“Sabotatges literaris (retalla, escriu i enganxa)” de Manila Santana

Comparteix-ho amb els teus amics:

Des del dissabte, 25 de gener, es pot veure el projecte del col·lectiu Manila Santana -Maria Camila Sanjinés (Bogotà, 1978) i Manel Quintana (Barcelona, 1975)- que proposa per a la segona intervenció en el cicle L’article un sabotatge literari. A partir d’una sèrie de llibres triats a l’atzar i sense cap vinculació entre ells, els artistes arrenquen una pàgina, hi afegeixen una nova frase o paràgraf escrit amb una màquina d’escriure i la tornen a reenganxar amb cinta de paper.

Inauguració Manila Santana 10

Aquesta acció, tan aparentment iconoclasta, suggereix diverses lectures que van des del replantejament del concepte d’autoria fins a la possibilitat d’entendre l’obra d’art com una successió de coneixements que se sobreposen i s’enriqueixen a partir d’una herència cultural més o menys conscient. Tampoc cal desestimar la capacitat subversiva, juganera i dadaista d’incorporar fragments d’altres relats en una obra tancada i acabada, tot provocant desplaçaments de sentit i noves lectures. En darrera instància, es pot interpretar com un homenatge al llibre entenent-lo com al millor instrument per transmetre els nostre pensaments en un sentit semblant al que diu Fernando Báez: La identidad de los pueblos se basa en la memoria y el libro es una tecnología de la memoria que se ha ido perfeccionando con los siglos y con la contribución de muchas culturas. (1)

(1) Los primeros libros de la humanidad. El mundo antes de la imprenta y el mundo electrónico. Fernando Báez. Fórcola. Madrid, 2013.

Exposició: Sabotatges literaris (retalla, escriu i enganxa)
Artista: Manila Santana
Dates exposició: 25.01 / 16.03.2014
Lloc: Llibreria Drac (Passeig d’en Blay, 61. Olot)
Organitza: Associació Binari i Llibreria Drac
Col•labora: Institut de Cultura de la Ciutat d’Olot

Comparteix-ho amb els teus amics: