S’ha posat en marxa un tractament per erradicar la presència de l’eruga defoliadora del boix a Olot

Comparteix-ho amb els teus amics:

S’ha detectat a diferents espais de la ciutat on ja s’ha aplicat un tractament per aturar la seva acció.

Una comissió formada per l’Ajuntament, el Parc Natural i Sanitat Vegetal de la Generalitat farà un seguiment de l’afectació de la plaga i determinarà el protocol d’actuacions a seguir. S’ha detectat a diferents espais de la ciutat on ja s’ha aplicat un tractament per aturar la seva acció. Una comissió formada per l’Ajuntament, el Parc Natural i Sanitat Vegetal de la Generalitat farà un seguiment de l’afectació de la plaga i determinarà el protocol d’actuacions a seguir.

L’Àrea de Medi Ambient de l’Ajuntament d’Olot ha detectat la presència de l’eruga defoliadora del boix (Cydalima perspectalis) a diferents punts de la ciutat. Tot i que fa tres anys que es va localitzar per primera vegada a la Garrotxa, aquest estiu ha arribat a diferents punts d’Olot en els que ha afectat agrupacions de boixos ubicades en espais verds públics, jardins privats i masses forestals.   En concret, a la ciutat d’Olot s’ha detectat en espais verds públics com els arbres de la Plaça Clarà, a l’entrada al cementiri, als jardins de la Torre Malagrida.

Els boixos d’aquestes zones han quedat sense fulles per l’efecte de les erugues, que se les mengen per alimentar-se i créixer. Els serveis de jardineria de l’Ajuntament d’Olot han pogut controlar l’acció de les erugues mitjançant tractament localitzats amb insecticides ecològics. En canvi, en paratges més naturalitzats com La Moixina, la pista d’atletisme o la roureda de pènol del Parc Nou l’efecte de l’eruga resulta més difícil d’aturar per la gran superfície afectada.   Per conèixer l’abast de l’afectació, s’ha creat una comissió tècnica formada per representants de l’Ajuntament d’Olot, del Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa i de Sanitat Vegetal del Departament d’Agricultura de la Generalitat de Catalunya que realitzaran un seguiment de l’afectació de la plaga i definiran el protocol d’actuacions  seguir.

A l’espera del que determini la comissió, l’Ajuntament d’Olot ja ha realitzat les actuacions següents:  – l’aplicació de tractaments químics immediats amb insecticida sistèmic per a fer front la plaga en aquells llocs més sensibles i amb més afectació per defoliació. Per exemple, en els boixos de gran interès botànic i ornamental, com la roureda monumental del Parc Nou i la pista d’atletisme. – tractaments biològics amb Bacillus* per tractar l’inici d’eclosió dels ous i les primeres larves. – destrucció manual mitjançant la poda de boixos.  En cas que es detecti l’eruga en jardins privats es recomana la poda selectiva de la part de boix afectat i la posterior destrucció dels residus i els insectes o bé els tractaments biològics amb Bacillus per eliminar l’eruga. Si l’afectació és severa, aleshores, cal incorporar un insecticida químic.

El regidor de Medi Ambient, Josep Guix, ha explicat que “tot i que estem fent tots els possibles per aturar l’efecte de l’eruga, sí que és veritat que estem preocupats per la seva afectació, especialment a espais com el que ens trobem, el Parc Nou”. Segons Guix, “el boix és un planta que tenim a molts espais de la ciutat, també a jardins particulars, i el que estem fent és un treball intensiu per salvar aquestes plantes tan estimades per tot nosaltres”. A la presentació d’aquest matí al Parc Nou, el regidor Josep Guix ha estat acompanyat del tècnic de l’Àrea de Jardineria de l’Ajuntament d’Olot, Marc Arimany, i del tècnic del Museu dels Volcans del Parc Nou, Jordi Zapata.

L’eruga del boix (Cydalima perspectalis) pertany a l’ordre dels Lepidòpters. Originària de l’Àsia, la seva progressió a la Garrotxa ha estat constant i ràpida durant aquest estiu. A l’any 2014 es va detectar per primera vegada a la zona de Besalú i enguany ha arribat de forma massiva a Olot. La larva ataca principalment les fulles dels boixos, però també pot afectar grèvols i evònims. Té de 3 a 4 generacions l’any: des de març fins a l’octubre. Les erugues són verdes i negres i s’observen fàcilment. La papallona (de dimensions grans i de color blanc i negre) fa la posta d’ous a les fulles del boix. Aquí és on neix l’eruga i es comença a alimentar de les mateixes fulles. Llavors es converteix amb pupa que, al cap d’un temps, es transformarà en papallona.

*Bacillus thuringiensis és una bactèria que venen a les botigues especialitzades per combatre la plaga d’eruga de forma biològica. És un insecticida biològic no nociu per a altres insectes.

Info i fotos: Ajunt. Olot

Comparteix-ho amb els teus amics: