S’acosta el Festival de l’Economia Social i Solidària rural a la Vall d’en Bas

Comparteix-ho amb els teus amics:

7 d’agost de 2021 tindrà lloc el Festival de l’Economia Social i Solidària rural a la Cooperativa Verntallat, a la Vall d’en Bas

Malgrat els processos de desagrarització i despagesització que ha patit el camp català des dels anys 50 del segle XX, encara a dia d’avui bona part l’activitat socioeconòmica i cultural del nostre món rural gravita entorn el sector primari. Tanmateix, en general el sector primari del país addueix greus problemes estructurals (envelliment, masculinització, endeutament, contaminació d’aqüífers, degradació dels ecosistemes, esgotament dels recursos naturals, ineficiència energètica…) els quals són, en bona mesura, conseqüència de més de 60 anys d’industrialització i intensificació de les activitats agropecuàries.  Hi ha però, motius per a l’esperança: la nova pagesia compromesa amb l’Agroecologia, la Sobirania Alimentària i l’ESS és present arreu del territori català i representa una part cada vegada més important de les noves incorporacions al sector. Alhora, aquesta nova pagesia està jugant un paper clau en els processos que promouen la transformació des de baix dels sistemes alimentaris locals per fer-los més sans, més justos, més resilients i més sostenibles.

Conscients del protagonisme que en el món rural ha de tenir el sector primari en general, i la nova pagesia en particular, en la definició i la materialització de noves estratègies de desenvolupament local orientades a regenerar els ecosistemes i les economies locals, hem decidit dedicar una part significativa del programa del II FESSrural a reflexionar col·lectivament sobre els impactes i les implicacions d’un subsector del sector primari que tant a la Garrotxa com a la majoria de comarques veïnes té un pes específic determinant: el sector carni. Efectivament, la importància del sector carni a comarques com ara la Garrotxa és incontestable ja que, degut a la seva dimensió, interconnexió i trets característics, el sector carni té implicacions molt profundes i àmplies que abasten des del model agroalimentari fins el de la mobilitat, el turístic, l’energètic o el territorial. Dit d’una altra manera, per transformar els nostres pobles, ciutats i comarques rurals en clau emancipadora i de justícia ecosocial hem d’encetar el debat sobre la necessitat de transformar el sector carni.

És per això que el programa de la II Fira de l’Economia Social i Solidària Rural inclou tres taules rodones que abordaran el present i el futur del sector carni des de perspectives diverses, i per mitjà del testimoni d’algunes de les persones i iniciatives que lluiten cada dia per consolidar les bases del que serà el sector carni del futur: ramaderia extensiva, producció ecològica, comercialització conjunta i per mitjà de circuits curts, consum cooperatiu i de proximitat, etc.

Programació 2021

A partir de les 9:00h i durant tot el matí: Jocs cooperatius per mainada (amb Suara cooperativa)

10:30h “Sobiranies i presa de decisions al món rural: Anàlisi i conseqüències”

En aquest espai parlarem sobre algunes de les tensions i conflictes, malanomenats territorials, que afecten a les comunitats rurals. Aquestes confrontacions mostren, en gran part, la distància entre els centres de decisió urbans i el món rural, i com aquests espais de poder no reconeixen els drets i les sobiranies de les persones que hi habiten. A partir de diverses experiències de lluita i vida quotidiana, analitzarem els reptes de les viles i pobles a l’hora d’impulsar una governança més justa i democràtica.
  • Salvem les Valls (En defensa del patrimoni natural i de la gent de la Vall d’en Bas)
  • Martina Marcet (conflicte incineradores)
  • Sergi Saladie (impactes i oportunitats de les energies renovables)
  • Dario Villamalur (conflicte patrimonialització de la natura)
Facilitació: Carla de la XES Ripollès – Eines ESS i Ruralitat

12:00h “Impactes de la indústria càrnia, hi ha alternativa?”

En aquesta taula rodona analitzarem els impactes del model de producció i transformació de carn dominant a Catalunya, i reflexionarem entorn quins canvis s’estan promovent i com els hi podem donar suport per tal d’avançar vers un escenari respectuós amb els drets socials i ambientals.

Facilitació: Revista Escola Agrària Manresa / Sobirania Alimentària.

12:00h-13:30h Desfilada de moda amb les artesanes de La Iera i la Botiga Petjada Solidària.

A partir de les 15:00h, Install Party

Instal·la’t el programari lliure al teu ordinador amb Webcoop. Porta el teu ordinador i t’ajudem a instal·lar el sistema operatiu GNU/Linux i t’assesorem sobre programari lliure. A càrrec de Jordi Sabaté. També hi haurà les iniciatives com Som Energia, Qperativa, Fiare, no deixeu perdre aquesta oportunitat!

16:30h “Del camp al plat, reptes de la distribució agroecològica”

Volem compartir el recorregut del sector agroecològic al llarg de les darreres dècades i detectar com s’han anat abordant de manera conjunta reptes com la logística i distribució agroalimentària, així com conèixer diferents experiències amb diferents trajectòries, magnitud, orígens i objectius per compartir processos i reptes.
  • Rosa Binimelis (Arran de Terra): contextualtzació general moviment agroecològic i repte de la distribució.
  • Cooperativa Verntallat: SAT històrica de la Garrotxa que agrupa productores i facilita serveis de comerciaitzacó i producció
  • Xarxa Pagesa: experiència d’enxarxament més recent que agrupa 9 productores de l’Empordà i la Garrotxa per a fer arribar producte fresc ecològic als comerços locals de la zona
  • Fem-ho fàcil: projecte pilot de distribució comarcal per agroproductors a Osona participat per 5 cooperatives i un ens públic
Facilitació: Anna XES/Rosa Binimelis

16:30h Actuació de la Coral Africana

Dirigit per Momi Maiga (músic, cantant i compositor de Senegal) i Núria Domènech (etnomusicóloga) Coral Cantem Àfrica és un projecte nascut Olot, a la Garrotxa, que ofereix un ampli repertori de cançons tradicionals del poble Mandé adaptades al cant Coral.

Un repertori de cançons en gran part en Mandinka i Bambara, on hi inclouen algunes paraules i missatges en català. CantAfrica vol donar a conèixer una cultura llunyana, i alhora molt pròxima, a través del cant i el moviment.

Un concert amb un grup de persones de totes les edats i procedències que servirà per obrir la gran tarda d’espectacles musicals d’aquest FESSRural 2021!

18:30h. Alba Tomàs i Guida

20:00h Germà Negre

Quin sentit té, fer música, si no la fem junts? A partir d’una reivindicació sempre festiva del repertori tradicional, Germà Negre fa d’aquesta pregunta retòrica una autèntica màxima.

Amb un nou EP  “Picants, obscenes, amor i penessota el braç i ganes renovades de revisitar els hits del repertori oral, els banyolins arriben al FESSRural 21′ amb un format d’allò més especial: en acústic i sense microfonar, en ‘format taverna’. Un concert on viure la seva música d’una forma diferent i especial, sense barreres i en un entorn màgic com és la cooperativa de la Vall d’en Bas!

22:00h Las Rubias

Las Rubias arriben al FESSRural per oferir un show ludicofestiu i teatral, una versió satírica i onírica d’una varietat de cançons especialment seleccionades i versionades des de la seva personal visió del món.

Des de la irreverència, la crítica i l’alegria aquest trio d’Osona ha desenvolupat el seu propi estil barrejant diferents gèneres que van des de la rumba fins a interpretacions de cantautors, ranxeres, rock i clàssics de la cultura popular.

I durant tot el dia… Mercat Ecosocial!

Comparteix-ho amb els teus amics: