Sessió informativa online del Programa de Mentoria del Programa Català de Refugi

Comparteix-ho amb els teus amics:

Sessió informativa online del Programa de Mentoria del Programa Català de Refugi

Les persones interessades en ser mentores, podran assistir a la sessió informativa online el proper dimecres 7 d’octubre a les 18 hores, per a participar-hi només cal enviar un correu de confirmació a lelmessaoudi@esport3.org o dmateo@esport3.org i rebran l’enllaç per a accedir a la sessió online.

El Departament de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat de Catalunya va engegar al 2017 un programa de Mentoria amb Persones Refugiades i Sol.licitants de Protecció Internacional que, gràcies a la implicació de la ciutadania, afavoreix l’autonomia personal, social i laboral de les persones refugiades i fomenta la convivència i la interacció entre veïns i veïnes dels municipis de Catalunya.

El suport solidari que s’ofereix a les persones refugiades sense referents a la ciutat, permet treballar eixos claus en el seu procés d’acollida com són l’aprenentatge de la llengua, el coneixement i la participació a l’entorn i l’acompanyament en el seu itinerari professional. Les persones mentores s’organitzen en grups d’acollida (d’entre 2 i 5 persones voluntàries) i acompanyen a les persones refugiades durant un període de 8 mesos, prorrogables a un any.

Des de l’inici del Programa de Mentoria, a la ciutat d’Olot 43 persones voluntàries han acompanyat a 31 persones refugiades, l’experiència ha estat molt positiva i ha tingut un impacte de transformació i d’oportunitats per a totes elles. A dia d’avui, s’estima que al municipi hi viuen un centenar de persones sol·licitants d’asil. Per aquest motiu, el municipi d’Olot s’adhereix novament al Programa de Mentoria del PCR i s’inicia la crida de persones mentores, impulsada des del Comitè per a l’Acollida de Persones Refugiades perquè el Programa de Mentoria segueixi desenvolupant-se a la ciutat.

Qui pot ser mentor/a?

Per a ser mentor/a del programa, cal organitzar-se en un grup d’acollida d’entre 2 i 5 membres que ja es coneguin prèviament, ja que la relació de mentoria que es proposa és gairebé sempre grupal. S’han de tenir com a mínim 25 anys, i comptar amb competències personals que incloguin el compromís, la responsabilitat, la constància, la tolerància a la frustració o la resiliència. A més, les mentores han de ser persones que dominin el català i el castellà i que en la seva vida quotidiana tinguin contacte o participin en la vida social i/o cultural del municipi.

Les persones interessades en participar en el Programa de Mentoria del PCR també poden adreçar-se a la tècnica referent del Programa a La Garrotxa, Alt i Baix Empordà a través del    següent correu: projectes@nuriasocial.org

Quina metodologia de treball segueix el programa de mentoria?

El Programa de Mentoria del PCR crea tàndems de mentoria entre unitats familiars o persones individuals (refugiats/des) amb grups d’acollida (mentors/es) amb el compromís d’ambdues parts de mantenir un contacte periòdic (2-4 hores setmanals). Un cop les persones voluntàries s’hagin presentat com a candidates i abans de ser emparellades en tàndem, caldrà que realitzin una entrevista amb un/a psicòleg/a per garantir la idoneïtat del perfil i de les motivacions personals envers la mentoria. Finalment, els i les seleccionats/des assistiran a una formació inicial de 12 hores en la que s’abordarà el significat i els compromisos de la mentoria, informació bàsica sobre el procediment de protecció internacional i d’altres continguts d’utilitat per a l’establiment d’una relació de mentoria exitosa.

Des de que es crea el tàndem fins que es tanca la relació de mentoria, els grups d’acollida compten amb el suport i la supervisió d’un equip de professionals que fa el seguiment tècnic del funcionament i la qualitat de la relació de mentoria, aporta recursos i dóna resposta als dubtes que puguin tenir les persones mentores.

Comparteix-ho amb els teus amics: