Salut va derivar més de 7.700 pacients a centres amb afany de lucre durant el 2015

Comparteix-ho amb els teus amics:

La Clínica del Vallès va rebre 2.128 usuaris de la sanitat pública, i l’Hospital General de Catalunya, 46

El Departament de Salut va derivar 7.714 pacients a centres amb afany de lucre al llarg del 2015, segons dades facilitades als mitjans de comunicació aquest dilluns. Els dos centres que sortiran del Sistema sanitari integral d’utilització pública de Catalunya (SISCAT) aquest any, la Clínica del Vallès a Sabadell i l’Hospital General de Catalunya a Sant Cugat, en van rebre, respectivament, 2.128 i 46, d’acord amb la informació del Departament. Al seu torn, l’Hospital del Sagrat Cor de Barcelona hauria atès 2.139 pacients provinents del sistema públic, mentre que la Clínica de Girona 1.466 i la Clínica Ponent, 1.935.

Totes les derivacions a la Clínica del Vallès han estat provinents del Parc Taulí de Sabadell, mentre que l’Hospital General de Catalunya va rebre 30 persones de l’Hospital Sant Joan de Déu de Martorell i 16 del Parc Taulí. Al seu torn, la Clínica Girona va rebre 1.222 pacients de l’Hospital Doctor Josep Trueta, 227 de l’Hospital Comarcal Sant Jaume Calella i l’Hospital Comarcal de Blanes, i 17 de l’Hospital Santa Caterina. La Clínica de Ponent ha atès únicament pacients de l’Hospital Arnau de Vilanova de Lleida. A més, l’Hospital Universitari del Sagrat Cor ha rebut pacients d’una dotzena de centres de la regió sanitària de Barcelona, la majoria de Vall d’Hebron, amb 1.011 derivacions.

El conseller de Salut, Antoni Comín, ha aclarit als mitjans de comunicació que la reducció de derivacions cap a centres de titularitat privada s’aniran produint de manera proporcional a l’extinció dels contractes en vigor. “Quan el CatSalut deixi de tenir cap contracte amb centres privats, en aquest moment probablement el nombre serà zero”, ha sentenciat.

En termes absoluts, els hospitals del CatSalut van derivar 12.108 pacients a altres centres, públics o privats, durant el 2015, 5.602 menys que a l’any anterior. Per regions sanitàries, Barcelona va registrar 6.568 derivacions, n’hi ha hagut 3.072 a Girona, 1.938 a Lleida, 515 a Terres de l’Ebre i 15 a Catalunya Central. A l’Alt Pirineu i Aran no n’hi ha hagut cap. De totes les àrees, Barcelona ha registrat la davallada més dràstica, amb 5.790 derivacions menys que al 2014. Lleida i Girona han tingut 239 i 18 derivacions més que l’any anterior, respectivament.

Per centres, l’Hospital Universitari Doctor Josep Trueta de Girona és el que més pacients va derivar, amb 2.804, juntament amb el Parc Taulí de Sabadell amb 2.151. L’Hospital Universitari Arnau de Vilanova de Lleida va derivar 1.935 pacients, l’Hospital Universitari de la Vall d’Hebron, 1.207, i l’Hospital Universitari de Bellvitge, 1.040.

Comín assegura que està “en diàleg permanent” amb el Parc Taulí

El conseller Antoni Comín, ha manifestat en roda de premsa que és “perfectament coneixedor” de les protestes dels treballadors de l’Hospital Parc Taulí de Sabadell i ha assegurat que està “en diàleg permanent amb tots els actors responsables del bon funcionament del Parc Taulí”, recollint les seves “reivindicacions legítimes”. En qualsevol cas, el titular de Salut ha remarcat que la situació d’aquest centre hospitalari es veurà afectada per la finalització del contracte amb la Clínica del Vallès, que va absorbir 2.128 del Parc Taulí al 2015.

Comín ha dit que “s’ha de tenir en compte la situació que posa sobre la taula el comitè d’empresa, però això no està desvinculat que el Parc Taulí pugui assumir activitat que fins ara feia, per exemple la Clínica del Vallès”. “El pressupost que avui permet que l’operador de la Clínica del Vallès tingui a càrrec una activitat quedarà a disposició de centres públics, molt particularment l’Hospital Parc Taulí de Sabadell”, ha explicat.