 19 h, a l’Orfeó Popular Olotí. Un acte que forma part del cicle organitzat pel PEHOC “Catalunya, 1901-1931, un país en transformació”.

Les obres es podran comprar el dia de la presentació i, després, a Can Trincheria i a les llibreries de la ciutat al preu de 15 euros cadascun.

Els volums tres i quatre es publicaran durant el primer semestre del 2015.