Rivera s’obre al ‘sí’ si Rajoy accepta sis condicions contra la corrupció

Comparteix-ho amb els teus amics:

El president de Ciutadans exigeix al candidat popular que fixi la data per a la investidura

El president de Ciutadans, Albert Rivera, s’ha obert aquest dimarts a votar a favor de la investidura de Mariano Rajoy si el Partit Popular accepta sis condicions contra la corrupció i per la regeneració democràtica que passen per separar els imputats dels càrrecs públics, per eliminar els aforaments, per una nova llei electoral, per acabar amb els indults per corrupció política, per limitar els mandats i per crear una comissió per investigar el finançament irregular del Partit Popular. “Si el PP accepta aquestes sis condicions tot està obert”, ha subratllat Rivera durant una compareixença al Congrés dels Diputats, on també ha exigit al president espanyol en funcions que fixi una data per al debat d’investidura abans de posar-se a negociar sobre aquestes qüestions.

Xavier Vallbona El president espanyol en funcions, Mariano Rajoy, i el líder de Ciutadans, Albert Rivera, reunits al Congrés del Diputats.

Albert Rivera ha fet aquest anunci en una compareixença de premsa a la cambra baixa anunciada per sorpresa aquest matí i que ha obert tot tipus d’especulacions. El president de Ciutadans ha assegurat que es tracta d’una “via política” per desbloquejar la investidura però ha descartat que sigui cap oferiment per a un acord de govern. “Preferim ser útils que creure’ns importants”, ha subratllat Rivera, per afegir que cal deixar de mirar-se el melic i “començar a treballar pels espanyols”. “En el futur podríem entrar en un govern nou i net però a dia d’avui això no existeix”, ha subratllat.

Pel que fa a les sis condicions que ha exigit a Rajoy, Albert Rivera ha concretat que la primera passa per apartar els imputats de qualsevol òrgan que depengui del govern espanyol així com de les cambres, el Congrés o el Senat. La segona per l’eliminació de tots els aforaments per tal que qualsevol càrrec públic respongui davant la justícia ordinària i no tingui privilegis, mentre que la tercera per una nova llei electoral que contempli llistes desbloquejades per tal que es puguin escollir persones i no partits.

El líder de C’s també ha demanat al president espanyols en funcions que accepti acabar amb els indults per corrupció política, que es limitin els mandats a vuit anys o a dues legislatures i, en sisè lloc, exigeix la creació d’una comissió parlamentària que s’encarregui d’investigar el ‘cas Bárcenas’ i el suposat finançament irregular del PP. “Si hi ha un compromís ferm per part del Partit Popular s’obriria una negociació”, ha assenyalat, per afegir que “no es tracta de posar pressió a cap candidat sinó de fer que es moguin”.

Durant la seva intervenció al parlament espanyol, també ha exigit a Mariano Rajoy i a la presidenta del Congrés, Ana Pastor, que fixin una data per al debat d’investidura. “Només negociarem amb candidats que confirmin lloc i hora”, ha apuntat, per afegir que “aquesta legislatura l’estat espanyol ha de tenir un govern”.

Finalment, Rivera ha retret a Mariano Rajoy que encara no hagi dit encara quan serà el debat d’investidura i a Pedro Sánchez que no s’avingui a desbloquejar la situació política. També ha destacat la importància de fer un pacte per la unitat d’Espanya, i ha afegit que les necessitats més urgents a dia d’avui són negociar els pressupostos i aprovar el sostre de despesa i tirar endavant algunes reformes com la laboral o la institucional.

Foto: Xavier Vallbona
El president espanyol en funcions, Mariano Rajoy, i el líder de Ciutadans, Albert Rivera, reunits al Congrés del Diputats.