Primeres incidències pel fort vent, cap d’elles greus

Comparteix-ho amb els teus amics:

El fort vent que afectarà al llarg del dia, sobretot a Pirineu i Prepirineu, i que ja ha començat a bufar, podrà superar ratxes de 125 km/h al migdia en cotes elevades del Pirineu, Prepirineu,i podent superar els 90 km/h a cotes mitjanes – altes del prelitoral i de la Catalunya Central. A la resta del territori, inclòs tot el litoral i l’àrea metropolitana de Barcelona, i amb l’excepció de les comarques de Lleida (Segrià, Garrigues, Pla de l’Urgell i l’Urgell), es preveu que es puguin assolir valors propers als 90 km/h a cotes mitjanes (a l’entorn dels 700 m) i a l’entorn dels 60 – 70 km/h a la resta de cotes.

Les últimes dades de la previsió meteorològica indiquen que l’episodi podria començar a remetre al terç sud a partir de primera hora de la tarda i concentrar-se a la meitat nord fins al vespre. A partir d’aquell moment el vent quedarà concentrar a cotes altes del Pirineu.

A hores d’ara s’han produït els primers incidents lleus relacionats amb el fort vent. El telèfon d’emergències 112 ha rebut 74 trucades fins a les 9.30 hores, la meitat concentrades al Vallès Occidental (21) i al Barcelonès (19). Principalment per objectes a la calçada urbana i interurbana i caiguda de branques.

El telèfon 112 ha derivat fins ara 28 trucades per incidències relacionades amb els forts vents als Bombers de la Generalitat i 21 a les diferents policies locals.

Els Bombers de la Generalitat han fet, des de mitjanit i fins a les set del matí 16 serveis, distribuïts per la zona metropolitana de Barcelona, sobretot al Vallès i al Barcelonès. Des de les set i fins a les nou, han atès 34 serveis per vent; 1 a la Regió d’Emergències de Lleida, 3 a la de Girona, 8 a la Metropolitana Nord i 22 a la Metropolitana Sud, 12 dels quals a la comarca de l’Anoia.

Dues dotacions dels Bombers del parc de Martorell s’han desplaçat a la piscina municipal per comprovar l’estat de la coberta, ja que hi havia punts on no estava ben assegurada i començava a aixecar-se. Cal remarcar que no hi ha hagut cap dany personal.

D’altra banda, aquest matí a l’avinguda Diagonal de Barcelona (a l’alçada amb el carrer Muntaner) ha caigut la branca d’una palmera a la calçada, que ja ha estat retirada. En total, els Bombers de Barcelona han fet nou sortides relacionades amb vent des de la passada nit fins ara, bàsicament per arbrat, enllumenat i algunes persianes.

El Servei Meteolorògic de Catalunya SMC ha informat que s’han registrat les següents dades màximes de vent (km/h): 126 km/h a Portbou, 116 a Salòria, 111 a Núria, 102 a Ulldeter, 101 a Boí, 94 a Mas de Barberans i 108 a Perelló.

El Servei Català de Trànsit recorda que, en cas de vent, s’han de tenir en compte les següents recomanacions:

Reduir la velocitat, corregint les desviacions per mantenir la trajectòria del vehicle. En el cas d’avançar vehicles de grans dimensions, vigilar especialment amb la distància de separació lateral. Fixar-se en la trajectòria del vent a través dels arbres i arbustos de la calçada. Subjectar el volant de manera segura i forta.

Protecció Civil de la Generalitat ha comunicat als municipis que cal que reforcin la seguretat dels esdeveniments públics a l’aire lliure i condicionar-los a que es puguin realitzar de forma segura respecte la possible afectació pel vent en cada moment, així com tancar les zones de jardins o parcs urbans que puguin representar un risc per ventades, caiguda d’arbres o branques.

S’ha demanat també que es reforci l’ancoratge del mobiliari urbà que es pugui desprendre amb el vent i en especial de la decoració nadalenca a l’exterior (il·luminació sobre tot) i qualsevol element penjat o en alçada.

Cal que la població reculli i lligui de forma segura tendals, i elements inestables a terrasses i balcons, especialment la decoració nadalenca, que pot precipitar-se.

També cal limitar els desplaçaments a les zones on bufi més fort i condicionar-los sempre a les condicions meteorològiques.

Ès altament recomanable que les travesses de muntanya o activitats en cotes mitjanes o altes es posposin. En les activitats i treballs en alçada caldrà també reforçar la seguretat.
La resta d’activitats, sobretot en zona urbana, requeriran fer un especial seguiment en el moment de màxima intensitat del vent per detectar els elements que es puguin desprendre amb risc d’impacte. Caldrà evitar situar-se a prop d’elements inestables o que puguin caure (murs, tancaments, bastides que es moguin o altres similars) durant la major afectació del vent.