Reclamen a l’ajuntament d’Olot reallotjar una família a punt de ser desnonada

Comparteix-ho amb els teus amics:

La Plataforma d’Afectats per la Hipoteca de la Garrotxa reclama mesures urgents per una família a punt de ser desnonada

Aquest matí a prop del migdia, una seixantena de persones, pràcticament totes de la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca de la Garrotxa, han entrat dintre de l’ajuntament reclamant una solució a una família amb cinc menors al càrrec que demà ha de ser desnonada. Després de dialogar amb representants de l’oficina local d’habitatge d’Olot, la plataforma ha aconseguit la paraula del consistori de pagar el lloguer d’aquesta família, mentre la puguin reubicar en un habitatge social.

Malgrat tenir un informe del Consorci d’Acció Social de la Garrotxa que acredita l’exclusió residencial, no es va poder retirar l’ordre de desnonament d’aquesta família que té uns ingressos baixos i no podien fer-se càrrec del pagament del lloguer.

Un lloguer d’entre el 10% i el 18% dels ingressos

Les condicions i requisits per poder accedir a aquests pisos estan ben definits i es contemplen casos com ara persones amb discapacitat o gran dependència, unitats de convivència i persones que viuen soles. El preu de lloguer que hauran de pagar es calcularà en funció dels seus ingressos i la seva situació personal. Així, oscil·larà entre el 10% i el 18% dels ingressos en funció de cada cas. Això vol dir que si una família té uns ingressos mensuals de mil euros, l’entitat bancària rebrà un lloguer de 100 euros per l’ús de l’habitatge.

L’Oficina Local d’Habitatge rep un 55% més de consultes que el 2014

Aquest dijous s’han donat a conèixer les dades de l’Oficina Local d’Habitatge durant el 2015 que va viure un repunt de l’activitat respecte l’any anterior amb un total de 17.478 peticions, un 55% més, situant-se a nivells d’anys anteriors com el 2010 i 2011. Entre els factors que expliquen aquest augment d’activitat, hi ha els efectes de la crisi econòmica encara molt present i el trasllat de l’oficina del barri vell fins a l’Ajuntament que ha fet que el servei sigui més pròxim, segons paraules del regidor d’Habitatge.

Quatre de cada deu gestions que es van fer durant el 205 van estar relacionats amb els ajuts de lloguer. Concretament, s’han tramitat 7.840 casos mentre que l’any anterior havent estat 4.255. Aquest increment s’explica perquè la Generalitat no va convocar els ajuts de lloguer durant el 2014 ni tampoc el 2013 mentre que l’any passat sí.

L’altre segon àmbit que ha concentrat més consultes ha estat el relacionat amb l’assessorament jurídic en temes d’habitatge amb un total de 641 gestions, el que representa un augment del 26% respecte el 2014. Algunes de les consultes estaven relacionades amb temes sobre impagament de la hipoteca o com evitar perdre el domicili per una execució hipotecària.

Pel que fa a la Borsa d’Habitatge que gestionat l’oficina, durant el 2015 es van rebre 2.379 de consultes. En els deu anys que porta en marxa, s’han formalitzat 240 contractes. Actualment, es gestiona un parc de 140 habitatges, dels quals 45 són propietat de l’Ajuntament; 7 han estat cedits per la Generalitat i 17 són cessions de bancs que no tenen a veure amb el compliment de la llei d’habitatge de l’any passat. Pel que fa a la sol·licitud d’habitatge de lloguer i de protecció oficial, durant l’any passat es van rebre 1.397 consultes.

En quant a les cèdules d’habitabilitat es van tramitar un total de 785 expedients, mentre que les consultes sobre reagrupament familiar van ser 722 i les gestions de Serveis Socials, 669, entre d’altres aspectes.

Des que l’oficina va obrir portes fa deu anys ha fet un total de 143.467 gestions.

Un “procés complex”

El primer tinent d’alcalde de la ciutat i regidor d’Habitatge, Josep Berga, ha reconegut que aquest és un “procés complex” i que des de l’Ajuntament s’està “anant molt endavant” fins al punt que altres ajuntaments s’han posat en contacte amb ells per conèixer com ho estan fent. A finals de gener, el consistori va anunciar que havien iniciat la tramitació per reclamar la cessió dels 270 habitatges que constaven al registre com a pisos buits, la majoria d’entitats bancàries, perquè feia dos anys que no hi vivia ningú.

Berga ha volgut deixar clar que això no vol dir que l’Ajuntament ja disposi d’aquests 270 pisos sinó que es cediran en funció de la necessitat que hi hagi i seguint uns terminis. Ara estan pendents de poder conèixer quines entitats “es penalitzaran” amb aquesta cessió forçosa. Es preveu que la Generalitat ho comuniqui a partir del 21 de març, dia en què finalitza el període d’autoliquidació dels immobles per part de l’entitat.

Vídeo: Resum de la roda de premsa (10-3-2016)

https://vimeo.com/158474467

Fotos: @PAH_Garrotxa  i @cntolot