Primer aniversari del programa integral de renovació d’habitatges d’Olot 

Comparteix-ho amb els teus amics:

Durant el primer any s’han portat a terme 135 visites a habitatges, 55 diagnòstics energètics i 40 projectes de rehabilitació energètica que han suposat una reducció d’emissions de CO₂ anuals.

El passat 10 d’octubre es va celebrar el primer aniversari del programa HolaDomus, que té per objectiu impulsar l’eficiència energètica i l’energia renovable en habitatges, i va convertir la capital de la Garrotxa en ciutat pionera en la implantació d’aquest programa, gestionat per la Fundació EuroPACE, entitat sense ànim de lucre participada per l’Ajuntament d’Olot.

Aquest programa és fruit del treball conjunt d’un consorci format per 9 organitzacions europees tant públiques com privades, finançat per la Comissió Europea.

Durant aquest primer any de vida, tot i l’impacte causat per la pandèmia de la COVID19, l’oficina ha atès 235 ciutadans que han suposat un total de 135 visites a habitatges i 55 diagnòstics energètics i d’ habitabilitat, on els experts energètics d’ HolaDomus han marcat les línies de reforma que millor s’ajustaven a les necessitats i peticions dels propietaris.

Col·locació d’aïllaments, substitució de tancaments i instal·lació de plaques fotovoltaiques entre les principals reformes.

Paral·lelament, HolaDomus també ha ajudat uns 40 propietaris d’Olot a reformar energèticament el seu habitatge mobilitzant aproximament un milió d’euros en reformes. Unes rehabilitacions que suposen un estalvi anual de 600 MWh d’energia consumida, la reducció d’emissions de CO₂ i un estalvi anual aproximat de 665 euros per família.

La tipologia de reformes energètiques realitzades durant aquest primer any ha estat molt variada, però principalment s’han basat en la col·locació d’aïllaments en façana i coberta, la substitució de tancaments, la substitució de calderes i la instal·lació de plaques fotovoltaiques.

En general els usuaris que han fet ús del servei han estat molt satisfets per l’assessorament rebut com així ho manifesta l’Elena Capdevila, usuària del programa que va portar a terme unes reformes d’aïllament de la part exterior del seu habitatge ubicat al barri de Montolivet: “L’acompanyament per part d’ HolaDomus ens ha dotat de nocions tècniques, un assessorament acurat i consells pràctics que ens han permès avançar i realitzar la reforma de forma satisfactòria”. El programa treballa i col·labora amb uns 50 professionals locals prèviament validats, un cop s’ha comprovat la seva solvència tècnica, econòmica i administrativa.

Un projecte de futur

Des dels seus inicis HolaDomus té per objectiu millorar el benestar de les famílies promovent habitatges més confortables, saludables i respectuosos amb el medi ambient, acompanyant els propietaris durant tot el procés de reforma proporcionant assessorament tècnic i administratiu personalitzat amb solucions de finançament assequible.

HolaDomus encara el seu segon any d’existència amb la voluntat de consolidar el programa i difondre les tasques executades, així com impulsant projectes paral·lels com el de la creació de Comunitats Energètiques com la del barri de Montolivet d’Olot.

També s’ha previst la realització de diverses iniciatives destinades a millorar els habitatges de les famílies vulnerables d’Olot com el ‘Prototip per mitigar la pobresa energètica’ o la posada en marxa del ‘Fons Social de Garantia’.

Info: HolaDomus

Comparteix-ho amb els teus amics: