Retiren més de 5.200 quilos de deixalles del fons marí del port de Palamós en dos dies

Comparteix-ho amb els teus amics:

Ports de la Generalitat preveu continuar la campanya de neteja a altres instal·lacions com ara al port de Roses

El mes d’octubre passat, ja es va fer una prova pilot al port de Palamós (Baix Empordà) amb empreses que van col·laborar en la campanya de neteja del fons marí amb el resultat de 2.300 quilos de deixalles en un parell d’hores.

Casademont L. Un grup de pneumàtics que s'han retirat aquest 13 d'abril del 2016 del fons marí del port de Palamós durant la neteja que impulsa Ports de la Generalitat.

Arran d’aquella experiència, Ports de la Generalitat va considerar que calia abordar-ho amb més mitjans i per això aquesta setmana s’ha iniciat una nova campanya que compta amb quatre professionals del centre de busseig Dive Center Palamós i l’empresa Transports Mont-Joan que s’encarrega del transport i triatge de les deixalles recollides. I és que tot aquest material se seleccionarà per destriar allò que es pot reciclar i el que no es tractarà com a residu.

Retirar uns 15.000 quilos de deixalles

La neteja va començar dilluns i en dos dies ja s’han recuperat 5.200 quilos de deixalles. La previsió és arribar a uns 15.000 quilos aquest divendres, que és quan finalitzarà la campanya. Es tracta sobretot de pneumàtics –antigament les embarcacions ho feien servir com a defensa-, molta ferralla, plàstics (cadires), carrets de supermercat, cordes, canyes de pescar o xarxes trencades. Una bona part d’aquest material han estat arrossegat pels corrents marins i pels temporals i han acabat dipositats al fons del port.

El responsable comercial de la zona portuària nord, David Ruiz, ha explicat aquest dimecres que pot semblar un volum molt important però es tracta d’un material que ja de per sí és molt pesat. “Tenim un problema de contaminació del fons marí però el munt de tones no vol dir que sigui preocupant; el que s’intenta és conscienciar a la comunitat portuària i als usuaris que cal preservar el medi ambient”, afegeix.

Les zones on es farà la neteja és la dàrsena pesquera i el moll d’armament i no es descarta fer alguna actuació més a nivell puntual en un futur en cas que sigui necessari. Es fa de les vuit del matí fins a les quatre de la tarda per no interferir en l’activitat pesquera.

El cost d’aquesta actuació és d’uns 7.000 euros. Ports de la Generalitat preveu fer el mateix al port de Roses a finals d’aquest mes i de cara a l’any vinent continuar amb altres instal·lacions com ara el port de Blanes, Llançà o el Port de la Selva.

Foto: Casademont L.
Un grup de pneumàtics que s’han retirat aquest 13 d’abril del 2016 del fons marí del port de Palamós durant la neteja que impulsa Ports de la Generalitat.