S’ha pogut observar la presència d’un voltor negre a la Vall d’en Bas

Comparteix-ho amb els teus amics:

El passat mes de novembre, el agents rurals de l’Àrea Bàsica de la Garrotxa van ser avisat de la presència d’un voltor a la Vall d’en Bas; es tractava d’un voltor negre (Aegypius monachus), una espècie considerada a nivell global com a propera a l’amenaça, i evidentment categoritzada com a “A” a la llei de protecció dels animals.

00109012015

Gràcies a la lectura d’anelles, es va esbrinar que, batejat amb el nom de “Socrate”, va néixer a les Gorges de Jonte, municipi de Hures de la Parada (Department de Lóreze, Languedoc-Rousellon) el 26/05/2014 i va abandonar el niu el 22/09/2014.

Exemplar de voltor negre Aegypius monachus, trobat a la Vall d’en Bas, Garrotxa. (foto Josep Vilar)

Aquest voltor feia volades curtes, i òbviament no es trobava en les millors condicions físiques, si tenim en compte que el seu marge de seguretat era d’uns quinze metres.

Un dels dubtes que es planteja sovint amb la fauna és com actuar quan alguns exemplars, com el cas d’aquest voltor negre, no es troben en molt bon estat, fent volades curtes, i dormint a terra, exposat a depredadors, però estan suficientment bé com per no deixar-se capturar. En aquest cas concret, el voltor es va enlairar i va abandonar la comarca a mig matí del dia 13, justament quan les corrents tèrmiques van assolir més intensitat.

En els darrers tres anys (2012-2014) el voltor negre ha tingut una presència anual a les comarques de la Garrotxa, Osona, i Ripollès, cosa que resulta una esperançadora dada, esperant que en un futur no molt llunyà es pugui establir a les comarques del quadrant nord-oriental del país. En aquest sentit, les reintroduccions d’Alinyà i massís de Cevenes (Provença) en poden tenir un molt bon efecte, ja que interactuen entre sí, així com aquestes poblacions amb la població ibèrica. A més, les sinèrgies de les poblacions on s’han realitzat reintroduccions, han afavorit la presència d’exemplars provinents de la població ibèrica. Només en els darrers cinc anys, i només a la Garrotxa, s’han produït tres observacions de voltor negre de procedència ibèrica, un fet ja habitual a Boumort, cosa que augura un intercanvi genètic saludable i un bon futur per aquesta espècie a Catalunya.

FRAN TABALON I JESUS CASANOVA. AGENTS RURALS ÀREA BÀSICA DE LA GARROTXA.

Més informació sobre el voltor negre a Catalunya, a la xarxa:
http://ca.blackvulture-pyrenees.org/
http://voltornegrepirineus.blogspot.com.es/

agentsrurals.info