Cessió dels fons documentals dels ajuntaments i l’arxiu comarcal de la Garrotxa

Comparteix-ho amb els teus amics:

Ajuntaments de la comarca han cedit els seus arxius històrics en comodat a l’arxiu comarcal de la Garrotxa. El comodat és una fórmula jurídica on l’arxiu comarcal custodia aquesta documentació i pot fer ús, aplicant les polítiques de difusió i consulta de qualsevol fons de l’arxiu. Tant pels investigadors com pels ciutadans la documentació està disponible per la seva consulta. A l’arxiu es pot trobar documentació històrica amb dates anterior a l’any 1985. La documentació més actual dels últims 30 anys es guarda al municipi.

Sant Jaume de Llierca i Montagut i Oix han dipositat la documentació a l’arxiu i han signat el conveni, Riudaura, les Preses i La Vall de Bianya han acordat fer la cessió, els documents ja estan a l’arxiu i solo estan a l’espera de la tramitació de l’expedient per la signatura del conveni. Per últim s’ha afegit Sant Joan les Fonts i Les Planes d’Hostoles, que encara estan pendents de què l’arxiu els reculli la documentació per ubicar-la físicament a l’edifici de l’arxiu, del tramit de l’expedient i de la signatura del conveni.

Amb aquest conveni de comodat, la titularitat de la documentació continua pertanyent a l’ajuntament, qui pot recuperar els seus arxius en el moment que així ho demani. La majoria dels ajuntaments s’han acollit a aquesta fórmula per complir la llei d’arxius i documents: garantir que els documents que són patrimoni documental, estiguin en bon estat de conservació física i que els usuaris tinguin accés amb un bon servei, amb sales de consulta, etc. Normalment els ajuntaments no compten amb els espais adequats per mantenir aquesta documentació ni amb el personal per atendre la documentació i als usuaris.

L’arxiu comarcal garanteix la digitalització dels llibres d’actes dels municipis que tinguin ingrés en el fons documental. Actualment ja es poden consultar per internet els llibres d’actes de Montagut i Oix i de Sant Jaume de Llierca.

Comparteix-ho amb els teus amics: