S’inicien els treballs arqueològics per cercar l’enllosat original del Pont Medieval de Sant Joan les Fonts

Comparteix-ho amb els teus amics:

La setmana passada es van començar els treballs de restauració del pont medieval de Sant Joan les Fonts, donat que l’Ajuntament de Sant Joan les Fonts ha detectat que el paviment i les parets interiors es trobaven en mal estat, la barana tubular no seguia la línia dels materials primaris, els serveis eren obsolets i l’enllumenat precari.

180315 FOTO PONT3

El projecte preveu la restauració del pont medieval a nivell de pavimentació, la recuperació de baranes, millora de la il•luminació del pont i el soterrament de les instal·lacions de serveis: aigua, baixa tensió, telecomunicacions i enllumenat públic

Aquest dilluns s’han començat els treballs de recerca arqueològica per intentar trobar el paviment original, aprofitant-lo al màxim i descobrint de quina època real es tracta la construcció del pont actual.

Maribel Fuertes, l’arqueòloga que està duent a terme la recerca, ha exposat que donat la llargada del pont (cinquanta-cinc metres) es faran tres sondejos: dos laterals i un de central, on es pretén buscar les capes successives de pavimentació.

Fins al moment s’ha extret les dues primeres capes, corresponents als segles XIX i XX. En aquests moments estan acabant el sondeig de la tercera capa, que es tracta d’un paviment de pedra compactada. Fins que no acabin d’aixecar-la al complet no podran datar amb exactitud, tot i que segurament es tractarà de paviment d’època moderna, corresponent als segles XVII i XVIII. Fuertes creu que la següent capa que es trobaran a partir d’ara serà la medieval, encara que podria ser que no es tractés de la original.

Tot i que l’existència del pont data del segle XIII, és molt possible que durant el primer terç del segle XV, conseqüència dels terratrèmols que assolaren la comarca, quedés destruïda la construcció. Per tant, podria fixar-se l’època de construcció al voltant de l’any 1450.

Això és el que mitjançant els sondejos arqueològics d’aquests propers dies esbrinaran, amb l’estudi de la capa original. L’arqueòloga ha explicat que el que s’intueix a primera vista és que l’ull central del pont és gòtic, i per tant pot correspondre perfectament al segle XV, tractant-se així del paviment original real.