Ruz tanca la instrucció dels ‘papers’ de Bárcenas i considera acreditada la ‘caixa B’ del PP

ACN L'extresorer del PP, Luis Bárcenas, el maig de 2012 en una imatge d'arxiu
Comparteix-ho amb els teus amics:

El jutge de l’Audiència Nacional Pablo Ruz ha donat per tancada la fase d’instrucció del cas dels ‘papers’ de l’extresorer del PP Luís Bárcenas en un escrit on considera “indiciàriament acreditada” l’existència d’una caixa ‘B’ del PP. El magistrat proposa portar a judici per aquests fets el mateix Bárcenas, el també extresorer del PP Álvaro Lapuerta, l’exgerent Cristóbal Páez, dos responsables de l’empresa Unifica, Gonzalo Urquijo i Belén García, i la seva treballadora, Laura Montero. A tots els atribueix delictes contra Hisenda. A Bárcenas i Lapuerta també d’apropiació indeguda, i als responsables d’Unifica també de falsedat documental. Assenyala el PP i Unifica com a responsables civils subsidiaris.

ACN L'extresorer del PP, Luis Bárcenas, el maig de 2012 en una imatge d'arxiu
ACN L’extresorer del PP, Luis Bárcenas, el maig de 2012 en una imatge d’arxiu

Segons el jutge, ha quedat acreditat que entre 1990 i 2008 el PP “es va servir de diverses fonts de finançament alienes al circuit econòmic legal” fet que li va permetre operar “almenys durant els 18 anys investigats” amb “diversos sistemes de comptes “al marge de la comptabilitat oficial declarada pel partit i presentada al Tribunal de Comptes”, és a dir que funcionaven com a “comptabilitats paral·leles, caixes de diners en efectiu, o caixes B”.

Absol 22 imputats, entre ells Acebes

El jutge dóna ara a les parts 20 dies perquè demanin l’obertura d’un judici oral i presentar escrit d’acusació. Tret dels sis imputats per als que demana judici, el jutge arxiva la causa per a 22 altres persones que estaven imputades, entre ells diversos empresaris i també l’exsecretari general del PP, Ángel Acebes.

Tres delictes

Ruz considera que els fets són constitutius d’un delicte contra la hisenda pública, un de falsedat documental i un altre d’apropiació indeguda. També hi veu dos delictes de falsedat comptable, i electoral, però apunta que aquests dos últims haurien prescrit.

Segons el jutge entre el 1990 i el 2008 el PP disposava d’un sistema de finançament “a través d’aportacions procedents de fonts privades que, de forma sistemàtica, hauria incomplert els límits, requisits i condicions establerts per la llei”.

Per aquest motiu considera que tan els extresorers i el gerent del PP com els responsables de l’empresa Unifica que va fer les obres de la seu del PP haurien comès un delicte contra Hisenda.

En el cas d’Unifica per l’Impost de Societats del 2007 i l’IVA del 2010, i en el dels responsables del PP per les donacions rebudes l’any 2008.

A l’escrit de 190 pàgines, Ruz xifra en 1.552.000 euros el pagament total del PP a l’empresa Unifica en diners de la comptabilitat “B” per a les obres de la seu del PP.

Contradiu Hisenda i diu que les donacions havien de tributar

Segons el jutge -contràriament al criteri de l’Agència Tributària, que afirma que el PP no havia de tributar per aquests diners, com tampoc ho hauria de fer Càritas- el PP hauria d’haver presentat la declaració de les quantitats rebudes per l’Impost de Societats corresponent a l’exercici 2008 perquè no complien amb els requisits i limitacions de la Llei de finançament dels partits polítics.

Ruz assegura que aquests diners no poden tenir consideració de rendes exemptes perquè no complien amb el “criteri de transparència legalment tractat” i es van destinar a pagament “fiscalment opacs i aliens a la comptabilitat oficial” del PP. En tot cas, apunta que aquesta qüestió s’haurà de resoldre durant el judici oral.

D’aquest delicte en responsabilitza a Bárcenas i Cristóbal Páez, a més de Lapuerta, que hauria “cooperat parcialment” en la seva comissió.

El jutge també atribueix un delicte d’apropiació indeguda a Bárcenas i Lapuerta perquè van incorporar al patrimoni de Lapuerta fons de la formació política que després van destinar a comprar accions de Libertad Digital.

A més, considera que Lapuerta es va quedar fons en efectiu de la caixa B que després no va retornar al partit “amb el coneixement i anuència de Luis Bárcenas”.

Responsabilitat civil del PP i Unifica

En l’apartat de responsabilitats, Ruz considera que el PP i l’empresa Unifica han de ser considerats com a responsables civils subsidiaris de les actuacions que van dur a terme els seus responsables i extresorers.

A més, obre una peça separada i se n’aparta en favor d’un jutjat de Toledo sobre l’adjudicació irregular del contracte d’escombraries. El jutge hi veu delictes de prevaricació però apunta que en el moment actual no disposa d’elements indiciaris suficients que justifiquin una investigació sobre persones aforades a Castella La Manxa.

Madrid (ACN)

Comparteix-ho amb els teus amics: