Reclamen una alternativa al projecte de la variant de les Preses que no afecti la plana agrícola de la Vall d’en Bas

Comparteix-ho amb els teus amics:

Reclamen una alternativa al projecte de la variant de les Preses que no afecti la plana agrícola de la Vall d’en Bas

Unió de Pagesos, en les al·legacions presentades aquesta setmana, demana que es retrocedeixi l’estudi informatiu i d’impacte ambiental del projecte de millora de la nova carretera C-37 entre Vic i Olot a la Garrotxa, coneguda com a variant de les Preses, i que es torni a redactar un nou estudi informatiu i d’impacte ambiental i se n’afegeixi un d’impacte agrari, per tal d’estudiar un alternativa que no afecti la plana agrícola de la Vall d’en Bas. El sindicat al·lega que no s’ha parlat amb la pagesia per trobar el millor traçat i defensa que s’estudiï el túnel per la Marboleny o bé passar el túnel per sota l’actual carretera de les Preses.

Unió de Pagesos denuncia que els dos traçats de les noves carreteres objecte de l’estudi informatiu i d’impacte ambiental presentats pel Departament de Territori i Sostenibilitat provoquen un greu impacte i un dany irreparable sobre la plana agrícola de la Vall d’en Bas. La memòria de l’estudi no compleix la mateixa directiu que s’imposa que és de no trencar la qualitat paisatgística entre el nucli habitat i el riu, ja que els traçats projectats trenquen totalment la morfologia de les finques, afecta el drenatge, deixa restes de finca reduïdes i trenca el parcel·lari, fet fa 50 anys per millorar el drenatge natural i el desguàs cap al Fluvià.

A més, el traçat escollit preveu creuar la plana i cobrir una part amb un fals túnel, una cobertura que segons el projecte no hauria d’anar destinada a ser terres de conreu sinó que hauria d’acollir un parc urbà. Aquesta cobertura és d’allò més alarmant tenint en compte que s’hauria d’ubicar a la vall baixa de la Vall d’en Bas, a tocar del curs del riu Fluvià, un punt on no s’hi poden descartar crescudes i inundacions, tal i com va passar durant el pas del temporal Glòria, ara fa uns dies.

El sindicat remarca que l’estudi actual omet la memòria precedent que establia que calia desenvolupar unes noves alternatives de traçat en un corredor acordat prèviament amb el territori. Unió de Pagesos denuncia que el projecte actual no s’ha consensuat ni amb els representants de la pagesia ni té constància que ho ha hagi fet amb les cooperatives agrícoles de la zona, per tal de minimitzar al màxim l’afectació sobre una de les terres més fèrtils de Catalunya.

El sindicat recorda que d’acord amb la llei manca un estudi d’impacte agrari, que hauria d’emetre el Departament d’Agricultura i que ha de ser un informe vinculant sobre els efectes d’una infraestructura al sòl no urbanitzable.

Unió de Pagesos reclama que s’estudiïn específicament altra vegada alternatives per sota la Marboleny, o bé passar amb túnel per sota la carretera actual de les Preses a Olot, solució ja emprada en altres municipis.

Per tots aquests motius, el sindicat, juntament amb altres entitats del territori, convoca una mobilització el 15 de març en defensa de la Vall d’en Bas, de l’espai agrari i de la participació de la pagesia i del territori en la presa de decisions que l’afecten.

info: Unió de Pagesos