Quatre restaurants catalans encenen la seva primera estrella a la constel·lació Michelin

Violeta Gumà: Alguns dels xefs guardonats amb la primera estrella Michelin.
Comparteix-ho amb els teus amics:

La prestigiosa guia vermella atorga la segona distinció al restaurant Zaranda de Mallorca i al Coque de Madrid. Els restaurants de la Garrotxa encara mantenen les seves estrelles.

Violeta Gumà: Alguns dels xefs guardonats amb la primera estrella Michelin.
Violeta Gumà: Alguns dels xefs guardonats amb la primera estrella Michelin.

Quatre nous restaurants catalans han encès aquesta nit la seva primera estrella Michelin. Es tracta de dos establiments barcelonins d’empremta ‘bulliana’ com el Disfrutar, de Mateu Casañas, Oriol Castro i Eduard Xatruch, i l’Hoja Santa, d’Albert Adrià i Paco Méndez. A més, la prestigiosa guia vermella també ha atorgat una primera estrella a la cuina contemporània empordanesa de l’Hotel Restaurant Empòrium de Castelló d’Empúries i al Tresmacarrons del Masnou. D’aquesta manera, la ‘Guia Michelin Espanya i Portugal 2016’ referma l’aposta de per la pedrera gastronòmica i fa pujar al selecte grup dels biestrellats només dos restaurants, el Zaranda, del Castell Son Claret de Mallorca, liderat pel xef format a Can Fabes Fernando Pérez Arellano, i el Coque de Madrid.

Santiago de Compostel·la s’ha vestit aquesta nit de gala per acollir la presentació de la ‘Guia Michelin Espanya i Portugal 2016’, una de les cites ineludibles del món gastronòmic en què es dóna a conèixer el repartiment de les estrelles Michelin.

A més de l’anunci dels quatre restaurants catalans que aconsegueixen una primera estrella, la guia també ha constatat la pèrdua de l’estrella que ostentaven el restaurant Comerç 24 –que ha tancat temporalment per reformes- i el Neichel – que va tancar portes al gener per la crisi i que mantenia una estrella Michelin des de feia quasi 40 anys. El restaurant Ca l’Arpa de Banyoles i el Manairó de Barcelona tampoc lluiran el proper 2016 aquesta desitjada distinció perquè no l’han renovat.

Dos nous restaurants biestrellats

El reconeixement més important se l’han endut dos establiments de Madrid i Mallorca, que han passat d’una estrella a dues. Es tracta del Zaranda, que lidera el xef Fernando Pérez Arellano format, entre d’altres restaurants, a Can Fabes. El restaurant va obrir portes inicialment a Madrid i va aconseguir la primera estrella el 2006. Atret pel mar, Arellano va decidir traslladar l’establiment i el seu equip a Mallorca.

A l’olimp de la constel·lació Michelin no hi ha entrat cap nou restaurant. El selecte grup dels triestrellats de la guia vermella es manté immòbil des del 2014, quan el DiverXO va encendre la seva tercera estrella i es va situar al costat del catalans Sant Pau de Carme Ruscalleda i El Celler de Can Roca dels germans Roca, a més de l’Akelarre, l’Arzak, Martín Berasategui, Quique Dacosta Restaurante i l’Azurmendi.

Roca i Ruscalleda esperen sempre una “bona collita” entre els catalans

Dos dels xefs dels vuit restaurants que es troben a l’olimp de la guia Michelin, Joan Roca i Carme Ruscalleda, han animat les noves generacions a treballar per assolir els reconeixements que es mereixen. Ruscalleda ha explicat que sempre arriba a la gala de les estrelles Michelin amb la “il·lusió” que Catalunya assoleixi una “bona collita”, que esperem que “vagi sempre a més”. “Això vol dir que hem de treballar encara amb més força, il·lusió i idees que mai”, ha insistit.

De la seva banda, Roca s’ha mostrat convençut que molts dels restaurants catalans que esperen i mereixen una tercera estrella l’assoliran i els ha recomanat, partint de la seva experiència, “agafar-s’ho amb calma” i “seguir treballant” perquè els reconeixements arriben.

Els nous estrellats

Mateu Casañas, un dels xefs del Disfruta que han assolit aquest dimecres la primera estrella Michelin, ha constatat el “respecte” pel llegat que transmeten els xefs ja reconeguts amb la distinció i considera que els premis cal “compartir-los amb el públic, perquè sense ells tot això no té sentit”.

El també excap de cuina del Bulli, ha destacat que les “llavors” sorgides del restaurant liderat per Ferran Adrià “germinen ara pel món” i troben el seu camí “amb un ADN Bulli però amb estil propi que agafa cos i personalitat”.

Finalment, el xef del Tresmacarrons del Masnou, Miquel Aldana, ha destacat que fan una cuina “no creativa ni moderna” que creien que sortia de les “normes” de Michelin. “Sembla que la cuina clàssica també té un espai entre les estreles”, ha constatat. ACN Santiago de Compostel·la