S’estrena Revolució, espectacle protagonitzat per 90 actors en risc d’exclusió social

Comparteix-ho amb els teus amics:

El projecte Escenaris Especials estrena nou espectacle

Banyoles – Ja fa nou anys que existeix aquest projecte que utilitza el teatre com a eina d’expressivitat i desenvolupament personal. “Vam començar amb dos grups i ara ja en som nou, hem rebut molt de recolzament” explica Clàudia Cedó, creadora del projecte. “Els nostres alumnes són persones amb autisme, una malaltia mental, una discapacitat, nens amb deficiències neuromotores i adults en deshabituació de tòxics. Però a l’escenari, totes aquestes etiquetes s’evaporen”.

Escenaris Especials

L’obra de teatre ens explica en dues parts la història d’una Revolució. Ens trobem en una societat governada pel dictatorial Partit X, que prohibeix llegir i escriure als seus esporuguits ciutadans. La trama comença quan, en una petita fàbrica de llaunes, un treballador de la cadena de muntatge s’atura de sobte i es planteja que potser hi ha una altra manera de viure. L’espurna del dubte s’ha encès. Comença la Revolució.

Revolució és un espectacle de creació col·lectiva: La història, els personatges i els diàlegs han sorgit dels seus protagonistes. Aquesta manera de treballar permet que alumnes i professors reflexionin plegats sobre temes com la mort, la guerra, la por, el poder, la justícia o l’amor.

“El procés de creació d’una obra teatre és sempre una aventura. Aquest any hem treballat molt en equip i hem entès que el concepte Revolució només té sentit si s’uneixen forces”, comenta Marta Iglesias, psicòloga i professora de teatre que treballa a Escenaris Especials des de fa tres anys. El projecte compta ara amb un equip artístic que dona valor a la feina interpretativa dels alumnes: Lluís Robirola en el disseny d’il·luminació i so, Anna del Barrio en el disseny de vestuari i l’atrezzo, Dolors Daunis en la caracterització dels actors, Lluís Nadal (Koko) ha creat l’escenografia, els dissenyadors d’Enserio firmen la imatge i FromZero ha realitzat els audiovisuals de l’espectacle. “La recerca d’una posada en escena de qualitat artística és la nostra manera de donar valor a la feina interpretativa dels alumnes” afirma Clàudia Cedó.

La idea del projecte és crear espectacles que commoguin a l’espectador per la seva aposta artística, no perquè els seus protagonistes tinguin discapacitat. L’espontaneïtat i veritat d’aquests alumnes i el seu creixement interpretatiu al llarg de tot aquest temps aconsegueixen capgirar totes les etiquetes i redefinir el concepte de diferència. “Pensem que l’experiència teatral és una oportunitat per donar veu als seus protagonistes, potenciar les seves capacitats i convertir l’escenari en un espai de llibertat on s’hi vegi reflectida la diversitat real que existeix a la nostra societat” diu Clàudia Cedó.

Cada vegada són més les fundacions i centres per a persones amb dificultats les que decideixen trobar nous espais on els seus usuaris puguin expressar-se, treballar les habilitats socials i conèixer millor la seva maquinària emocional. Els centres que actualment fan teatre a Escenaris Especials són:

– FUNDACIÓ AUTISME MASCASADEVALL
– CENTRE DE SALUT MENTAL ALT EMPORDÀ
– ESCOLA D’EDUCACIÓ ESPECIAL PALAU
– FUNDACIÓ ESTANY
– FUNDACIÓ ASTRES
– CENTRE CANAAN
– CENTRE DE SALUT MENTAL GIRONA
– FUNDACIÓ RAMON NOGUERA

Revolució es podrà veure a la Factoria d’Arts Escèniques de Banyoles el 7 i 8 de maig. I a La Sala La Planeta de Girona el 4 i 5 de juny.

REVOLUCIÓ

Vol.1: Explosió
Dissabte 7 de maig a les 18h a la Factoria d’Arts Escèniques de Banyoles
Dissabte 4 de juny a les 11h a la Sala La Planeta de Girona

Vol.2: Albada
Diumenge 8 de maig a les 18h a la Factoria d’Arts Escèniques de Banyoles
Diumenge 5 de juny a les 11h a la Sala La Planeta de Girona

Les entrades tenen un cost de 5€ i es poden comprar a www.escenarisespecials.com

Per més informació: www.escenarisespecials.com