President Puigdemont: “Anul·larem per llei els judicis sumaríssims del franquisme, allò que Espanya no ha fet en 40 anys de democràcia”

Comparteix-ho amb els teus amics:

En el seu primer dia de viatge oficial a París, el cap de l’Executiu destaca que “el compromís de les comunitats catalanes a l’exterior és indispensable” enfront d’una diplomàcia espanyola amb “un ministre que envia gent al món a malparlar de nosaltres”

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha remarcat aquest vespre des de París, on avui comença un viatge oficial de tres dies, que la visita a França coincideix amb un moment clau en què “el Parlament és a punt d’aprovar una llei històrica que anul·larà els judicis sumaríssims del franquisme”, aquells que van portar moltes famílies catalanes a travessar la frontera “i a buscar un futur que els era negat a l’Espanya feixista en una França republicana que no ho va posar fàcil”. “Un acord històric que explica molt bé que el que volem fer com a estat independent és allò que l’Estat espanyol no ha aconseguit fer en els 40 anys de democràcia”, ha subratllat Puigdemont. “Encara no havent esdevingut un estat independent, hem de començar a restituir aquesta dignitat”, ha afegit.

4d4782ab-ccf0-4d9a-bc2b-d8192b322486

El cap de l’Executiu ha pronunciat aquestes paraules durant la recepció que el Govern ha ofert a la seu de la Delegació a França i Suïssa a la comunitat catalana instal·lada a París. Puigdemont ha remarcat la importància de la relació històrica entre França i Catalunya i ha assegurat que, en el futur immediat, és amb aquest país “on hi ha més interessos en joc, per raons personals, socials, culturals, lingüístiques, econòmiques i geogràfiques”.

“Venim a fer feina de país i no ens aturarem mai ni escatimarem recursos per trobar aliats que donin oportunitats a la nostra gent”, ha declarat el president, que ha assegurat que el principal objectiu del seu viatge és “explicar-nos a tota la gent que ens vulgui escoltar, que és molta”. “En aquest moment del procés no estem buscant que cap país ens reconegui, ja ho farem. El que volem és que ens coneguin bé, que preguntin, que ens exposin tots els dubtes i temors que tinguin, i poder-nos explicar”, ha afirmat.

“La diplomàcia espanyola ens va obertament a la contra”

En aquesta missió de donar a conèixer el procés català, el president ha remarcat que “el compromís de les comunitats catalanes a l’exterior és indispensable”. Perquè el seu paper suplirà el de la democràcia espanyola, “que ens va obertament a la contra, amb un ministre que envia gent pagada per nosaltres al món a malparlar de nosaltres, i a intentar desfer el mandat democràtic que de manera ben transparent els catalans expliquem arreu”.

“Som un país que sempre hem tingut una mirada cap a fora. No la deixarem de tenir, al contrari, la volem reforçar, i alhora volem que aquesta mirada també ens il·lumini interiorment. Per això el compromís personal que teniu ens és i serà molt necessari”, ha apuntat.

Amb la conferència que farà demà a la Sciences Po, però també amb les diferents trobades empresarials i entrevistes a mitjans de comunicació, el cap de l’Executiu ha assegurat que el que explicarà és “el mateix projecte de país que he explicat a Madrid, Londres o Brussel·les”. “Perquè tenim un full de ruta claríssim, suport parlamentari i un mandat democràtic del poble de Catalunya” que avala aquest discurs.

El procés, ha remarcat, manté el calendari establert i també “les portes del diàleg obertes a tothom”. “De moment no ens fan cas, però nosaltres mantindrem fins al darrer dia el diàleg. I potser no ens farà cas l’Estat espanyol, però és evident que el món que té un compromís democràtic, veient el que passa i passarà a Catalunya, alguna cosa hi té a veure i a dir”, ha dit.

“Després de cinc anys de mobilitzacions, d’expressió nítida a les urnes, de comportament pacific i democràtic del poble, tenim dret a ser escoltats. Ho reivindicarem fins al final i ens en sortirem, perquè la raó democràtica està de la nostra part”, ha afegit.

Font: gencat.cat