Primer intercanvi escolar entre Trinitat Nova i la Garrotxa sobre els volcans, els seus valors i els seus riscos

Comparteix-ho amb els teus amics:

La Fundació Volcans Actius el 25 d’abril va organitzar el primer intercanvi entre l’Institut-escola de màxima complexitat de Trinitat Nova i escoles de la Garrotxa amb l’objectiu de donar a conèixer els volcans i enfortir el coneixement de diferents realitats socials que hi ha a Catalunya.

 La Fundació Volcano Active que va veure la llum a finals del 2018 amb l’objectiu d’actuar i donar suport a les comunitats locals pel coneixement del vulcanisme. Una fundació per millorar la vida de les poblacions que viuen a prop dels volcans conservant la seva diversitat i el seu entorn. Un dels seus programes és en Volcano School que comença essent d’àmbit català però pretén el curs vinent tenir una dimensió internacional. En aquesta primera edició han participat 200 nens i nenes d’Olot i Barcelona.

La iniciativa va començar al 2n trimestre del curs 2018-2019, quan les escoles participants al projecte es van proposar l’estudi dels volcans com un element integrador, de transmissió de coneixement, de valorització de l’entorn social i natural,… És per aquest motiu que durant el 2n trimestres les 4 escoles es van posar a treballar el vulcanisme en general, per acabar centrant-se amb el de la zona volcànica de la Garrotxa.

Els 4 centres educatius participants del projecte han estat treballant durant 4 mesos aquest fenomen natural amb el suport d’experts que els hi ha aportat coneixement a través de xerrades i la simulació d’activitats eruptives.

L’objectiu final era que els alumnes de la Garrotxa acabessin estudiant un volcà proper i esdevinguessin els guies-educadors dels alumnes que venien de l’IE Trinitat Nova que han estat la sorpresa de la jornada amb el seu col·lectiu de Trinitubers, alumnes que fan de reporters i que han deixat enregistrada la jornada d’avui amb filmacions i entrevistes a alumnes, docents, tècnics

“Dotant de coneixement als més petits, esperem que demà siguin ells els referents per a transmetre els riscos i la protecció d’aquest fenomen geològic i social que són els volcans.” Exposa Octavi Bonet de Tosca i responsable del programa.

La fundació també ha regalat samarretes del projecte a totes les nenes i nens participants i s’ha acabat en un dinar de germanor a la casa de colònies del Rourell per tal de poder enfortir encara més el vincle entre aquestes dues realitats socials tan diferents que té Catalunya i que els volcans han estat el nexe d’unió per un dia.

El programa també ha comptat amb el suport de la Generalitat de Catalunya, el Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa (PNZVG) i l’Institut Municipal d’Educació i Joventut de l’Ajuntament d’Olot (IME).

Comparteix-ho amb els teus amics: