Àudió: Salellas vol superar les multes als bancs per tenir pisos buits i crear “un gran parc de lloguer social”

ACN El cap de llista de la CUP per Girona, Benet Salellas, i el número 3 de la candidatura, Jordi Navarro, aquest 23 de setembre del 2015 al costat de promocions a mig acabar
Comparteix-ho amb els teus amics:

El cap de llista de la CUP demana canviar la concepció que l’habitatge “és un bé de consum per generar especulació” i entendre’l “com a primera necessitat”

El cap de llista de la CUP per Girona, Benet Salellas, demana canviar la concepció que l’habitatge “és un bé de consum per generar especulació” i entendre’l “com a primera necessitat”. El candidat proposa aixecar un gran parc de lloguer social al país, format per 100.000 habitatges que ara estan buits i en mans de la banca. Salellas vol impulsar una política “intervencionista”, tot i que consensuada, i assenyala que no té sentit que els bancs tinguin pisos tancats “quan ens hem gastat milers de milions d’euros en rescatar-los”. El candidat també demana superar les multes i els impostos als bancs, perquè les sancions “són una bona mesura simbòlica”, però no solucionen “les necessitats d’habitatge”.

El cap de llista de la CUP ha escollit la zona limítrofa entre Girona i Salt, on hi ha esquelets de pisos a mig construir, per presentar-hi les polítiques d’habitatge que defensa la formació. Acompanyat del número 3 de la candidatura, Jordi Navarro, Salellas ha insistit en què els governs han de bandejar el concepte que l’habitatge “és un bé de consum amb el qual es pot generar especulació” i entendre’l com “un bé de primera necessitat”.

En base a això, el candidat aposta perquè l’Estat i la Generalitat “facin polítiques intervencionistes al mercat”, que no es basin en el concepte “de l’oferta i la demanda”, sinó que garanteixin un sostre per a tothom. “A Catalunya, malauradament, si ens mirem la Llei de l’Habitatge del 2007 amb què el tripartit es va omplir la boca, allò cert és que no ha servit per a res; s’ha quedat en una declaració d’intencions polítiques i no ha permès aturar cap desnonament”, ha criticat.

ACN El cap de llista de la CUP per Girona, Benet Salellas, i el número 3 de la candidatura, Jordi Navarro, aquest 23 de setembre del 2015 al costat de promocions a mig acabar
ACN El cap de llista de la CUP per Girona, Benet Salellas, i el número 3 de la candidatura, Jordi Navarro, aquest 23 de setembre del 2015 al costat de promocions a mig acabar

Al centre de la nova política d’habitatge que defensa la CUP, el partit hi situa els pisos buits que acumula la banca. Per això, la formació proposa crear un parc públic de lloguer social a Catalunya que, d’entrada, naixeria de 100.000 pisos actualment en mans de les entitats. “Hem de començar per la banca, fent polítiques intervencionistes però consensuades fins on puguem, perquè entre tots l’hem rescatada amb milions de milers d’euros i no té sentit que aquests pisos estiguin tancats”, assegura Salellas.

“Autèntic parc públic d’habitatge”

“Proposem crear un autèntic parc públic d’habitatge, que ha de començar amb els pisos de la banca i que s’ha de recolzar amb accions impulsades per l’Administració”, indica el cap de llista. I hi afegeix: “Però ull! Això no vol dir que el model sigui el de més construcció i promocions públiques, perquè això no tindria sentit”.

“Allò que volem és acabar amb la màxima de la PAH, perquè no s’entén que hi hagi gent sense casa i cases sense gent; apostem per eliminar aquesta situació reordenar-la, entenent l’habitatge com a bé de primera necessitat”, ha subratllat Benet Salellas.

En aquesta línia, Salellas també aposta per superar els impostos i les multes als bancs per tenir pisos buits. El cap de llista de la CUP assegura que les sancions “estan bé com a mesura simbòlica per assenyalar la responsabilitat de la banca”, però també reclama accions “més valentes” perquè -assegura- “al final una multa de 300 euros no soluciona les necessitats d’habitatge de les famílies”. “Per això, des de la nova República Catalana, volem recuperar aquests habitatges propietat dels bancs rescatats”, conclou. Girona (ACN).