Protecció Civil manté l’Alerta del pla Inuncat pel fort onatge i les pluges intenses

Comparteix-ho amb els teus amics:

Protecció Civil manté activada l’Alerta del pla per inundacions Inuncat pel fort onatge al litoral, especialment a la meitat sud de Catalunya. També es preveuen pluges abundants i intenses a partir d’aquest divendres i durant el dissabte a la demarcació de Girona, a Osona, al Vallès Oriental, al Maresme i a les Terres de l’Ebre. Segons informa el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) es manté l’episodi previst d’onades que poden superar els 2,5 metres (maregassa) a la costa central i sud del país aquesta nit. El dissabte i matinada de diumenge es preveu que les onades més altes es produeixin a tota la costa però a partir de la tarda sobretot al litoral nord, a la Selva i l’Empordà.

Diumenge la mala mar disminuirà però es mantindrà la possibilitat d’onades que poden superar els 2,5 m a la Selva i a l’Empordà durant el matí.

També es manté la previsió de pluges abundants a partir d’aquest vespre i durant tot el dissabte a la demarcació de Girona, a Osona, al Vallès Oriental, al Maresme i a les Terres de l’Ebre, tot i que en aquest últim cas amb menor probabilitat. En aquestes zones el SMC ha previst que es pugui superar el llindar de 100 litres per metre quadrat en 24 hores.

Pel que fa a l’avís per intensitat de pluja, que preveu la superació del llindar de 20 litres per metre quadrat en 30 minuts, es manté la previsió per aquesta tarda emesa pel Servei Meteorològic de Catalunya i per la matinada s’incorporen a l’avís les comarques del Gironès, Maresmes, Selva i Vallès Oriental i posteriorment les comarques de l’extrem sud. Els xàfecs aniran localment acompanyats de tempesta.

De cara a les activitats de lleure del cap de setmana, atès que es preveu major afectació per acumulació de pluges a la zones de muntanya al nord-est de Catalunya, Protecció Civil de la Generalitat recomana seguir l’evolució de la situació meteorològica, adaptar les sortides a la climatologia, i modificar les activitats previstes en cas que sigui necessari.

Pel que fa a les activitats que es desenvolupin demà al nord del Ripollès a les cotes més altes de muntanya, es recomana consultar el butlletí de perill d’allaus de l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya, atès que es preveu que el perill pugui arribar a vots elevats a aquesta zona.

Pel que fa a la previsió de fort vent, sobretot a la costa central de Barcelona, Protecció Civil demana extremar les precaucions a la façana marítima litoral per la combinació amb el fenomen de mala mar. D’altra banda, l’SMC ha ampliat la duració de l’episodi de vent fins al migdia de demà dissabte. Es preveu la superació de ratxes de vent superiors als 90 quilòmetres per hora.

A banda de la demarcació de Barcelona i les comarques de l’Anoia, Baix Penedès, Conca de Barberà, Alt Camp i al Priorat, s’ha incorporat a l’avís la comarca del Solsonès fins la propera matinada. I durant la matinada i fins a primera hora del matí s’han afegit les comarques del Maresme, Solsonès, Tarragonès i Vallès Oriental. Finalment pel període de 07 a 13 hores, s’han incorporat les comarques de l’Alt Penedès, Anoia, Alt Camp, Conca de Barberà, Priorat, Segarra i Solsonès.

Aquest divendres el telèfon d’emergències 112 ha rebut 79 trucades relacionades amb el vent, 35 des del Barcelonès, 18 des del Vallès Occidental, 13 des del Baix Llobregat, 8 des del Vallès Oriental, 4 des del Garraf i 1 des de l’Urgell. Pel que fa als municipis destaca Barcelona amb 26 trucades. Amb tot, no s’han enregistrat incidències remarcables.

El municipi de Sant Boi de Llobregat ha activat el seu pla d’actuació municipal per vent en fase d’alerta.

Barcelona (ACN)