Tres projectes garrotxins finalistes als Premis FAD 2020

Comparteix-ho amb els teus amics:

En el marc de la Setmana de l’Arquitectura, avui s’han anunciat les obres finalistes de la 62a edició dels Premis FAD d’Arquitectura i Interiorisme, un dels guardons més longeus d’Europa en aquest àmbit i un dels més prestigiosos de la península Ibèrica

El jurat professional dels Premis FAD d’Arquitectura i Interiorisme ha comunicat avui els projectes finalistes de l’edició 2020 en el marc de la Setmana de l’Arquitectura que tindrà lloc del 7 al 17 de maig, una iniciativa de l’Ajuntament de Barcelona, el Col·legi d’Arquitectes de Catalunya (COAC) i la Fundació Mies van der Rohe, en col·laboració amb Barcelona Building Construmat i ARQUIN-FAD.

Els Premis FAD, convocats per ARQUIN-FAD, l’Associació Interdisciplinària del Disseny de l’Espai del FAD, van tancar la convocatòria al gener amb un total de 597 obres presentades a concurs: 484 corresponents als Premis FAD d’Arquitectura i Interiorisme, 42 als Premis FAD Internacionals i 71 als Premis FAD de Pensament i Crítica.
Premis FAD d’Arquitectura i Interiorisme

Creats al 1958, els Premis FAD d’Arquitectura i Interiorisme són un dels guardons més longeus d’Europa en l’àmbit de l’arquitectura i l’interiorisme i un dels més prestigiosos de la península Ibèrica. Enguany celebren la seva 62ª edició amb un total de 484 projectes presentats: 171 en la categoria d’Arquitectura, 200 en la categoria d’Interiorisme, 60 a Ciutat i Paisatge i 53 en la categoria d’Intervencions Efímeres.

El jurat que ha valorat les obres ha estat format per reconeguts professionals del sector: l’arquitecta Anna Ramos, presidenta, acompanyada dels vocals Atxu Amann, Cristina Bestratén, Tomás López Amat, David Morros i Marc Aureli Santos. En aquesta edició, el jurat ha escollit 27 projectes finalistes en les diferents categories del total de 484 obres presentades.

En la categoria d’Arquitectura el jurat ha destacat projectes atents al context, a l’estratègia i a l’ofici, en diàleg amb l’espai, el temps, la matèria, el cos i la natura. Una arquitectura amb un esperit propositiu, generadora de sistemes més que no pas d’objectes.

Pel que fa a la categoria d’Interiorisme, destaca una tendència d’intervencions que espremen les potencialitats dels llocs fins més enllà dels límits convencionals establerts, generant aportacions i esmenes rellevants a les maneres de viure i d’ocupar els espais.

En la categoria de Ciutat i Paisatge s’han destacat projectes d’espais pensats per a la vida en comú, en estreta sintonia amb el paisatge físic i humà en el que s’insereixen i al que serveixen, generosos en la creació d’atmosferes sensorialment plenes.

Finalment, en la categoria d’Intervencions Efímeres, s’han destacat aquelles estratègies que aprofiten la seva condició efímera per experimentar, excedint els límits de l’actuació física per proposar canvis de paradigma en els reptes que afronten.

Premis FAD Internacionals

En la seva 7a edició, els Premis FAD Internacionals han rebut un total de 42 propostes de les quals s’han escollit 5 projectes finalistes, els quals destaquen la feina dels arquitectes de la península en el context internacional amb obres a Argentina, Suïssa, la Xina, Mèxic i Burkina Faso.

El jurat professional d’aquest any, integrat per Mario Corea com a president i els vocals Miguel Roldán i Jelena Prokopljević, ha valorat, a més de la qualitat dels projectes, les oportunitats, els temes i les iniciatives, més enllà de les dimensions i els pressupostos.

Premis FAD Pensament i Crítica

Els Premis FAD de Pensament i Crítica, que enguany celebren la seva 15a edició, aglutinen els millors textos dedicats a l’arquitectura publicats al llarg de l’any 2019.

En aquesta nova edició, el jurat integrat per André Tavares com a president i els vocals Carolina B. García-Estévez i Marc Longaron, ha escollit un total de 3 obres finalistes d’entre les 71 obres presentades, que destaquen per la investigació i el coneixement crític de l’arquitectura i el seu entorn.

Finalistes Premis FAD d’Arquitectura i Interiorisme
Finalistes garrotxins en blau

Categoria Arquitectura:
1. Teleclub con colchones térmicos (Soria)
2. Casa da Anguía de Barral_ Castrelo de Miño (Ourense)
3. Campo de fútbol de Campañó (Pontevedra)
4. Biblioteca a l’Edifici del Molí (Molins de Rei, Barcelona)
5. Vivir frente al mar (Cartagena, Murcia)
6. Refugio para fin de semana (Isòvol, Girona)
7. Landaburu Borda (Bera, Navarra)
8. 79 Habitatges amb Protecció al Saló Central de Sant Boi de Llobregat (Barcelona)
9. Edifici d’habitatges per a quatre amics (Barcelona)
10. APROP Ciutat Vella (Barcelona)
11. Residencia de Ancianos Passivhaus (Zamora)

Categoria Interiorisme:
12. Pilarica 81: Elementos para recuperar espacios industriales (Madrid)
13. RUN RUN RUN (Madrid)
14. Interiorismo de Hotel 5*, Restaurantes y Centro de Ocio en Badajoz (Badajoz)
15. Projectes de pintura i revestiments per a les escoles del CEB 2019 (Barcelona)
16. La Nave (Madrid)
17. SEQUENCEHOUSE: escenografías del habitar para un soltero en Madrid (Madrid)
18. CASAA12 (Madrid)

Categoria Ciutat i Paisatge:
19. Remodelación Plaza de Mansilla Mayor (León)
20. Escenografia d’urgència (Olot, Girona)
21. Regeneració paisatgística del Camí de Cabrianes (Sallent, Barcelona)
22. Balena (Barcelona)
23. Jardins del Doctor Pla i Armegol al barri del Guinardó (Barcelona)

Categoria Intervencions Efímeres:
24. MAD X MAD (Madrid)
25. Espacios Comunes Barcelona Building Construmat (Barcelona)
26. Túnel transparent. Explorar la Restauració (Barcelona)
27. Cumulonimbus (Olot, Girona)

Finalistes Premis FAD Internacionals
1. Universidad Torcuato Di Tella (Buenos Aires, Argentina)
2. Musée cantonal des Beaux-Arts de Lausanne (Suïssa)
3. Public Mixed-use Block 43-10 (Shangai, Xina)
4. La Roma Reurbano (Ciutat de Mèxic, Mèxic)
5. Secondary School and auxiliary buildings (Koudougou, Burkina Faso)

Finalistes Premis FAD Pensament i Crítica
1. Máquinas de vivir. Flamenco y arquitectura en la ocupación y desocupación de espacios
2. Viagem ao invisível: espaço, experiência, representação
3. Bauhaus Museum Dessau Cahier Series

Imatges:

Landaburu borda | Premis FAD 2020 | Arquitectura
Foto: Landaburu borda (Navarra) de l’olotí Jordi Hidalgo
Foto: Escenografia d’urgència (Olot, Girona)
Foto: Cumulonimbus (Olot, Girona)