Sant Hilari Sacalm representarà l’espectacle de l’aquelarre de bruixes a Zugarramurdi

MANEL CLEMENTE / SANT HILARI SACALM - ACN · ID 108991/896582 Un instant durant la celebració de la fira Embruix d'aquest any amb la representació del sàbat de bruixes, guilla que fuig, i l'aquelarre al castell de Can Roca.
Comparteix-ho amb els teus amics:

Aquest cap de setmana, la petita població de Sant Hilari Sacalm (Selva) ha celebrat la fira de l’Embruix, una festa que s’inspira en les llegendes de bruixes que, segons expliquen les llegendes populars, havien viscut en els boscos de les Guilleries. Unes 1.300 persones han pogut gaudir de l’aquelarre o sàbat de bruixes, un gran muntatge artístic – creat pels mateixos veïns- que transporta el municipi a un món màgic i místic. La regidora de Cultura, Laura Pagespetit, ha explicat que el mes que ve uns 50 veïns del poble aniran a Zugarramurdi a representar aquest espectacle teatral. Es tracta d’un projecte d’intercanvi entre els dos municipis. El consistori gironí pagarà gran part de les despeses.

MANEL CLEMENTE / SANT HILARI SACALM - ACN · ID 108991/896582 Un instant durant la celebració de la fira Embruix d'aquest any amb la representació del sàbat de bruixes, guilla que fuig, i l'aquelarre al castell de Can Roca.
MANEL CLEMENTE / SANT HILARI SACALM – ACN Un instant durant la celebració de la fira Embruix d’aquest any amb la representació del sàbat de bruixes, guilla que fuig, i l’aquelarre al castell de Can Roca.

Enguany, el municipi ha celebrat durant tot el cap de setmana la 6a edició de la fira de l’Embruix. Per a l’ocasió, els bars i restaurants del poble han ofert tapes gratuïtes i menús “embruixats” elaborats amb productes autòctons de la zona originals com peus de gripau negra nit, saltadors de boscos, pizzes de les bruixes o carn a la brasa amb carbó i herbes del bosc. A més de les ofertes gastronòmiques, durant els dos dies el municipi s’ha omplert de multitud de tallers i activitats relacionades amb el món màgic i místic.

“Ha estat un cap de setmana complert amb tallers de espelmes i podades, una ruta de plantes medicinals que ha aconseguit molt èxit, un trenet turístic, visites als museus locals, espectacles de circ o entrades al centre Aqua que es va inaugurar fa un any i la fira artesanal esotèrica”, ha explicat la regidora de Cultura de Sant Hilari Sacalm. Tot i això, el plat més fort de tot el cap de setmana ha estat l’aquelarre de bruixes que es va fer al castell d’en Roca, a les afores del poble. “D’una banda es representen quatre llegendes que parlen sobre Sant Hilari, llavors es fa una caminada fins al castell i allà es representa l’aquelarre”, ha explicat Pagespetit.

En concret, el nom que designa aquest conegut espectacle és el sàbat de bruixes, guilla com fuig i l’aquelarre. El muntatge compta amb la direcció artística d’un dels membres de la Fura dels Baus i està composat i creat per veïns del poble. “Cada any anem augmentant el nombre de participants, enguany ja vam ser 100, tots ells voluntaris, que fan de ballarins, actors, malabaristes o cantants”, ha assenyalat la regidora.

Enguany, per “retre homenatge i lliurar un premi” als voluntaris, el consistori ha decidit tirar endavant un projecte engrescador. En principi, l’últim cap de setmana del mes de juliol, tots els participants que formen part del muntatge teatral es desplaçaran fins a Zugarramurdi on representaran l’aquelarre de bruixes. “De moment ja tenim unes 50 persones apuntades però esperem arribar fins a la setantena, és una forma d’agrair al voluntariat el seu esforç”, ha explicat Pagespetit. En principi, la idea és que el grup teatral del poble navarrès, ‘Les Bruixes de Zugarramurdi’ visitin durant el 2015 el municipi selvatà i representin les seves obres més conegudes.

“Gran part de les despeses del trasllat i l’estada les cobrim des de l’ajuntament, els participants només hauran de pagar de la seva butxaca una petita part”, ha comentat Pagespetit. “Ho farem a les reconegudes coves del poble, es tracta d’un municipi on s’ha documentat que hi va haver-hi crema de bruixes, dones que només feien medicina natural però que van ser considerades com a bruixes”, ha conclòs la regidora.