Rusó Sala presenta “Fil de Coure”

Comparteix-ho amb els teus amics:

Rusó Sala publica el seu tercer àlbum, Fil de Coure, acompanyada de la guitarrista sarda Caterinangela Fadda. Donant protagonisme a la veu i a les dues guitarres, la cantant, guitarrista i compositora de Roses presenta un disc nu, intimista, emocional i cuidat.

És potser el treball més sincer i honest de l’empordanesa. Rusó Sala retorna als seus orígens incorporant de forma natural les llengües, la música i la poesia que ha anat coneixent al llarg dels darrers anys. En total són 13 cançons en quatre llengües (italià, sard, català i castellà) que inclouen composicions pròpies i poemes musicats de F.G. Lorca, Enric Cassasses, Maria M. Marçal i Cesare Pavese.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A l’hora d’enregistrar-lo, ha fugit de les modes actuals. Rusó Sala i Caterinangela Fadda han interpretat les cançons de Fil de Coure com si es tractés d’un concert en directe, per oferir un so sincer i transparent, sense la sobrecàrrega d’instrumentacions i retocs habituals en la postproducció.

Fil de Coure es presentarà el dissabte 14 de març, a les 20h, en un concert en el marc del Barnasants, a Barcelona. Dues setmanes més tard, el diumenge 29 de març, a les 19h, es presenta a Girona, en un concert a l’auditori del Centre Cultural la Mercè.

[youtube url=”https://www.youtube.com/watch?v=_S8XGzLJxJE” width=”560″ height=”315″]

Considerada una de les veus més singulars i íntimes del panorama musical actual, Rusó Sala crea música d’autor mediterrània.Unint les seves vessants com a compositora i intèrpret, els seus directes es transformen en un viatge on veu i guitarra forgen sons de la nostra Mediterrània: aires mariners o de bressol, crits d’amor o planys de solitud, ecos de melodies antigues o la música dels seus poemes actuals.

Una experiència que ens (re)connectarà amb la cançó d’autor més pura i més nostra, sense artificis, nua i delectant. Rusó Sala composa per “poder transformar una emoció forta, profunda, que fins i tot no es pot nombrar, en una història composada d’imatges que circulen a través de la música, el fil conductor que em permet posar llum i explorar racons que d’altra manera em resultarien inaccessibles.”

Al llarg de la seva trajectòria s’ha mogut per allàon l’ha portat la curiositat i ha begut de varies fonts, sobretot de la música d’arrel mediterrània, parant especial atenció a l’herència sefardita i l’andalusí. sempre a la recerca de sonoritats diferents i altres maneres tant d’aproximar-se a la interpretació com abordar la composició.

La seva trajectòria…
Cantant, guitarrista i compositora nascuda a Roses, Rusó Sala sempre ha estat una apassionada pel cant i la guitarra, però no va ser fins passats els 20 anys que no va rebre la primera classe. Com si d’una cosa natural es tractés, al desoxidar la veu i deixar-la anar, va començar a composar les seves primeres cançons, sempre a guitarra i a veu.

Al 2006 s’instal·la a Barcelona e inicia els seus estudis al Taller de Músics, on hi estarà tres anys. Al 2009 publica el seu primer disc La ciutat Imaginària. Un cop presentat el primer disc, Sala descobreix la música antiga i s’hi comença a interessar. S’apunta a l’Escola de Bellaterra, amb Peter Udlandi participa al cor Diaula, cor de cambra de música antiga. Un any més tard, al 2010, coneix Rosa Zaragoza. Entra a formar part del grup Mamalanda Mundé i l’acompanya a duet en gires per Alemanya i Argentina. Uns viatges que li obren les portes a lamusica sefardita i, a partir d’aquell moment, a la música d’arrel mediterrània. La cantant empordanesa enregistra dos àlbums amb Zaragoza: A la luz de la risa de las mujeres i Cuando se caen las alas del corazón.

Al seu pas pel cor Mamalanda Mundé coincideix amb Tànit Navarro, cantant i musicoterapeuta. Juntes formen el det 9 Lunas, un viatge a través de les 9 llunes del procés creatiu, on tanit escriu les lletres i la Rusó s’encarrega de la composició musical. Juntes produeixen el primer disc de Tanit Navarro, 9 Lunas, que es publica el 2014.

Paral·lelament, Marco Cardetta -de la Yupido Factory (Puglia, Itàlia) – contacta amb Rusó Sala i la incorpora a la factoriacom a artista estrangera, just quan l’empresa de management començava a donarles primeres passes. Li organitzen tot un seguit de gires pel territori italià. De fet, des del 2011 la cantant ja ha fet 6 gires per Itàlia. I és precisament a l’inici d’aquesta etapa, que coneix a Kekko Fornarelli, un pianista de jazz força eclèctic que també estava a la cantera de Yupido. Fornarelli li proposa arranjar les seves cançons i enregistrar un disc amb el seu trio (Kekko Fornarelli Trio).

L’àlbum, titulat Mar Endins, s’enregistra al 2012 i es publica el 2013, a través del segell Freshsound records. Després de Mar Endins, Sala inicia una col·laboració amb l’artista Giulia Valle, contrabaixista i compositora italo-catalana resident a Barcelona. L’empordanesa s’incorpora durant un període a la formació Libera, on participa en l’enregistrament del primer disc d’aquest projecte liderat per la contrabaixista.

Al 2012 comença a treballar amb Caterinangela Fadda, guitarrista sarda resident a Barcelona. Amb ella formen un duet i a part de fer concerts a Catalunya (festival Mas i Mas, Elles Festival, Festival Barnasants) viatgen sovint a Sardenya (Premi Pino Piras, Festival Andrea Parodi i Festival Ittiritmi). Amb ella Sala enregistra el seu tercer disc Fil de Coure, publicat pel segell Microscopi. El disc es presentarà aquest mes de març al Festival Barnasants 2015.

A més a més, col·labora amb Cose di Amilcare, associació germana del Club Tenco, una inciativa duta a terme per italians residents a Catalunya i que es dedica a promoure les relacions entre el món dels cantautors catalans i italians. Al llarg d’aquest temps, Sala ha participat en diversos festivals i ha col·laborat amb artistes europeus com el portuguès Sergio Godinho. Sala participarà també al Barnasants amb Cose di Amilcare en un concert homenatge a la cantautora italiana Bianca d’Aponte.

Rusó Sala també forma part del col·lectiu Brigada Intergeneracional, fent a un exercici creatiu al servei de la recuperació de la memòria històrica. D’aquest projecte neix la cançó Mare, me’n vaig a França,publicada al primer disc del col·lectiu i que està dedicada als catalans que van patir l’horror dels camps nazis. Aquesta cançó també s’inclourà al nou disc de la cantautora, Fil de Coure.

Comparteix-ho amb els teus amics: