S’eleva a 49 el nombre de víctimes confirmades de l’accident aeri amb passaport espanyol

Comparteix-ho amb els teus amics:

El secretari d’Estat de Seguretat, Francisco Martínez, ha donat a conèixer aquest dimecres que el nombre de ciutadans amb passaport espanyol que han estat víctimes de l’accident aeri s’ha elevat a 49 un cop s’ha disposat del llistat de passatgers, s’han comprovat els noms i cognoms, i els familiars s’han posat en contacte amb les autoritats. Amb tot, ha apuntat que aquesta és encara una dada “provisional” perquè cal creuar les dades amb les de les autoritats alemanyes. A més, ha explicat que ja està en marxa una investigació sobre els missatges ofensius que han aparegut a les xarxes socials contra les víctimes catalanes i que el seu resultat s’enviarà al jutge.

També ha informat que ja s’han recollit les mostres d’ADN dels familiars que van anar ahir a l’aeroport de Barcelona i que un equip de la policia científica espanyola està preparat per començar a actuar. L’Estat també ha enviat 11 psicòlegs a la zona per atendre els familiars.

En una compareixença posterior a la reunió del gabinet de crisi, Martínez ha explicat que ja hi ha un equip de policia científica format per tres membres de la Policia Nacional i tres de la Guàrdia Civil que està “preparat per desplaçar-se al lloc on s’ha produït l’accident” en el moment en què es recullin les restes.

L’Estat també ha enviat 11 psicòlegs dels què cinc han anat a Marsella i sis a Seyne-les-Alps, i ha ofert a les autoritats franceses equips especialitzats de recerca i rescat de la Unitat Militar d’Emergències.

Procediment per a la identificació de víctimes

Martínez ha elevat a 49 les víctimes espanyoles de l’accident un cop s’ha activat el dispositiu amb què treballa la Policia Nacional, la Guàrdia Civil i els Mossos per a la identificació de passatgers i presa de mostres de l’ADN per creuar-les amb les mostres del lloc de l’accident.

Segons ha explicat, en un primer moment la xifra era de 45 perquè es disposava només de la llista de passatgers facilitada per la companyia de l’aparell sinistrat, Germanwings, de la què se’n va extreure el nombre de cognoms espanyols.

Aquest dimecres, i a mesura que els familiars s’han posat en contacte amb el dispositiu a l’aeroport de Barcelona i han donat les dades, el nombre de víctimes s’ha elevat a 49 persones de les què es dipsosa de nom, cognom, DNI i persona de contacte.

Segons Martínez, és encara una dada “provisional” que caldrà complementar amb les dades del dispositiu d’identificació de passatgers que es du a terme a Düsseldorf.

Presa de mostres de l’ADN

Un cop identificats els passatgers, s’ha iniciat una nova fase de presa de mostres o s’utilitza una fitxa homogènia idèntica a la que s’està utilitzant a França i Alemanya i on apareixen dades antropomètriques de les víctimes i ADN que faciliten els familiars i que es contrasten amb les dades de DNI i de les restes trobades.

L’objectiu és fer un registre amb el major nombre de dades possibles per fer la identificació de cada víctima, però segons Martínez es fa difícil dir en quin moment s’obtindran els primers resultats.

En tot cas ha afirmat que la coordinació dels equips policials “és màxima” i es treballa per disposar de les dades “tan aviat com sigui possible”, malgrat que la zona on es troben els cossos és de “difícil accés”.

Missatges ofensius

El Ministeri de l’Interior ha iniciat les investigacions sobre els missatges ofensius que han aparegut a les xarxes socials contra les víctimes pel fet de ser catalanes. Martínez ha apuntat que les dades que s’obtinguin es posaran a disposició judicial. Hi treballen unitats especialitzades en delictes telemàtics.

El secretari d’Estat de Relacions amb les Corts, José Luis Ayllón, ha afirmat que en aquest moment “l’únic que preocupa a la societat espanyola i al govern espanyol és el suport a les víctimes que estan passant una situació dramàtica”.

Desplaçament dels familiars

L’executiu espanyol no contempla encara l’enviament dels familiars a la zona del sinistre. Segons ha explicat Ayllón, les autoritats franceses determinaran un punt d’atenció de ls víctimes, i quan això es produeixi tan el govern com Germanwings “posaran tots els mitjans a disposició de les víctimes per poder acostar-les al lloc”. L’objectiu, ha explicat, és poder fer una actuació cojunta perquè totes “disposin de la mateixa informació en el mateix moment”.

Madrid (ACN)

Comparteix-ho amb els teus amics: