Primera sentència a Girona que obliga Bankia a retornar diners

Xavier Pi: L'advocat d'Ausbanc a Girona, Marc Prat, al costat del cartell de l'entitat.
Comparteix-ho amb els teus amics:

Ausbanc recomana a tots els afectats que demandin l’entitat abans del 25 de maig perquè aleshores prescriurà el termini

Primera sentència de l’Audiència de Girona que obliga Bankia a retornar els diners invertits per clients quan l’entitat va sortir a borsa. En aquest cas, els afectats són dos germans de Sant Feliu de Guíxols (Baix Empordà). Assessorats per un familiar que aleshores treballava al banc, van adquirir 6.000 euros en accions. L’Audiència els ha donat la raó perquè Bankia no va ser transparent amb els números i va donar una imatge de “solvència i plena confiança” quan, en realitat, estava a punt de fer fallida. L’advocat d’Ausbanc a Girona, Marc Prat, assegura que la sentència se suma a totes les que han dictat fins ara els jutjats, “el 100% de les quals s’han guanyat”. Prat recomana a tots els afectats per la compra d’accions que demandin Bankia abans del 25 de maig, perquè aleshores prescriurà el termini de quatre anys d’ençà que l’entitat va admetre públicament les pèrdues.

Xavier Pi: L'advocat d'Ausbanc a Girona, Marc Prat, al costat del cartell de l'entitat.
Xavier Pi: L’advocat d’Ausbanc a Girona, Marc Prat, al costat del cartell de l’entitat.

El cas que ara l’Audiència de Girona ha sentenciat fa referència a dos germans de Sant Feliu de Guíxols. Assessorats per un familiar seu, extreballador de Bankia, cadascun dels afectats va comprar 3.000 euros en accions de l’entitat quan va sortir a borsa. Un ho va fer el 30 de juny del 2011 i l’altre, pocs dies més tard, el 8 de juliol.

La fallida de l’entitat, que va obligar l’Estat a rescatar-la, va atrapar milers de clients. Entre ells els dos germans, que assessorats per Ausbanc van portar el cas els tribunals. En primera instància, el Jutjat Número 3 de Sant Feliu de Guíxols ja els va donar la raó, però Bankia va recórrer la sentència i la va elevar a l’Audiència. I ara, la Secció Primera, en una resolució pionera a la demarcació, ha confirmat la decisió del jutjat i ha tancat el cercle.

Com explica l’advocat d’Ausbanc a Girona, Marc Prat, la sentència subratlla que Bankia va “enganyar” els seus clients a l’hora de sortir a borsa. La majoria eren petits inversors, que van comprar entre 3.000 i 10.000 euros en accions. Segons recull l’Audiència, el banc va donar una imatge “de solvència i plena confiança” quan, en realitat, estava fent aigües.

“L’agreujant del cas que ens ocupa és que, a més, els dos germans van comprar accions assessorats per un familiar, que els va oferir el producte”, concreta Marc Prat. I hi afegeix: “Aleshores, Bankia demanava unes ràtios als seus comercials, i això va provocar que fins i tot hi hagués empleats que, per arribar-hi, ells mateixos compressin accions i després també demandessin l’entitat”.

Crida als afectats a demandar

Amb aquest exemple, l’advocat ha volgut fer palès que la manca d’informació per part de Bankia va ser “evident”. Per a Prat, la sentència de l’Audiència de Girona, que obliga el banc a retornar els 6.000 euros als dos germans amb interessos, i a assumir les costes del procés, ha de servir perquè tots els afectats per la compra d’accions s’animin a demandar.

L’advocat recorda que, fins ara, tots els processos que Ausbanc de Girona ha portat als jutjats contra Bankia arran de la seva sortida a borsa “s’han guanyat al 100%”. Prat, però, també alerta que aquells qui es van veure atrapats per la compra d’accions tenen fins al 25 de maig d’aquest 2016 per demandar, perquè aleshores serà “molt més difícil” tirar endavant els casos.

I és que llavors serà quan prescriurà el termini de quatre anys que va començar a comptar a partir del moment en què Bankia va reformular públicament els seus comptes anuals i va donar a conèixer les pèrdues. Una data en què Ausbanc s’empara a l’hora de reclamar tots els diners invertits pels clients.

“Vull animar qualsevol inversor que no s’atrevia a demandar per por de perdre més diners a què ho faci, perquè amb les sentències a la mà, aquesta por no hi és”, ha dit Prat. A més, l’advocat d’Ausbanc també ha recordat que l’entitat ha aprovisionat fins a 1.800 MEUR per fer front a totes les demandes que té als jutjats, “cosa que demostra que s’ha cobert les espatlles”.

Per últim, Prat també ha recordat que, tot i no fer-hi referència, la sentència de l’Audiència de Girona manté la mateixa doctrina de les dues que ha dictat recentment el Tribunal Suprem (TS) contra Bankia. Aquestes resolucions estableixen que, tot i que hi ha un procés penal obert contra els directius de l’entitat, això no comporta que automàticament es paralitzin la multitud de casos que hi ha als jutjats per reclamacions de quantitat.